Baba

Szuperételek újdonsült anyukáknak

A baba érkezése után fontos olyan ételeket fogyasztani, amelyek energiával töltenek fel. A következő élelmiszereket érdemes bevezetned az étrendedbe!
2021. Augusztus 06.
Szuperételek újdonsült anyukáknak (Fotó: Getty Images)

Lazac

A lazac, a többi zsíros halhoz hasonlóan gazdag DHA-forrás, amely a zsírok egy olyan típusa, ami elengedhetetlen a baba idegrendszerének fejlődéséhez. Az anyatej mindig tartalmaz DHA-t, de magasabb a szintje azon anyukák anyatejében, akik több DHA-hoz jutnak az étrendjükből. A lazacban található DHA emellett a hangulatodat is javíthatja.

Alacsony zsírtartalmú tejtermékek

A tej remek fehérjeforrás, található benne D-vitamin, B-vitaminok, továbbá a tejtermékek az egyik legjobb kalciumforrások. Az anyatejjel a babához juttatott kalcium elősegíti a kicsi csontfejlődését, ezért fontos, hogy elegendő kalciumot fogyassz, amely a saját szükségleteidet is biztosítja.

Sovány marhahús

A vasban gazdag ételek, mint a sovány marhahús is, segítenek feltölteni energiával. A vashiány csökkenti az energiaszintet, ami megnehezíti, hogy lépést tudj tartani az újszülött igényeivel. A szoptató anyukáknak több fehérjére és B12-vitaminra is szüksége van, a sovány marhahús pedig kiváló forrása ezeknek.

Hüvelyesek

A vasban gazdag babfélék, különösen a sötét színűek, mint a fekete bab, remek élelmiszerek a szoptató anyukák számára, különösen a vegetáriánusoknak. A hüvelyesek kiváló forrásai a jó minőségű, nem állati eredetű fehérjéknek is.

Barna rizs

Adj az étrendedhez egészséges, teljes értékű szénhidrátokat, például barna rizst, mert ezek is segítenek tartani az energiaszintedet. Továbbá biztosítják a megfelelő kalóriamennyiséget, amelyre szüksége van a szervezetnek az anyatej előállításához is.

Narancs

A narancs és más citrusfélék nagyszerű ételek a szoptató anyukának, akinek több C-vitaminra van szüksége, mint a terhesség alatt.

Tojás

A tojás sokoldalú fehérjeforrás: készíts rántottát reggelire, dobj egy főtt tojást az ebédre készült salátádra, vagy egyél egy omlettet zöldségekkel vacsorára. A DHA-val dúsított tojás segít növelni az esszenciális zsírsav szintjét az anyatejben.

Teljes kiőrlésű kenyér

A folsav nem csak a várandósság idején elengedhetetlen, de fontos tápanyag az anyatejben is, amelyre a babának szüksége van az egészsége érdekében. A teljes kiőrlésű kenyerek és tészták emellett vasat is tartalmaznak, és remek rostforrások.

Leveles zöldségek

A zöld leveles zöldségek, mint a spenót, a mángold, vagy éppen a brokkoli A-vitaminban gazdagok, remek tejmentes kalciumforrások, és tartalmaznak vasat és C-vitamint is. A szív egészsége szempontjából fontos antioxidánsok is vannak ezekben a zöldségekben, kalóriatartalmúk viszont alacsony.

Ne feledd a vízfogyasztást

A szoptató édesanyáknak az energiaszintjük és a tejtermelés fenntartása érdekében jól hidratáltnak kell maradniuk. A legjobb ital a megfelelő hidratáltság fenntartásához a víz.

Forrás: webmd.com