Baba

Szülés utáni viszketés? Így enyhítheted

A fáradtság mellett szülés után sok nőnél jelentkezik száraz és viszkető bőr. A szülés utáni viszketés előfordulhat a testen szinte bárhol, a szeméremtesten, a császármetszés hege körül, vagy akár hüvelyi szülés következtében is.
2022. Január 19.
Szülés utáni viszketés? Így enyhítheted (fotó: Getty Images)

A viszketés (aminek orvosi szakkifejezése a pruritus) kellemetlen és bosszantó lehet, különösen akkor, amikor befolyásolja az alvást (ami eleve nem lesz zökkenőmentes egy újszülött mellett). Mi okozza a szülés utáni viszketést és mit tehetsz azért – a hidratáláson túl -, hogy enyhítsd?

Mi okozza a szülés utáni viszketést?

A szülés utáni viszketés is nagyrészt a hormonok következménye, amelyek kiszáríthatják a bőrt, ami viszketést okozhat. “Az ösztrogén és a progeszteron drámai csökkenése a szülés után hozzájárulhat a bőr kiszáradásához” – mondta Dr. Hadley King, New York-i bőrgyógyász a Rompernek.A szülés utáni viszketést az egész testen jelentkezhet és a hormonokon kívül más tényezők is fokozhatják; például ha télen szültél, akkor a száraz levegőjű szoba is hozzájárulhat ehhez. Ha ez a helyzet, a hidratálás mellett próbálj meg párásítót tenni a szobába.

A szülés utáni viszketés bizonyos mértékig normális. Ha nem csillapodik, vagy úgy tűnik, hogy egyre rosszabb lesz, “fordulj orvoshoz, mivel más okok is állhatnak a háttérben, amelyek általános intenzív viszketést okoznak” – mondja Dr. Gunvor Ekman Ordeberg szülész-nőgyógyász.

Mennyi ideig tart a szülés utáni viszketés?

Mint oly sok minden, ez is alkati kérdés. “A szülés utáni viszketés egyedi, ezért nincs válasz arra, hogy meddig tarthat” – mondja Dr. Ekman Ordeberg, azonban néhány hónap múlva a hormonjaidnak el kell kezdeniük kiegyenlítődni, és ezzel együtt a bőröd is változni fog. “Amikor visszatér a menstruáció, az annak a jele, hogy a hormonok visszatértek a terhesség előtti szintre, és a bőrnek is vissza kell térnie a terhesség előtti állapotba” – mondta Dr. King a Rompernek.

Hüvelyi viszketés szülés után

Elfogadott, hogy a szeméremtest viszket a szülés után, Ettől még igen zavaró lehet.”A szülés után elsősorban két oka lehet a hüvelyi viszketésnek: a varratok vagy a szülés utáni hormonális ingadozások (ösztrogéncsökkenés) okozta hüvelyszárazság” – mondja Dr. Kecia Gaither, szülészet-nőgyógyász.

Dr. Ekman Ordeberg hozzáteszi, hogy több tényező is hozzájárulhat a szülés utáni szeméremtest viszketéshez. Az irritációt okozhatja a varróanyag, a szoptatás okozta hüvelyszárazság, valamint a hormonális változások is okozhatnak viszketést.”Sok hagyományos betét műanyagból és szintetikus szálakból áll, amelyek irritációt és kontakt dermatitist, és így viszketést okozhatnak” – teszi hozzá. A szülés utáni vérzés és folyás hetekig eltarthat, ez is okozhat viszketést. Nem jó megoldás azonban a túlzásba vitt mosakodás, mert ez száríthatja a bőrt, ezzel viszketést okozva.

Viszketés császármetszés után

A császármetszés hege viszket, különösen akkor, amikor a varratok még a helyükön vannak, de utána is előfordulhat. Magának a hegnek nincsenek idegvégződései, de a környező bőr keményen dolgozik a gyógyuláson, ami viszketést okozhat (hasonlóan ahhoz, amikor egy sebhely viszket, miközben gyógyul).”A császármetszéses utáni hegviszketés a sebgyógyulást mutatja” – mondja Dr. Gaither. Ha azonban a viszketés állandó, vagy fájdalommal, bőrpírral, esetleg gennyesedéssel jár, Dr. Ekman Ordeberg szerint fordulj orvoshoz. “Ennek különböző okai lehetnek, de a fertőzést orvosának kell kizárnia” – mondja.

Mi segít a szülés utáni viszketésen?

A válasz egyszerű: hidratálj. A hidratáló krémeknek három összetevőt kell tartalmazniuk: humektánsokat, emollienseket és okkluzívokat. Fontos, hogy olyan termékeket keressünk, amelyek mindhármat tartalmazzák. Ha a viszketés nem hagy alább a normál hidratáló krémtől sem, kipróbálhatod a hidrokortizonos krémet, de mindenképpen töröld le szoptatás előtt, ha a mellre használod.Az aloe-t, körömvirágot, zabpelyhet, kék varádics olajat vagy az esti primulaolajat tartalmazó hidratálókrémek különösen hasznosak lehetnek a viszketés enyhítésében.Vigyázz azonban az olyan termékekkel, amelyek illatanyagokat, allergéneket tartalmaznak, még akkor is, ha ezek egyébként bio termékek. “A bio összetételű kozmetikai termékek nem elég biztonságosak az érzékeny intim bőr számára, mert a készítmények általában nem elég stabilak, és könnyebben széteshetnek, így bőrirritációt okozhatnak” – mondja Dr. Ekman Ordeberg.Dr. Ekman Ordeberg a következőket ajánlja a hüvelyi viszketés enyhítésére a szülés után:

  • Óvakodj a túlzott mosakodástól, és ne használj normál szappant és mosakodószereket Ha mégis intim mosakodószert akarsz használni, győződj meg róla, hogy illatanyagmentes, nem tartalmaz allergéneket (például illóolajokat), és pH-értéke 5.
  • Használj olajokat, mivel ez gyengédebb és hidratálóbb tisztítási alternatívát nyújt a szülés utáni érzékeny bőr számára.
  • Ne használj szintetikus, műszálas alsóneműt, betétet, válts 100 százalék organikus pamutra.
  • Ne használj testápolót, azokat nem a szeméremtestre találták ki.
  • Ne használt illóolajokat sem.

(Cikk forrása: romper.com)