Baba

Szülés utáni depresszió vagy baby blues?

Egy kisbaba születése hatalmas változás egy nő, egy család életében, és könnyen előfordulhat, hogy az első időszak közel sem úgy alakul, mint ahogy azt elterveztük. Normálisak ezek az esetleges rossz érzések?
2018. Szeptember 15.
A kismamák nagy részének vannak hangulatingadozásai

Nagyon sok újdonsült anyuka érez az “elvárt” öröm, boldogság és büszkeség helyett feszültséget, idegességet vagy akár ingerültséget a kicsi születése utáni első néhány hétben, hónapban. Ez tulajdonképpen teljesen természetes, részben az új élethelyzet miatt (elég ha csak arra gondolunk, kevesebbet alszunk, mint korábban, mert a kisbabához bizony éjjel is fel kell kelni), részben pedig a hormonális változások miatt. Az érzelmi hullámzás nemcsak hogy normális, de kifejezetten gyakori jelenség, az anyukák mintegy 80 százaléka megtapasztalja a baby blues-t. A szakemberek szerint ez a felfokozott érzelmi állapot a szülés utáni napokban kezdődik, és a legtöbb esetben néhány héten belül el is múlik.

Előfordulhat azonban, hogy a rossz hangulat, az ingerlékenység vagy éppen a szomorúság nem múlik el rövid időn belül, sőt egyre rosszabb állapotba kerülünk. Ilyenkor már érdemes szülés utáni depresszióra gyanakodni, melynek kezeléséhez szakorvos segítségére is szükség lehet. A szülés utáni depresszió minden tizedik nőnél kialakulhat, és jóval nagyobb az esélye erre annak, aki egyébként is hajlamos a depresszióra, illetve akinek a családjában már előfordult ez a betegség.

Szülés utáni depresszió és baby blues: a legfőbb különbségek

Baby blues esetén jellemzőek a hangulati ingadozások: egyik pillanatban még büszkén kacagsz a kisbabádra, de egy perc múlva már vigasztalhatatlanul sírsz, mert úgy érzed, nem vagy elég jó anya. A baby blues tünete lehet az ingerlékenység, a fokozott fáradékonyság vagy a túlzásba vitt aggodalmaskodás is. Előfordulhat az is, hogy elhanyagolod magad, mert egyszerűen úgy érzed, nem tudsz időt szakítani még az evésre vagy a zuhanyozásra sem.

A jóval súlyosabb szülés utáni depresszió tünete az állandó szomorúság, reményvesztettség, magány és kilátástalanság. Az anyuka képtelen elégedettnek érezni magát, folyamatosan úgy érzi, hogy nem tud megfelelni anyaként. A kisbabával szemben is elutasító lehet, esetleg sem róla, sem pedig saját magáról nem tud megfelelően gondoskodni. Állandó szorongás, alvászavarok, sőt pánikrohamok is jelentkezhetnek.

Forrás: webmd.com

Ez is érdekelhet: