Baba

Szülés utáni depresszió és szorongás a járvány idején

A világjárvány miatt rengeteg ember küzd a mentális egészségével, és sokan tapasztalnak szorongásos, depressziós tüneteket is. Ez teljesen érthető, hiszen az ismert világunk egyik napról a másikra változott meg.
2020. Május 10.
Szülés utáni depresszió és szorongás a járvány idején (Fotó: Getty Images)

Az embereknek természetüknél fogva fontosak a társas kapcsolatok, és ha ezt nem kapjuk meg rendszeresen, annak a mentális egészségünk látja kárát. A terhes nők és az újdonsült édesanyák pedig még nagyobb kihívásokkal nézhetnek szembe.

A kutatások szerint a nők nagyobb kockázatnak vannak kitéve a szorongás és a depresszió terén a terhesség alatt és után, mint bármikor máskor az életükben. Minden ötödik nő szülés utáni hangulatzavarokkal küzd. A szociális izoláció időszakában hiányoznak azok a támogató pontok, amelyek máskor segíthetik a mentális egészséget az anyaságra való felkészülés során – mint például a család és a barátok. Így az újdonsült édesanyák most még nagyobb veszélynek lehetnek kitéve.

A hangulati zavarokhoz, problémákhoz a járvány idején más tényezők is hozzájárulhatnak, többek között:

  • az önkéntes karantén
  • az, hogy nem tudjuk, mikor ér véget a járvány, és mikor térhetünk vissza a normál kerékvágásba
  • aggódunk, nehogy mi magunk vagy szeretteink elkapjuk a vírust
  • aggódunk, hogy a vírust elkapja majd a baba, illetve a pocaklakó
  • a kórházak korlátozása a szülés közbeni támogató szeretteink jelenlétével kapcsolatban
  • a szüléssel és a szülés utáni időszakkal kapcsolatban teljesen új terveket kell felállítani, mint korábban gondoltuk

Ezeket a tényezőket figyelembe véve nem meglepő, hogy a nőknek nagyobb mentális kihívásokkal kell szembenézniük. Éppen ezért a saját védelmük érdekében meg kell tenni a szükséges lépéseket. Ehhez először is fel kell ismerni a szorongás és a depresszió tüneteit, ez segítheti elő a gyógyulást.

A szorongás és a depresszió tünetei a következők lehetnek:

  • az alvást érintő változások
  • fokozott vagy csökkent étvágy
  • ingerlékenység
  • állandó fáradtság
  • koncentrációs nehézségek
  • elvesztett érdeklődés olyan dolgok iránt, amelyek korábban örömet okoztak
  • aggodalom olyan dolgok miatt, amelyek miatt korábban nem aggodalmaskodtunk
  • gyakori szomorúság és/vagy stressz érzése
  • kárt szeretnénk tenni másokban vagy magunkban (ilyen esetben érdemes értesíteni a 911-et vagy egy segélyvonalat hívni)

Ha attól tartasz. hogy hangulati zavarod, szorongásod, depressziód van a szülés után, erről értesítsd a párodat, családodat, barátaidat, és vegyétek fel a kapcsolatot egy szakemberrel. A terapeuták a járványhelyzet idején áthelyezték az üléseket az online térbe, így tudsz segítséget kérni.

A terápia mellett a következő módszerek is segíthetnek, hogy jobban érezd magad.

Öleld sokat a kisbabád

A csecsemők ölelgetése, simogatása segít, hogy csökkenjen a szülés utáni depresszió kockázata. Ilyenkor a szervezet oxitocint, szeretethormont szabadít fel, melynek számos terápiás előnye van, és segít, hogy jobban érezd magad.

Korlátozd a médiafogyasztásod

Próbáld meg csökkenteni a hírfogyasztást, illetve az időtartamot, amit hírfogyasztásra fordítasz. Használj megbízható információforrásokat, ne a szenzációhajhász forrásokat.

Fogadd el, hogy a stressz érzése egészséges is lehet

Próbáld meg azzal is csökkenteni a nyomást, hogy amiatt ne szorongj, hogy stresszes vagy – a stressz érzése normális, és teljesen rendben van! Engedd meg magadnak, hogy érezd ezeket az érzéseket, és ne utasítsd el ezeket. Ha azonban semmi másra nem tudsz gondolni, az jelzés arra, hogy ideje segítséget kérni!

Gyakorold a hálát

Az idegesség, aggodalom, kontrollvesztettség érzése táplálja a negatív gondolatokat. Jó szokás lehet, ha azt tapasztalod magadon, hogy aggódsz, helyette megpróbálsz a hálára összpontosítani. A hála segíthet enyhíteni a depresszió tüneteit. Mi iránt lehetsz hálás? A tavasz és a természet? A kedvenc könyved, műsorod? A szeretet, amit kapsz? Kezdetben nem egyszerű ez a gyakorlat, de érdemes próbálkozni, végiggondolni, miért lehetsz hálás – idővel sokkal könnyebb lesz!

Alvás

A várandósság idején, illetve a szülés után érthető, ha az alvás mennyisége, minősége nem kielégítő, főleg ha éjszakánként rendszeresen fel kell kelni a babához. Az alvás azonban nem csak fizikai, de mentális egészségünk szempontjából is fontos. A jobb alvás érdekében érdemes alvási rítusokat kialakítani, mert a rutin segítheti a pihentetőbb alvást. Próbáld meg priorizálni az alvást, és szundítani, amikor a baba is alszik. Még ha óriási a kísértés, hogy takaríts, ha a baba elaludt nap közben, jobban jársz, ha pihensz.

Napi feladatok

A szorongás néha fokozhatja annak az érzését, hogy olyan, mintha nem csinálnál semmit. Nem kell ebben az időben produktívnak lenned, de a kisebb feladatok elvégzése segítheti a mentális jólétet. Hívd ki magad naponta kisebb feladatokra, mert ezek segíthetnek érezni a “győzelem” érzését.

A természet is segíthet

Most nem jut nekünk elegendő a természetből, de még az önkéntes karantén mellett is van néhány lehetőség. A tanulmányok szerint a szabadban töltött idő segít csökkenteni a depressziót és a szorongást, ami részben a D-vitaminnak köszönhető, amit a napfény hatására állít elő a szervezetünk. Ülj ki a teraszra, erkélyre fél órára, érezd a tavasz illatát, a meleget, beszélj a babának a madarakról, fákról, virágokról, amiket láttok. Ha ki tudtok menni sétálni, természetesen az is nagyon jótékony lehet, és a kertészkedés is nagyon hasznos a mentális egészségre nézve. Ha nincs kerted, egy balkonláda is megteszi, vagy a lakásban termesztett fűszernövények.(Cikk forrása: mother.ly)