Baba

Szükséges mellet váltani szoptatáskor?

Az, hogy szoptatáskor csak az egyik vagy mindkét melléből eteti-e a babát az édesanya, egyéni preferencia kérdése.
2021. Szeptember 20.
Szükséges mellet váltani szoptatáskor? (Fotó: Getty Images)

Mindaddig, amíg a baba elegendő anyatejet kap, és egészséges ütemben növekedik, valójában mindegy, hogy egy-egy mellből vagy mindkét mellből szoptatják.

Ahogy a verywellfamily.com írja, a baba születése utáni első hetekben azonban jobb, ha minden etetéskor mindkét oldalról megszoptatod – ez elősegíti az anyatej termelődését és az anyatejellátás megalapozását mindkét mellben. Emellett néhány gyakori szoptatási problémát is segíthet megelőzni, mint a tejcsatorna elzáródás vagy az emlőgyulladás.

Ahogy a baba növekszik, érdemes követni azt, ahogy neki kényelmes, és addig szoptatni az adott oldalról, ameddig azt ő szeretné. Amikor abbahagyja, vedd le a mellről, büfiztesd meg, kínáld a másik oldalt is. Ha nem szeretné, hogy a másik mellből is meg legyen szoptatva, ha eleget szopizott már, az is teljesen rendben van.

Milyen gyakran érdemes mellett váltani szoptatáskor?

A romper.com portál szerint már korán észre lehet venni, hogy a baba inkább az egyik mellett részesíti előnyben a másikkal szemben. De ha nem szeretnéd úgy érezni, hogy az egyik melled nagyon túltelítődik, akkor fontos mellet váltani szoptatáskor.

A csecsemő néhány okból az egyik mellet preferálhatja inkább – az egyik fő tényező az anyatej áramlása. Leigh Anne O’Connor szoptatási tanácsadó szerint az egyik mell túl gyors vagy túl lassú tejáramlása miatt is választhatja a baba a másik mellet. De kényelmesebb lehet az egyik oldal akár az izmok megterhelése, illetve a torticollis (ferdenyak) nevű állapot miatt, amitől túl merevek lesznek a nyaki izmok.

“Ha a baba az egyik mellet részesíti előnyben, az a táplálkozási nehézség korai jele lehet” – mondta el a portálnak Danielle Downs Spradlin szoptatási tanácsadó. “Néha a babáknak izomfeszülésük volt a születéstől vagy az alvási pozíciótól, ami megnehezíti a mellre tapadást az egyik oldalon” – tette hozzá a szakértő, aki elmondta azt is, hogy egy tapasztalt szoptatási tanácsadó megvizsgálja a babát az aszimmetrikus mozgástartomány tekintetében, és segíthet ebben a problémában.

O’Connor szerint, ha a baba első sorban az egyik oldalról szopizik, az a mell stimuláltabb lehet és több anyatejet termelhet.

Nincs egy általános javaslat arra vonatkozóan, mikor kellene szoptatás közben mellet váltani. A legjobb módszer, ha hallgatsz a testedre, és követed a baba jelzéseit. Downs Spradlin azt javasolja, hogy minden szoptatás kezdetén ellenőrizd le, hogy melyik oldalt érzed teltebbnek, és azzal kezdj.

“Amikor a baba lejön a mellről, kínáld ugyanazt a melledet egy második etetéshez, hogy jól kiürülhessen. Ezután kínáld a másik melledet, miután a baba ismét lejön a mellről” – mondta, és hozzátette, hogy semmi problémával nem jár, ha nem követed nyomon, hogy a baba melyik oldalról szopizik.

Lehet olyan helyzet is, amikor nem akarsz mellet váltani egy szoptatáson belül. O’Connor szerint, ha bőséges a tejellátás, a legjobb, ha etetésenként az egyik oldalról szoptatod meg a babát, nehogy túlterheld a túl sok anyatejjel, vagy ne stimuláld túl az anyatejtermelést. A szakember elmondta, hogy az is teljesen normális, ha eltérés van aközött, hogy melyik mell mennyi anyatejet termel. Valójában szerinte az emberek többségénél ez aszimmetrikus, ami lehet csupán enyhe különbség, vagy akár meglehetős. “Az egyik mell általában több anyatejet termel. Ez teljesen normális, ezt nem kell korrigálni” – mondta.