Baba

Szoptatás: “óránként szopna és nem üríti ki a mellet, mit tegyek?”

A baba nem üríti ki a mellet, óránként szopizna, kap pótlást cumisüvegből. Az anya szeretné sokáig szoptatni gyerekét. Bocskainé Irci laktációs szaktanácsadó segít tisztázni a helyzetet.
Óránként kér enni, nem üríti ki a mellet - mit tegyek? (fotó: Getty Images)

“Kedves Babaszoba!

2021.08.11-én született meg második kisfiam. Az első kisfiamat kevés ideig tudtam szoptatni, ráadásul az elejétől kezdve pótolni kellett, több volt mindig a tápszer. Most szeretnék tovább szoptatni. Sajnos nem szívja ki rendesen a tejet a kisfiam, mert etetés után mindig tudok fejni 1-1 mellből 40 millit. Így kb. óránként kér enni, mert nem eszi meg az adagját, ebből kifolyólag nehezen is alszik el. A pótlást, ha kell neki, cumisüvegből kapja. Lehet, hogy ez sem jó irány. Szeretnék tanácsot kérni, hogy folytassam tovább a szoptatást?”

Kedves Édesanya!

Nagyon gratulálok!

Új gyermek, új lapot nyitunk neki is.

Fontos lenne a szoptatási pozíciókat megnézni, baba száját ellenőrizni, többek között azt is, hogy a nyelve nincs e lenőve.

Igen, nagyon jól érzi, sokkal jobb lehet szoptatásbarát módon pótolni. Itatópohár, ami lehet akár egy pálinkás pohár is, ami minden háztartásban megtalálható. Babácskát, mint egy kiscicát lefetyeltetni, nyelve fölé önteni picit a lefejt tejet. Kor sajátossága is, hogy a kisbaba szeret cicin lenni, így tudja a tejet megtermelni, megalapozni. Ahogy szívja a cicit, úgy termelődik a tej. Nincs üres mell, mint egy fehér vér folyamatosan termelődik az anyatej. Az is a szeretetnyelve a gyermekünknek, hogy karban, mellkason érzi magát a legjobban, ott tud aludni a legjobbat. Ez nem elkényeztetés, az normális igény, amit szépen majd kinőnek, erről is szól a negyedik trimeszter.

Szakértő: Bocskainé Irci laktációs szaktanácsadó.

A szoptatás a kereslet-kínálat elven működik, ami azt jelenti, hogy éppen annyi tej termelődik, amennyire a babának szüksége van. Ezért nagyon fontos, különösen az első időkben, hogy minél többször mellre kerüljön a baba, éppen annyiszor, ahányszor csak igényli. Ez különösen kezdetben akár 12 alkalmat is jelenthet naponta. A kisbaba sokszor kívánkozik mellre, nem csak amiatt, hogy beálljon a kereslet-kínálat, hanem azért is, mert az anyatej nagyon könnyen emészthető, a kisbaba gyomra pedig még nagyon kicsi.