Baba

Szoptatás: lekerült a tiltólistáról a cumi

Korábbi ajánlások egyértelműen a cumi és a cumisüveg használata ellen foglaltak állást a sikeres szoptatás érdekében. A WHO most árnyalja a képet.
2020. November 03.
Szoptatás: lekerült a tiltólistáról a cumi (fotó: Getty Images)

Mindenki számára ismert tény, hogy az élet első időszakában a legideálisabb táplálék a kisbaba számára az anyatej. A WHO 6 hónapos korig a kizárólagos anyatejes táplálást ajánlja, majd a szilárd táplálék bevezetése mellett minimum 1 éves korig a szoptatás, anyatejes táplálás fontosságára hívja fel a figyelmet. A szoptatás rövid-és hosszú távú előnyös egészségügyi hatásait már többször bizonyították.

Amiben most változott az ajánlás, az a cumi-és cumisüveghasználatra vonatkozik. Eddig úgy szóltak a gyermekgyógyászati irányelvek, hogy a cumi és cumisüveg kedvezőtlenül befolyásolhatja a kizárólagos szoptatást, méghozzá több szempontból is.

Azért szerepelt tiltólistán a cumi és a cumisüveghasználat, mert mindkét eszköz teljesen más technikát kíván meg a babától, mint a szopás. Két probléma is jelentkezhet: a cumizavar és a szoptatás helyetti cumihasználat. Utóbbi eredménye lehet, hogy csökken az anyatej mennyisége (kereslet-kínálat elve), az eltérő technika pedig ahhoz vezethet, hogy a mellbimbó kisebesedik, mellgyulladás alakul ki, ami további nehézséget jelent a szoptatásban. Még egy érv szólt a cumi használata ellen, ez pedig az, hogy az anya kevésbé képes helyesen értelmezni a baba éhségérzettel kapcsolatos jelzéseit. Ezért a WHO és az UNICEF 1991-ben kiadott közös dokumentuma a korai cumisüveg- és cumihasználat ellen foglalt állást annak érdekében, hogy javuljanak a kizárólagos szoptatás arányai.

Egy 2013-ban publikált vizsgálatban azonban a 0-4 hónapos kizárólagosan szoptatott babák aránya 79%-ról 68%-ra csökkent a következő nyolc hónapban, amikor a kezdeti cumitilalom után már megengedett volt cumi adása – írja a medicalonline.hu. A szerzők azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy az élet első négy hónapjára érvényes tilalom a cumin túl nem terjedt ki a tápszeradásra is, így nem volt egyértelműen kimondható a vizsgálatból, hogy a szoptatási arány jelentős csökkenéséért kizárólag a cumi lenne okolható, vagy abban szerepet játszott a tápszer is.

Egy 2011-ben elvégzett Cochrane-metaanalízis – összesen 1302 egészséges, időre világra jött újszülött adatait vizsgálta – ugyancsak azzal a következtetéssel zárult, hogy nem bizonyítható, hogy a cumihasználat szignifikánsan csökkentené a szoptatás arányát.

Nem mindig egyértelmű az sem, hogy valóban a cumi és/vagy cumisüveg az oka a szoptatás abbamaradásának, vagy a cumihasználat megkezdése az anya elválasztási szándékának egyik jele.

Mivel egyértelmű adatok nincsenek, ezért a WHO 2018-ban módosította az 1991-es ajánlást úgy, hogy 10 lépésben összegezte a kizárólagos szoptatás elősegítéséhez szükséges lépéseket, ennek 9. pontjában tiltva a cumi és cumisüveg korai használatát. Ebben a módosított útmutatóban már nem szerepel a cumi és cumisüveg kategorikus tilalma, ehelyett a dokumentum árnyalja a képet. Úgy fogalmaz, hogy alapvetően nem tiltott ezeknek az eszközöknek a használata, azonban a szülőknek objektív tájékoztatást kell kapniuk az előnyökről és a hátrányokról. Fontosnak tartják kiemelni ugyanakkor, hogy a cumi és cumisüveg adásával célszerű addig várni, amíg beáll az újszülött szopási rendje, ami általában 2-4 héttel a születés után következik be és csak ezután próbálkozni ezekkel az eszközökkel. Hozzáteszik, hogy ezt követően is csak mértékkel érdemes cumit és cumisüveget adni a babának, mert ezek használata higiéniás aggályokat is felvethet és befolyásolhatja a szájüreg és fogak fejlődését.

Forrás: MedicalOnline