Baba

Szinte lehetetlen lesz egyedülállóként örökbe fogadni

A kormány új törvényjavaslata szerint csak házastársak fogadhatnak örökbe gyermeket.
2020. November 11.
Szinte lehetetlen lesz egyedülállóként örökbe fogadni (fotó: Getty Images)

A módosítás kitér arra is, hogy kivételesen – törvényben meghatározott, különös méltánylást érdemlő esetben és kormányrendeletben meghatározott eljárás lefolytatásával – egyedülállók alkalmassága is megállapítható az örökbefogadásra. A különös méltányossághoz Novák Katalin, családpolitikáért felelős miniszter járulhat hozzá.

A kormány azt írja a törvénytervezet indoklásában, hogy a gyermek számára a legmegfelelőbb, a legnagyobb jogi és érzelmi biztonságot az adja, ha házastársak fogadják őket örökbe.

“A házasság preferálását társadalomtudományi kutatások, empirikus statisztikai tények támasztják alá, hiszen kimutatható, hogy a házasságok jóval tartósabbak, mint az élettársi kapcsolatok: utóbbiak közül öt éven belül minden harmadik bomlik fel, míg a házasságok közül csak kevesebb, mint 10%- uk. Márpedig a gyermek mindenek felett álló érdeke az, hogy ne instabil, kiszámíthatatlan viszonyok között, hanem valóban tartós szeretetközösségben nevelkedhessenek fel. A jogi szabályozás ehhez a természetes igényhez törekszik alkalmazkodni” – áll a javaslatban.

A kormány még kedd este, a veszélyhelyzeti törvény megszavazása utáni órákban nyújtott be törvénytervezetet az Alaptörvény módosításáról, amely a fenti javaslathoz is kapcsolódik – hívja fel a figyelmet a Telex.hu cikke.

Magyarország védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát, és biztosítja a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést – szól az egyik passzus. Míg a másik szerint: Az anya nő, az apa férfi.

A magyar LMBTQI-közösséget képviselő Háttér Társaság elfogadhatatlannak nevezte a kormány terveit. Szerintük az időzítés nem véletlen, “a különleges jogrend parlamenti megerősítését követő órákban nyújtották be, egy olyan időszakban, amikor az állampolgárok véleményének kifejezésére rendelkezésre álló eszközök, mint például a tüntetések nem engedélyezettek.” Szerintük a kormány célja, hogy az emberek ne a válságkezelés hiányosságaival, hanem “az íróasztalfiókból előhúzott jogkorlátozó javaslatokkal foglalkozzanak”. A Háttér Társaság visszautasítja, hogy “a kormány politikai játékszerként használja az LMBTQI embereket.”

Forrás: Telex.hu