Baba

Sziámi ikrek születtek Budapesten

A SOTE I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján láttak napvilágot a kislányok. A szívüknél nőttek össze a babák, az orvosok nem tudták megmenteni az életüket.
2017. Március 01.

Az édesanya dunántúli – értesült a Blikk. A lap információi szerint a kicsik 30. terhességi hétre születtek, kétkilós súllyal, császármetszéssel. Szívük közös szívburokban dobog.

1970 óta hazánkban 47 sziámi ikerpár született, de csak néhányan maradtak életben. Nagyon ritka fejlődési rendellenességnek számít ez, 200 ikerterhességre mindössze egy ilyen eset jut. A megelőzés nem lehetséges, csak szűrésre van mód.

Sziámi ikrek – Miért alakul ki ez a fejlődési rendellenesség?

Egypetéjű ikerterhesség a kiindulási pont. Ekkor egyetlen egy petesejt termékenyül meg, és osztódni kezd. Amennyiben a megtermékenyülés utáni 7. napig kettéválik, akkor külön tapadnak meg. Külön méhlepény táplálja őket, és külön magzatburokban fejlődnek. Ha nem történik meg időben a szétválás, akkor közös lesz a placenta (méhlepény) és a magzatburok is. Ilyen esetben gyakori a szülési komplikáció, a magzatok torzulása.

A szétválás legkésőbbi időpontja a terhesség 15-18- napja. Ha eddig nem történik meg a szétválás, akkor a magzatok mindenképp összenőve fejlődnek, sziámi ikrekként.

A sziámi ikres szülés gyakorisága és a kilátások

Hazánkban 70 ezer terhességre jut egy sziámi ikres terhesség. Az összenövés történhet a bőrnél, de létfontosságú szervnél is, például a szívnél, vesénél, agynál. A szűrésekkel észrevett sziámi ikerterhességeknél rendszerint abban az esetben döntenek az abortusz ellen, ha van esély az életmentő műtét sikerére. (Az agynál történő összenövés estén erre nincs lehetőség.)