Baba

Szétnyílt hasizom: így tornázz szülés után!

Kevesen vannak olyan szerencsések, hogy néhány héttel a szülés után teljesen sima és hibátlan a hasuk, a legtöbbünknek bizony marad egy kis pocakja. Ráadásul meglehetősen sok nőt érint a szétnyílt hasizom problémája.
2018. Április 29.
A csíoőemelés hatékony a törzs erősítéséhez

A kisgyermekes anyukákra jellemző “mamapoci” hátterében nagyon gyakran nem a lustaság, a mozgáshiány vagy éppen az egészségtelen táplálkozás áll, hanem a szétnyílt hasizom nevű jelenség. Ez tulajdonképpen nem függ össze sem azzal, hogy mennyit hízott egy anyuka a terhesség alatt, vagy mennyire volt edzett, mielőtt teherbe esett.

Otthon is könnyen megvizsgálhatod, hogy mennyire nyílt szét a hasizmod. Ehhez feküdj hanyatt, a lábadat húzd fel. Vegyél egy nagy levegőt, és mintha hasprést végeznél, emeld meg a fejedet és a vállaidat, közben az egyik kezeddel megtámaszthatod a tarkódat. A másik kezed ujjait a köldöködnél mélyeszd a hasadba. A nyílás hosszát is tapintsd ki, és a szélességét is mérd meg: hány ujjad fér be az egyenes hasizmaid közé. Ha a rés kétujjnyinál szélesebb, érdemes szakemberhez fordulnod!

A legtöbb embernek a lapos hasról azonnal a felülések jutnak az eszébe, azonban szétnyílt hasizommal kifejezetten tilosak az ilyen típusú gyakorlatok! “Ha olyan gyakorlatokat végzünk, melyek során a has kitüremkedik vagy túlságosan nagy terhelést kap a törzs középső része, az még ronthatja is az állapotunkat, és sokkal nehezebb lesz helyreállítani a szétnyílt hasizmot” – mondja dr. Kevin Brenner plasztikai sebész.

A felülések mellett nem javasolt a túlságosan nehéz súlyok emelgetése, a gerinc elforgásával járó gyakorlatok, a háton fekve történő “biciklizés” vagy a bicska-felülés. Komoly terheléssel járnak együtt a hátrahajlással járó mozdulatok (pl. a hídba való leereszkedés) is, 

Hogyan küzdhetünk a mamapoci ellen?

Azok a gyakorlatok a megfelelőek, melyek során a hasat be tudjuk húzni vagy a gerincet meg tudjuk támasztani: ezek közé tartozik például a csípőemelés, a sarokcsúsztatás és a lábujjérintés (hátonfekvésben). Természetesen vannak kifejezetten kismamáknak kidolgozott edzésprogramok is, melyek hatékony és kíméletes hasizomgyakorlatokat is magukban foglalnak, és az internetről is elleshető egy-két ötletes gyakorlat.

Bárhogy döntesz is, nagyon fontos, hogy egyeztess az orvosoddal (esetleg gyógytornásszal) a sportolásról: a szakember segít eldönteni, hogy készen áll-e a szervezeted a mozgásra. Általában hat hetet kell várni a szülés után.

(Forrás: parents.com)

Ez is érdekelhet: