Baba

Szerepjátékok: pár dolog, ami minden gyerekszobába kell

Varázsló akar lenni vagy inkább egy népszerű szuperhős? A szerepjátékokhoz nem árt beszerezned néhány kiegészítőt! De mi kerüljön a gyerekszobába? Adunk pár tippet!
2021. Május 17.
Szerepjátékok: pár dolog, ami minden gyerekszobába kell (fotó: Getty Images)

A játékoknak a kívülálló számára különös atmoszférájuk van, sőt a játékokat egyfajta titokzatosság veszi körül – állítja Huizinga a Homo ludens című könyvében.

A szabad, kreatív játék mindig színtiszta örömforrást jelent, és segít abban, hogy a gyermek megismerkedhessen a felnőttek világával.

Mi a szerepjáték?

A szerepjáték egy olyan játéktevékenység, amelyben a gyermekek a környezetükben látott szerepeket, tevékenységeket, a felnőttek között tapasztalt viszonyokat újraalkotják. Ahogy Rudolf Steiner fogalmazott: “A gyermek mélyen és őszintén átélve utánozza játék közben az élet komoly oldalát, a hétköznapi tevékenységeket”.A gyermek tulajdonképp a szerepjátékkal teremti újra magának a világot, ami segíti a való életben tapasztaltak megértését és feldolgozását számára.A szerepjáték azonban nemcsak a világ biztonságos megértéséhez ad támpontokat, de általa alakul ki az érzelemszabályozás és az empátia képessége, a mentalizáció és a divergens gondolkodás is.A szerepjátékok segítenek a rossz élmények feldolgozásában és a szorongások oldásában is, és lehetőséget adnak a pozitív élmények újraélésére. Emellett a szerepjátékokkal a fantázia és a beszédtanulás is nagyon sokat nyer.A szerepjáték főként az óvodáskorban jelentős, de – csökkenő mértékben – egyaránt megtalálható a kisiskoláskorban. Ekkorra már azonban nagyobb teret kap a fantázia, a kedvenc hősökkel, mesefiguráikkal továbbszőtt történetek.De milyen játékokkal és kellékekkel segíthetünk gyermekeinknek abban, hogy kiteljesedhessenek a szerepjátékokban? Mit érdemes a gyerekszobában tartani?Adunk pár ötletet ehhez is!

Univerzális kellékek

Először is, íme néhány kellék, ami számtalan szerepjátékhoz lesz ideális, és csodás kiegészítővé válhat bármikor:

  • kalapok, sapkák, kendők, baseball sapka, sisak, korona, fátyol, szalmakalap
  • kesztyű
  • kötény
  • napszemüveg, régi szemüvegkeret (lencse nélkül)
  • pénztárcák, táskák
  • játéktelefon, már nem működő mobiltelefonok
  • takarók, lepedő
  • régi felnőttruhák/cipők
  • papírdobozok -és gurigák

Foglalkozáshoz köthető jelmezek

A gyermekek imádnak különféle ruhákba és jelmezekbe bújni, és sokféle karaktert kipróbálni, ez a szenvedélyük pedig még kisiskolás korukban is megmarad.Egy egyszerű kalap vagy kötény, illetve anyu vagy apu cipője elegendő ahhoz, hogy a kisgyermekek szerepjátszó kedvét beindítsa.

Miközben az apróságok magukra öltik a rendőr, az orvos, a tűzoltó vagy az óvodapedagógus szerepét, egyúttal azt is megtapasztalják, hogy mivel jár és milyen érzés lehet az adott foglalkozást végezni. Emellett pedig nyelvi készségeik is fejlődnek, hiszen például az orvos egészen más kifejezéseket használ, mint az autószerelő vagy a szakács.Hovatovább, a szerepjátékok ösztönzik a szociális és érzelmi fejlődést is. Gondolj csak arra, hogy egy állatorvos vagy ápoló szerepét kipróbálva megtapasztalhatják a gyerekek, milyen fontos a páciensek felé mutatott empátia.Íme néhány jelmezötlet:

– Tűzoltó – tűzoltó kabát és sapka, tűzoltó készülék, megafon

– Építőipari munkások – építőipari mellény, védősisak, szerszámok

– Szakács – kötény, szakácskalap

– Rendőr – jelvény, rendőrsapka, bilincsek

– Balerina – tütü, balettcipő

– Orvos vagy nővér – műtősruha, sztetoszkóp, orvosi felszerelés

Fantázia- és mesejelmezek

A felnőtteknek a szuperhősös játékok és az, hogy képzeletben akár egy hálón is lóghatunk pókemberként, hogy megmentsünk valakit, talán nem tűnnek annyira különlegesnek. Ám ez a fajta szerepjáték elősegíti a problémamegoldást és az absztrakt gondolkodást, ráadásul abban is támogatják gyermekeinket, hogy magabiztosabbá válhassanak. Ha pedig magabiztosabbak, egyúttal az önbecsülésük is nő. Ezeket a viselkedésformákat és értékeket pedig fontos, hogy erősítsük bennük!Szuperhős jelmezek: maszkok és köpenyek, pókember, denevérember, Luke Skywalker, Harry Potter

Mesejelmezek: állatjelmezek, tündér, boszorkány, hercegnő, lovag, varázsló, Csipkerózsika, Hamupipőke, angyalszárnyak, korona, varázslópálca

Szerszámok

Természetesen az igazi szerszámok jobb, ha a garázsban maradnak, és csak akkor kerülnek elő, ha a gyermek apával együtt dolgozik. Egy játékos szerszámosláda viszont nagy valódi kincs lehet egy gyerekszobában!

Néhány játékszerszám, amivel szívesen elbütykölnek a kicsik, miközben szem-kéz koordinációjuk és motoros készségeik is fejlődnek:

  • Zseblámpa
  • Fúrógép
  • Csavarhúzó
  • Fogó
  • Mérőszalag
  • Kézifűrész
  • Kalapács
  • Franciakulcs

Sátrak és kemping kiegészítők

Nem múlhat el a gyerekkor kempingezés és bunkerépítés nélkül! A nomád körülmények, a sötétben gyújtott lámpások és a játék tábortűz, az éjszakai állathangok mind-mind izgalmassá teszik a kempingezés élményét a kicsiknek.

Mi kell hozzá?

  • hálózsák vagy takaró
  • távcső
  • kis edények, evőeszközök
  • sátor (vagy lepedők)
  • zseblámpa

Babák és figurák

A babák és játékfigurák könnyű és praktikus segítséget adnak a piciknek ahhoz, hogy eljátsszák a mindennapi életben látott jeleneteket.

A babákat meg lehet fürdetni, etetni, át lehet öltöztetni, autóba vagy buszra lehet őket ültetni, vagy óvodába lehet őket vinni. Óvodáskortól egyre inkább előtérbe kerülnek az öltöztethető hajas babák, amelyeken a ruha fel- és levételt, a gombolást vagy a cipzár felhúzását is lehet gyakorolni.A játékfigurák, szuperhősök, Barbie-k, kislány és kisfiú figurák még szélesebb választékot kínálnak, és további kiegészítőkkel (bútorok, ruhák, járművek) még színesebbé és változatosabbá tehetőek a szerepjátékok.

(X) TIPP

A Fisher-Price Little People termékek között találhatunk cuki figurákat, változatos, kedves, színes külsejű autókat (beépített sofőrökkel) magyarul beszélő farmot és, magyarul beszélő járműveket: repülőgépet, helikoptert és iskolabuszt. Ezek remek kiindulópontot jelentenek a kisgyermekek számára a szerepjátékos tevékenységekhez.

Játékételek

Az ételkészítés csodás móka a gyerekeknek, ami által megtapasztalhatják, hogy az étel számtalan közös élményt és közösségi kapcsolódást is jelenthet: családi ebédeket a nagyszülőkkel, kerti összejöveteleket a barátokkal és persze jó hangulatot is.Milyen játékokat érdemes beszerezned?

Fából (v. műanyagból) készült:

  • konyhai eszközöket
  • zöldségeket/gyümölcsöket, ételeket (pizza, szendvics)
  • teáskészletet
  • étlapot
  • játékkonyhát

Boltos kellékek

Egy színes, hangokat adó játék pénztárgép, némi játékpénz kifogyhatatlan tárháza a szerepjátékoknak, amivel nemcsak boltos, de postás játékot is játszhatnak a gyerekek. Ha akad még árcédula, kosár, bevásárlótáska, játékmérleg és némi pénztárgépszalag, akkor tényleg maximális lesz a játékélmény.

Zenei kellékek

Természetesen nem hiányozhatnak a zenéléshez szükséges eszközök sem a gyerekszobából! A zenélő játékok – dob, triangulum, tamburin, xilofon, kis zongora, maracas, kasztanyetta, rumbatök – mellett jól jöhet egy játékmikrofon is a zenészek bőrébe bújó apróságoknak.A cikk elkészítését a Fisher-Price támogatta.