Baba

Szenzoros játékok, amiket nyáron játszhatsz a babával

A szenzoros, érzékszervi játékoknak számos előnye van a babák és kisgyerekek fejlődésére.
2021. Július 22.
Szenzoros játékok, amiket nyáron játszhatsz a babával (Fotó: Getty Images)

Ezek a játékok ösztönzik többek között az agy- és a nyelvi fejlődést, a finom- és nagymotoros készségeket, és jótékonyan hatnak a kognitív fejlődésre és a társadalmi interakcióra is – és ez csak néhány a pozitív hatásaik közül.

A babák érzékszerveiket használják, hogy felfedezzék és megértsék az őket körülvevő világot – nyáron a szabadtéri játék nagyszerű módja annak, hogy új felfedezéseket tehessenek, és közben a friss levegőn is legyenek. A vizes játékasztalnál való fröcsköléstől kezdve, a buborékok elkapkodásán át, a szabadtéri kukucs-játékig ezek mind remek fejlesztő és szórakoztató lehetőségek is.

Mit érdemes játszani a legkisebbekkel?

Nyári szenzoros játékok a félévesnél fiatalabb babák számára

Ha félévesnél fiatalabb a baba, nagyon fontos, hogy mindig árnyékos helyre menj vele, a közvetlen napsütést pedigkerüljétek, és ne a legnagyobb hőségben menjetek ki, illetve amikor a legmagasabb az UV-sugárzás. Ezért ha tehetitek, ne délelőtt 10 és délután 16 óra között induljatok el otthonról.

Fontos odafigyelni a megfelelő fényvédelemre, ami az ekkora babáknál még első sorban fizikai védelmet jelent, mint a lenge, de hosszú ujjú, hosszú szárú ruhadarabok és a széles karimájú, arcot, nyakat és füleket védő kalap vagy sapka. (A fényvédő krémek használata ekkora babáknak még nem javasolt, kivéve abban az esetben, ha a fizikai védelemmel sem lehet neki teljes árnyékot biztosítani. De ilyenkor is csak minimális mennyiségben lehet a babák számára is biztonságos fényvédővel bekenni azokat a testrészeit, amit nem tudsz ruhával eltakarni, például az arcot, a kézfejeket vagy a lábfejeket.)

Ha megtaláltátok a megfelelően árnyékos pontot, és a fényvédelem is biztosított, egy leterített takarón játszhatjátok például a következő játékokat:

  • Gyakoroljátok a hason töltött időt a szabadban.
  • Vigyetek magatokkal “szenzoros zsákokat”, amiket úgy készíthetsz el, ha jól zárható zacskókba töltesz különböző dolgokat, mint például rizst, száraz babot, lisztet, homokot, fagolyókat, stb., amiket így maszatolásmentesen tud nyomkodni, megtapogatni a baba. Ezt bevetheted a kinti pocakidő során is.
  • Játsszatok kukucs játékot.
  • Énekelj a babának, ami fejleszti a hallgatási készségeit.
  • Vigyetek különböző csörgőket, amiket a baba is megpróbálhat kézbe venni és megtartani.
  • Feküdj a baba mellé, és mutass rá különböző dolgokra a természetben. Beszélj arról, mit szeretsz megfigyelni, hogy éppen mit látsz a körülötted lévő világból.

Nyári szenzoros játékok a 6-12 hónapos babák számára

Ha ennyi idős a babád, szintén érdemes egy pikniktakarót leterítened egy árnyékos helyre, és próbáljátok ki a következő játékokat:

  • Tedd hasra a babát a takarón, majd lógass egy vékony, puha sálat a háta fölé a levegőbe, és mondd: “Érezd a szellőt!”. Hagyd, hogy a sál óvatosan a hátára essen, majd húzd le róla. Ha tetszik neki, próbáld ki újra, de most a hátára fektetve. Ez a játék fejleszti a tapintásérzéket és a testtudatot is.
  • Az olvasás minden életkorban nagyon jó elfoglaltság, már a baba első napjaitól kezdve. A 6 hónaposnál idősebb babák már kezdik azt is megérteni, hogy a képek tárgyakat ábrázolnak, és elkezdhetik azt is mutatni, hogy melyik képek, oldalak vagy egész történetek azok, amiket jobban szeretnek a többinél. Ilyenkor megragadhatják a könyvet, és aranyos hangokat adhatnak. A pikniktakaró az olvasásra is ideális hely, vedd tehát ölbe a picit, és mesélj neki a kedvenc könyvéből odakint. Ha pedig éppen olyasmiről olvasol, ami a környezetedben is előfordul, például fák, virágok, madarak, felhők, stb., akkor mutass rá ezekre, és beszélj egy kicsit ezekről a babának.
  • Sok babánál teljes siker a buborékfújós játék. Fújj néhány buborékot, amiket a babád megpróbálhat elkapni a kezeivel.

Nyári szenzoros játékok 1 évesnél idősebb babával

  • Ha van kertetek, akkor állíts fel egy vizes játékasztalt, ahol egy kicsit fröcskölhet a gyermeked – ez egy nagyszerű módja a szenzoros vizes játékoknak, ahol viszonylag rendetlenségtől mentesen öntögethet, tapicskolhatja a vizet, stb. Ezzel még a kéz-szem koordinációja is fejlődik, ha pedig több gyerkőccel játszanak, akkor gyakorolhatja a szociális készségeket, például azt, hogyan kell váltott sorban játszani.
  • Készíts otthon “ehető baba homokot” – ez valójában annyi, hogy darálj le babakekszet olyan állagúra, mint a homok, így nem baj, ha véletlenül beleeszik a kicsi. A kertben öntsd ezt a baba elé egy tálcára vagy asztalra, és máris elkezdheti felfedezni.
  • Ha a baba szeret játszani az ételekkel, tapicskolni a különböző állagú ételeket, akkor a nyár remek időszak arra is, hogy amikor ezek a nagyobb rumlival járó ételek kerülnek éppen a tányérjába, ezeket kint a kertben add a picinek, ahol kedvére játszhat velük.
  • Vigyél ki a kertbe néhány különböző méretű, színes labdát, majd kezdődhet a gurigatós játék kint a fűben!
  • Zenéljetek kint! Néhány üres műanyag dobozt és flakont tegyél le a pikniktakaróra, és kezdődhet is a dobolás!

Forrás: mother.lythebump.com