Baba

Szeles a baba: a diéta a megoldás?

Az anyatejjel táplált babák egy részére jellemző lehet a szelesség, a fokozott gázképződés, és az ezzel együtt járó, kellemetlen tünetek. Ilyenkor persze az anyuka egyik ételt a másik után hagy el... de tényleg ez lenne a megoldás?
2019. Január 12.
Minden ételről le kell mondani, ha szeles a baba?

Az anyatejnek számtalan jótékony hatása van, értékes tápanyagok és a betegségek ellen védő antitestek jutnak be vele a kisbaba szervezetébe, ám sajnos olyan anyagok is átkerülhetnek, amelyek emésztési gondokat, fokozott gázképződést és szelességet okoznak. Ennek persze kellemetlen tünetei is lehetnek, a bukástól a sírósságig, nyűgösségig, hasfájásig. Általában a szoptatás, etetés után két órával jelentkeznek ezek a tünetek.

De milyen ételek okozhatják a panaszokat? Nemcsak azt kell megnézni, hogy közvetlenül a szoptatás előtt mit ettünk, nagyjából 72 órára érdemes visszatekinteni. Fokozott gázképződést okozhatnak például a magas rosttartalmú ételek, a teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó péksütemények, a gyümölcsök (főként a barack, a szilva, a körte, a citrusgyümölcsök, az aszalt szilva), jó néhány zöldség (brokkoli, karfiol, kelbimbó, káposzta, spárga) is. A kevésbé ismert “bűnösök” között találhatjuk a hagymát és a fokhagymát, de a sok keményítőt tartalmazó zöldségeket, mint például a krumplit is. A tejjel és tejtermékekkel sem árt óvatosnak lenni, és bizony előfordulhat az is, hogy a kávé vagy a csokoládé okozza a kellemetlenségeket.

Mit lehet ilyenkor tenni? A legtöbb anyuka természetesen azonnal lemond az összes gondot okozó ételről (esetleg még megkóstolni sem meri őket), a szakemberek szerint azonban nem feltétlenül ez a legjobb megoldás. “Az a tapasztalatom, hogy a túlságosan is egyhangú, szigorú diéta az egyik olyan tényező, amely miatt az anyukák idő előtt abbahagyják a szoptatást” – mondja dr. Ari Brown gyermekgyógyász. “Sokkal jobb megoldás, ha csak azokat az ételeket hagyjuk el, amelyek bizonyítottan és egyértelműen problémát okoznak, és nem csak feltételezzük, hogy szeles lesz tőlük a baba.”

A túlságosan egyhangú étrend, melyben sok minden tiltólistás, sem az anyukának, sem pedig a kisbabának nem tesz jót, hiszen ebben az esetben nagyobb a valószínűsége, hogy valamelyik tápanyagból túl kevés jut a szervezetbe. Minél kevesebb ételféleségből válogathatunk, annál nehezebb kiegyensúlyozottan, egészségesen táplálkozni!

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a kisbabák egy része sok levegőt nyel evés közben, és saját maguk is termelnek gázokat (ez hozzátartozik az egészséges emésztéshez) – ez pedig független attól, hogy az anyuka mit eszik. Előfordulhat tehát, hogy a baba szelessége akkor is megmarad, ha az anyuka csak a “legbiztonságosabb” ételeket fogyasztja!

(Cikk forrása: parents.com)