Baba

Strandolhatok, fürödhetek, ha szoptatok?

Ennek természetesen semmi akadálya! Néhány óvintézkedésre azonban érdemes figyelned saját és kisbabád biztonsága érdekében.
2012. Június 06.

A közös fürdővizekben, akár tóról, akár strandról, akár termálfürdőről van szó, nagyon sokféle kórokozó fordul elő. Ahhoz azonban ritka nagy koszra és elhanyagoltságra van szükség, hogy ezek ép bőrön is fertőzést okozzanak. Gondolj arra, hogy az elvakart csípések, varasodó sebfelületek is kaput jelentenek a kórokozóknak!

Érdekes, részletes információkat találsz erről a Semmelweis Egyetem honlapján, ahol dr. Rozgonyi Ferenc egyetem tanár ismerteti a strandokon összeszedhető különféle fertőzéseket, köztük például a rágcsálók által terjesztett betegségeket is, amelyekre első körben talán nem is gondolnál, hiszen mindenkinek a gombás fertőzések és hasmenést-hányást okozó vírusok, baktériumok jutnak eszébe.

A balatoni strandokon, ahol bőségesen akadnak finom falatok, lepottyanó morzsák, előszeretettel laknak egerek, patkányok, ürgék, akik még nappal is szívesen elő-előrohannak a vonzó eleségért. Nagyon aranyosak, de kevésbé közismert, hogy leptospira baktériumokat hordozhatnak, amelyek az embert is megfertőzhetik. Ezért nagyon figyelj arra, hogy a kis csúszó-mászó, totyogó, mindent kézbe vevő és megkóstoló gyereked ne egyen olyasmit, ami leesett a földre, vagy amit eleve a földön talált.

Érdemes figyelembe venni azt is, hogy a meleg vizű strandokon, különösen azokban a medencékben, ahol 30 fok feletti a vízhőfok, nagyobb a fertőzésveszély.

Ép bőrrel igen!

Akkor tehát, ha a melleden semmilyen sérülés nem található, még kicsi, felszínes horzsolás sem, nyugodt szívvel csobbanhatsz két szoptatás között. Ha kijössz a vízből, célszerű lecserélni a vizes fürdőruhát szárazra. Mielőtt mellre teszed a babát, feltétlenül érdemes tiszta folyó vízzel lemosni a melledet vagy lezuhanyozni, nehogy a fertőzött víz esetleg nála okozzon valamiféle problémát. Ennek akkor a legkisebb az esélye, ha kizárólag szoptatott csecsemőről van szó, mert ennek jelentős a védőhatása. Azokat a kórokozókat, amiket mégis lenyel a baba, könnyen és gyorsan semlegesítik az anyatej védőanyagai.

A védőhatás akkor is érvényesül, ha már csak naponta egyszer-kétszer szoptatod őt, illetve akkor is, ha a gyerek már három éves (a közhiedelemmel ellentétben nem vész el egy év után az anyatej védőhatása) ezért, ha az elválasztás jár a fejedben, vagy elválasztódó-félben vagytok, halaszd ezt inkább egy későbbi időszakra, amikor nem ilyen nagy a különböző gyomor-bélrendszeri fertőzések kockázata.

És mit szólnak hozzá a többiek?

A nyilvános szoptatás megosztó téma, pedig nem kéne annak lennie. Bárhol megszoptathatod a babát, a strand sem kivétel. Rajtad múlik, hogy mennyire diszkréten kerítesz sort erre. Még a legzsúfoltabb strandon is megteheted, hogy egy strandkendő takarásában úgy szoptatsz, hogy senki sem veszi észre. Nagyobbacska gyerekkel már előre megbeszélheted, hogy majd csak otthon szopiztok, feltéve, ha téged zavarna, hogy ezt esetleg mások is észreveszik. Az tény, hogy a kívülállók sokkal inkább hajlamosak a szörnyülködésre, ha két-három éves vagy még nagyobb gyerek szoptatásáról van szó.

A Szoptatásért Magyar Egyesület ezzel kapcsolatos plakátjait innen töltheted le. Ha kinyomtatod, a kedvenc strandodra is vihetsz belőle, és ezzel egyben a starnd vezetőinek figyelmét is felhívhatod arra, hogy létesíthetnének egy kellemes baba-mama sarkot azok számára, akik mégis inkább elvonultan szeretnének szoptatni.

Kapcsolódó cikkeink:

  • A tizedik lépés a sikeres szoptatás felé vezető úton
  • Így (ne) nyaralj babával!
  • Meddig szopjon a baba?