Baba

Start-számla: minden, amit a megtakarításról tudni kell

Nem lehet elég korán elkezdeni a felkészülést egy kisbaba érkezésére, főleg akkor, ha pénzügyekről van szó. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat az életkezdési támogatásról, és arról, mikortól és hogyan igényelhető a Start-számla, a Babakötvény.
2020. Január 05.
Start-számla: minden, amit a megtakarításról tudni kell (fotó: iStock)

Mindenekelőtt fontos tisztázni az életkezdési támogatás és a Start-számla (Babakötvény) közötti különbséget!

Mi az az életkezdési támogatás, és kinek jár?

Életkezdési támogatás ma már minden magyar állampolgárságú gyereknek jár – harmadik éve a határontúliaknak is. Az életkezdési támogatást nem kell külön igényelni, ezt az összeget automatikusan megkapja minden csecsemő. A szülőket a támogatásról részletesen a Magyar Államkincstár értesíti legkésőbb a szülés után két hónappal.

Mekkora az életkezdési támogatás összege?

Az életkezdési támogatás összege 42 500 forint. A számlán a gyerek 18 éves koráig kamatozik az összeg, és majd a megtakarításról is ő rendelkezhet.

És mi az a Start-számla?

A Start-számla (Kincstári Start-értékpapírszámla) már egy választható lehetőség a szülőknek, a nagyszülőknek vagy a közeli családtagoknak. Alapja a 42 500 forintos életkezdési támogatás, így viszont az összeg, amit az állam támogatásként ad ##8211## további befizetésekkel – gyarapítható. A Start-számlán lévő megtakarításokat a Magyar Államkincstár automatikusan az úgynevezett Babakötvény típusú állampapírba fekteti. Az éves kamat akár 5,8 százalék is lehet (mivel változó kamatozású állampapírról van szó), és 10 százalék (maximum 6000 forintos) állami támogatás is jár hozzá. A Szart-számlára befizetett összeg nem korlátozott, bármennyit el lehet rajta helyezni.

Hol lehet megigényelni a Start-számlát?

Start-értékpapírszámlát személyesen lehet nyitni a Magyar Államkincstár bármely állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatán. Ugyanakkor érdemes előre, a WebKincstár aloldalon csinálni egy regisztrációt, és online időpontot foglalni. Milyen papírokra van szükség Start-számla nyitásához? Attól függően, hogy szülő vagy nagyszülő/más hozzátartozó igényli-e a Start-számlát, külföldön vagy belföldön született gyereknek, különböző dokumentumok bemutatására van szükség. Erről részletesen a Babakötvény oldalán elérhető PDF-ből lehet tájékozódni.

Mondjuk, ha szülőként, Magyarországon született gyerek nevében szeretnénk eljárni, akkor szükség lesz:

  • személyazonosság igazolására alkalmas okmány bemutatására,
  • a lakcímet igazoló hatósági igazolvány bemutatására, és
  • az adóigazolvány bemutatására.

Meddig lehet Start-számlát nyitni?

Start-számlát nyitni a gyerek 18 éves koráig lehet, viszont a születés időpontja miatt két kategóriát különböztetnek meg. A 2006. január 1-je előtt itthon születettek, és a 2017. július 1. előtt született külföldön élő magyar gyerekeknek nem járt alanyi jogon az életkezdési támogatás, tehát a Start-értékpapírszámla megnyitásakor még plusz 25 000 Ft-ot is be kell fizetni.

A 2005. december 31. után született Magyarországon élő magyar állampolgárságú gyerek, továbbá a 2017. június 30. után született, külföldön élő magyar gyerekeknek már automatikusan jár a 42 500 forintos életkezdési támogatás, így azt Start-értékpapírszámlára a Kincstár automatikusan átvezeti, és Babakötvénybe fekteti.

Mikor jár le a Start-számla?

A Start-számlán gyűjtött összeget a nagykorú gyerek bármire felhasználhatja, de 18 éves koráig nem férhet hozzá. Mivel a számlát nemcsak újszülöttekre lehet kötni (ahogy arról fentebb is írtunk), ezért fontos megjegyezni, hogy a számlanyitástól számított három éven belül nem lehet felvenni az összeget. Ha tehát valaki a 16 éves gyerekének nyitott számlát, akkor a gyerek csak 19 éves korában juthat hozzá a pénzhez. A Start-számlára befizetni viszont csak 18 éves korig lehet.

A Start-számla nyitásban és a lejártakor felvehető összeg kiszámításában segíthet a Babakötvény kalkulátora.

Kapcsolódó cikkeink: