Baba

Segítség! Túl sokat eszik a gyerek!

Az anyák nagy része azon szokott aggódni, hogy gyermeke túl keveset eszik. No de mi van azokkal a gyerekekkel, akik túl sokat esznek?
Túl sokat eszik?

Először is, tisztázzuk: mi a túl sok?

A hozzátáplálási útmutatókban, táblázatokban megadott mennyiségek átlagértékek. Ha például 6 hónapos korú babáknál kb. 180 ml a kívánt mennyiség, előfordul olyan szülő, aki pont a 180 ml megevésénél elutasítja gyermeke igényeit, vagyis nem ad neki többet. Hiszen ez van leírva! Szögezzük le: ez hiba.

A gyermek, ha tátja a száját, kér még enni, adj neki!

Szinte lehetetlen túletetni a hozzátáplálás során a kicsiket, hiszen nagyon is érzik önmaguktól, hogy mennyi ételre van szükségük. Ha úgy tetszik, belső kis “mérleggel” rendelkeznek, ami jelez, mennyi az annyi.

Az sem mindegy azonban, hogy mit adsz neki enni, hiszen ha túl sok hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket eszik, megnő rengeteg betegség előfordulásának esélye (elhízás, cukorbetegség, szív-, érrendszeri betegségek, stb.).

De ha a baba egészséges, és kéri a 190 ml-t is, megeheti.

Probléma és megoldás

  • Eszik rengeteget, de nem fejlődik – Megoldás: irány a gyermekorvos!
  • Az anyatejet, tápszert nem, vagy minimális mennyiségben fogyasztja 1 éves kor alatt – Megoldás: gyermekorvos, és az etetések előtt szoptatás
  • Kényszerítve van az étkezésre/az étkezés befejezésére (ez maradandó károsodást okozhat) – Megoldás: neki kell eldöntenie, mennyit eszik, ne tukmáld, és ne is noszogasd, ne vond meg!
  • Máshogy kezeled a kisgyermekedet, és megbélyegzed: “Duci vagy!” “Nem szabad ennyit enned, kövér leszel!” “Mekkora pocakja van!” “Beteg leszel, ha ennyit eszel!” “Mama, neki ne adj annyit, mint a többi unokádnak, így is elég kövér!” Mindezt a gyermek füle hallatára. – Megoldás: szakítani kell a berögződésekkel, és a gyermeket nem megbélyegezni, adott esetben pszichológus segítségével kell feltárni, mitől is fél a szülő.

Honnan tudod elősegíteni a megfelelő fejlődését?

1. A növekedési görbéjén nincs feltűnő kiugrás: ezt a védőnőddel, gyermekorvosotokkal együtt ki lehet értékelni a gyermek rendszeresen mért paramétereiből.

2. Jó minőségű ételek és italok kínálása: valóban el tud hízni a kisgyermek, ha nem az életkorának megfelelő ételeket/italokat fogyasztja. A hozzáadott cukrot tartalmazó termékeket cseréld le egészséges alternatívára! (pl. édességek helyett gyümölcsös falatok, tejtermékek, cukros üdítők helyett víz, stb.)

3. Mozgás: ne a képernyők előtt töltse a kisgyermek az idejét, hagyd szaladgálni, játszani! Nem lehet elvárni ebben az életkorban, hogy “szépen üljön, csendben”. Neki mozgás kell, és játék!

4. Az ételek nem elérhetőek folyamatosan: a nap 24 órájában ne engedd majszolni, legyenek 1 éves korra viszonylag kötött időpontban, rendszerben az étkezési idők. Persze ne percre pontosan, de 3 főétkezés, és 2-3 kisétkezés optimális. Ha egyfolytában majszol a gyermek, nem lesz éhes a következő étkezésre, így akár tápanyaghiány is felléphet!

5. Jókedv, boldog anya=boldog baba: szánj időt magadra, és tedd helyre az elvárásaidat: honnan hozod az előítéleteidet? Hogyan tudod ezeket a helyére billenteni, nem elvárásokat támasztva gyermeked felé, és nem is közvetítve ezeket?

Ha aggódsz, keress fel szakembert: védőnőt, gyermekorvost, szükség esetén pszichológust és dietetikust. Együtt sikerülhet feltárni a problémátok okát, és megoldást találni rá! Semmiképp ne diétáztasd laikusként, összeollózott információk alapján gyermekedet, hiszen maradandó károsodásokat okozhatsz ezzel (tápanyaghiány, növekedés elmaradása, stb.). Kérd szakember segítségét!

Kapcsolódó cikkeink evés témában: