Baba

Segítség! Síráskor nem vesz levegőt!

Mit csináljunk, ha síráskor a baba nem vesz levegőt?
2013. Május 11.

Ne ess kétségbe! Bár ijesztő látvány az erős sírás, ritkábban más felindultság miatt előforduló légzéskimaradás (affektív apnoe), a kicsi egészen biztosan vesz majd levegőt. Az oxigénhiány miatt elkékülhet, elájulhat, ez váltja ki néhány másodpercen belül reflexes módon az újabb levegővételt.

Az első alkalmak után orvosi kivizsgálást javasolnak, hogy (többnyire) kizárják bármilyen rendellenesség meglétét (örökletes hajlam előfordulhat, amikor a családban előfordultak hasonló esetek).

Nem hisztizik, komoly a baj

Tartsd szem előtt, hogy gyerek részéről nem a szülők zsarolására irányuló hisztiről van szó, te se tekintsd annak, hanem helyes viselkedéssel segíts a helyzeten. A második-harmadik alkalommal már a légzéskimaradás előtt észreveszed a jeleket: megváltozik a sírás hangja, ritkábban, aprókat lélegzik. Fújj az orrára, szájába, töröld le az arcát, nyakát hideg vizes kezeddel, ez levegővételre készteti.

Vedd fel, és öleld magadhoz szorosan. Tereld el a figyelmét valamivel, de ne kiabálj rá, és semmiképpen ne rázd meg! Előfordulhat, hogy mégis elájul, azért is jó, ha kézben van, mert ilyenkor nem üti meg magát. Fektesd az oldalára, hogy ne csússzon hátra a nyelve. A jelenet után fáradtnak tűnhet, hagyd pihenni egy kicsit.

Ezek is hasznosak lehetnek: