Baba

Segítsd te is anyatejjel a koraszülött babákat

Augusztus 1-jén az anyatejes táplálás világnapján az anyatej adományozás lehetőségére és életmentő fontosságára szeretné felhívni az édesanyák figyelmét kampányával, a Melletted a Helyem Egyesület és a Szoptatásért Magyar Egyesület.
2021. Augusztus 01.
Segítsd te is anyatejjel a koraszülött babákat (fotó: Getty Images)

Augusztus 1. az anyatejes táplálás világnapja. A Melletted a Helyem Egyesület és a Szoptatásért Magyar Egyesület célzott kampánnyal szeretné az édesanyák figyelmét felhívni a szoptatás fontosságára, és az anyatej donáció lehetőségére, amely akár életet is menthet. A kampány támogatója Mikler Roland magyar válogatott kézilabdakapus, kétszeres édesapa.

Az anyatej a lehető legtökéletesebb táplálék egy kisbaba számára. A babák számára megfelelő mennyiségű zsírt, szénhidrátot, fehérjét, vitaminokat, ásványi anyagokat és vizet tartalmaz. Az anyatej rendkívül gazdag immunanyagokban, melynek köszönhetően védi a csecsemőt a megbetegedésektől. Bizonyított tény, hogy a szoptatott babák kevesebbet betegek, és ha meg is betegszenek, hamarabb meggyógyulnak.

A legesendőbb csoportnak (koraszülött, beteg, és alacsony súllyal született csecsemők) különleges ellátásra van szüksége, számukra a megfelelő növekedés, fejlődés és egészség elérése érdekében az édesanya saját teje az optimális választás a táplálásra. Összetételének köszönhetően az anyatej csökkenti a koraszüléssel járó számos megbetegedés és a halálozás arányát, hozzájárul a megfelelő ideg- és immunrendszer fejlődéshez. Ezzel lerövidül a koraszülöttek kórházi tartózkodásának időtartama. A szoptatás mérhető pozitív pszichológiai hatással van mind a babára, mind az édesanyára.

Augusztus 1-jén az anyatejes táplálás világnapján ezekre a tényekre, valamint az anyatej adományozás lehetőségére és életmentő fontosságára szeretné felhívni az édesanyák figyelmét kampányával, a Melletted a Helyem Egyesület és a Szoptatásért Magyar Egyesület.

“A koraszülött osztályon töltött időszakban megtapasztaltuk, hogy az anyatej mennyire fontos tényezője a korababák fejlődésének, éltető gyógyír számukra. Nagyon hálás vagyok azért, hogy az ikreink életük első napjaiban anyatejbankból biztosított női tejet kaphattak. A kórház elhagyása után is anyatejes táplálást kaptak gyermekeink, hiszen ez a létező legjobb táplálék a csecsemők számára, a rengeteg egészségügyi előny mellett” – nyilatkozta Mikler Roland magyar válogatott kézilabdakapus, kétszeres édesapa.

“Az anyatej alapú táplálás elemi fontosságú az újszülöttek számára, melyhez minden újszülöttnek alapvető emberi joga van. Sajnos sok édesanya küzd az anyatej hiányával vagy valamilyen okból, például koraszülés miatt nem tudja saját tejjel táplálni a gyermekét. Számukra óriási segítség az anyatejbank, ahonnan kaphatnak más anyák által leadott, bevizsgált, pasztőrözött, tökéletes minőségű anyatejet” – emelte ki Dr. Sztahovits Petra, csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, laktációs szaktanácsadó, a Szoptatásért Magyar Egyesület elnöke.

Akár már 100 ml, anyatej is hozzájárulhat egy beteg, vagy koraszülött kisbaba egészségének javításához. A kampány célja elérni, hogy az anyák ne a csapba öntsék a felesleget, hanem jelentkezzenek anyatejdonornak, kérjék védőnőjük segítségét. Az anyatej adományozásért anyagi juttatás is jár, jelenleg 2700 Ft egy liter anyatej ára, míg a rászoruló babák szülei receptre, ingyenesen válthatják ki a szükséges mennyiséget.

Forrás: Szoptatásért Magyar Egyesület/Melletted a Helyem Egyesület