Baba

Rendkívüli oltási kampány a gyermekbénulás ellen

Pakisztán rendkívüli oltási kampányt indított a gyermekbénulás ellen, miután idén 58 kiskorú fertőződött meg poliovírussal.
2019. Augusztus 26.
Rendkívüli oltási kampány a gyermekbénulás ellen

A múlt héten három új megbetegedést jelentettek az ország északnyugati részén található Hajbar Pahtunhva tartományból. “Augusztus 26-án háromnapos oltási kampány kezdődött 46 körzetben” – mondta el Babar bin Atta, a gyermekbénulás felszámolását célzó program vezetője.

A tisztségviselő tájékoztatott, hogy a kampány célja 8,5 millió gyermek beoltása. Az akció fókuszában Hajbar Pahtunhva tartomány 29 körzete áll, miután az 58 esetből 44-et itt regisztráltak – tette hozzá.

Az oltási kampány biztonságát négyezren felügyelik. Áprilisban nagy riadalom alakult ki egy hasonló akció során, miután terjedni kezdett egy hamis felvétel arról, hogy gyerekek betegedtek meg azt követően, hogy beoltották őket Pesavarban.

A pakisztáni szülők közül többen oltásellenesek, és attól tartanak, hogy a vakcinák terméketlenné teszik gyermekeiket, vagy egyéb komplikációkat okozhatnak. A kormány tájékoztatási kampányt indított azokban a térségekben, ahol a legtöbb új megbetegedés fordult elő.

Bannu körzetben például óriásplakáton hirdetik, hogy az oltóanyagot Indonéziából, a legnagyobb muszlim országból hozták, nem pedig Indiából – ahogy a szóbeszéd járja. India és Pakisztán viszonya több okból feszült, ezek egyike a Kasmír hovatartozása feletti küzdelem.

Az ENSZ támogatta oltási programnak köszönhetően jelentősen csökkent a gyermekbénulásos esetek száma Pakisztánban: 2018-ban mindössze 12-en fertőződtek meg poliovírussal, míg 2014-ben még 304 volt a számuk.

Szélsőségesek egészségügyi dolgozók és rendőrségi tisztségviselők százaival végeztek a múltban arra hivatkozva, hogy az injekciók terméketlenné teszik a muszlim gyerekeket.

A gyermekbénulás a szomszédos Afganisztánban is problémát jelent.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI