Baba

Receptek szoptató és várandós anyáknak

Elkészítettük, megettük, finom volt:)
2008. Január 29.

Gombás zöldsaláta

Hozzávalók két adaghoz

nyolc darab nagy sampinyongomba, 5 dkg kesudió vagy pisztácia, négy darab aszalt sárgabarack, 5 dkg zöldfűszeres krémsajt, gyömbérpor, só, bors, három evőkanál olívaolaj, egy evőkanál mustár, egy evőkanál citromlé, 20 dkg zöldsalátaféle (galambbegy, rukkola, kínai kel, zsenge spenót, fejes saláta)

A gombát megtisztítjuk, megmossuk, és apróra vagdaljuk. Egy jénai tálat kikenünk olajjal, és a gombát elterítjük az alján. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük. A kesudiót vagy pisztáciát teflonserpenyőben megpirítjuk, majd összevagdaljuk. A salátaleveleket megmossuk és csíkokra vágjuk, a sárgabarackot felkockázzuk. A felaprózott hozzávalókat elkeverjük a sajttal, gyömbérporral, sóval, borssal ízesítjük, és a gombára simítjuk. Negyedóráig sütjük 180 Celsius-fokon. Ezalatt megmossuk a salátát, az olajból és citromléből mustárral, sóval, borssal salátaöntetet keverünk. Beleforgatjuk a leveleket, a gombás tölteléket pedig ráhalmozzuk.

Jó tudni: A gyömbérpor jó gyomorerősítő, a gyomorégés hatásos ellenszere. A gombás keveréket bármilyen zöld levelű salátaféleséggel párosíthatjuk.

Hagymás karottasaláta

Mossunk, majd hámozzunk meg két szép sárgarépát. Reszeljük le nagylyukú reszelőn, és facsarjuk rá egy citrom levét. Öntsünk rá egy evőkanál olívaolajat és egy kávéskanálnyi szójaszószt. Szórjuk meg őrölt gyömbérrel. Keverjük össze alaposan, majd tisztítsunk meg egy csomag újhagymát, vágjuk vékony karikákra, és keverjük a reszelt répa közé. Apróra vágott petrezselyemmel és friss mentalevélkékkel ízesítsük.

Salátaként is fogyaszthatjuk, de szendvicsvajjal vékonyan megkent ropikenyérre is halmozhatjuk. Szoptatás idején is bátran fogyasztható, alacsony kalóriatartalmú, rostokban gazdag étel, mely a kevésbé napfényes hónapokban is bőségesen ellátja fontos vitaminokkal szervezetünket.

Piros saláta feta sajttal

Hozzávalók négy adaghoz

60 dkg paradicsom, két piros húsú paprika, egy fej lila hagyma, egy gerezd fokhagyma, egy csokor petrezselyem, 20 dkg feta sajt, 10 dkg olívabogyó, bors, egy evőkanál ecet, három evőkanál olívaolaj

A paradicsomot, paprikát és hagymát felkarikázzuk, és elrendezzük egy salátástálban. Az olívabogyót a tetejére szórjuk. A fokhagymát, a levelekre tépkedett petrezselymet, az olajat és az ecetet aprítógépben jól összekeverjük, majd a nyers zöldségekre öntjük. Ha túl savanykás lenne az íze, egy-két evőkanál százszázalékos almalével szelídíthetünk rajta. Óvatosan összekeverjük a salátát, hogy mindenhol érje az öntet. A feta sajtot kis kockákra vágjuk, és a tetejére szórjuk. Fogyasztás előtt ízlés szerint borsozhatjuk, de sózásra nincs szükség, mivel a feta sajt eleve nagyon sós.

Tipp: Pirított kenyérrel, kétszersülttel a legfinomabb. Fogyókúrázóknak is ajánljuk. Az olívabogyó kivételével bármelyik hozzávalót kaphatják már az egyévesek is, noha sokan nem rajonganak a nyers hagyma erős ízéért és a paprikáért. Ha azt látják, hogy a többi családtag szívesen eszik ilyesmit, a kicsiknek is megjön az étvágyuk.

Rizsburger

Könnyű ebéd várandós és szoptató anyáknak

Hozzávalók négy személynek

Két teáscsészényi rizs, fél liter tej, két kávéskanál biomix zöldségkeverék, fél kávéskanál sáfrány, fél kávéskanál fűszerpaprika, egy nagy fej karalábé (30 dkg), só, két tojás, zsemlemorzsa, szezámmag, étolaj

A rizst felforraljuk a tejben, két kávéskanál szárított zöldségkeverékkel, sáfránnyal és piros paprikával fűszerezzük, és kis lángon addig főzzük, amíg felszívja a tejet. Utána fedő alatt negyedórán át állni hagyjuk. Végül tálra borítjuk, hogy kihűljön. A karalábét meghámozzuk és lereszeljük. Zsenge leveleit apróra vágjuk. A karalábéreszeléket és a zöldjét is a rizsbe keverjük. Összedolgozzuk a tojással is, majd nedves kézzel kis gombócokat formálunk belőle, lelapítjuk, majd megforgatjuk zsemlemorzsa és szezámmag keverékében. Forró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Uborka- vagy paradicsomkarikákkal fogyasztjuk.

Tipp: Ha a rizshez reszelt sárgarépát, káposztát vagy más zöldségfélét adunk, új ízeket kapunk. Érdemes kísérletezni! Forró olaj helyett sütőben is kisüthetjük a rizspogácsákat. Jól illik hozzá a sajtmártás vagy a könnyű, joghurtöntetes tavaszi saláta.

Sajtos almatorta

Hozzávalók egy 28 centiméter átmérőjű tortaformához: egy nagy édesköménygumó, három alma, két tojás, 20 dkg liszt, 15 dkg túró, 8 dkg vaj, 2,5 dl tej, 15 dkg parmezán sajt, só, bors, szerecsendió

A lisztből, vajból, túróból kevés sóval sima tésztát gyúrunk, kinyújtjuk és a margarinnal kikent tortaforma aljára terítjük úgy, hogy kétujjnyi magas peremet hagyunk. Az édesköménygumót és az almát megmossuk, az alma magházát kivágjuk, mindkettőt vékonyan felszeleteljük, majd a szeleteket a tésztaalapra fektetjük. A tojást és a tejet összekeverjük, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, és az almára öntjük. Megszórjuk reszelt sajttal, előmelegített sütőbe toljuk és 200 Celsius-fokon körülbelül egy órán át sütjük.

Tipp: Az édesköménygumó emésztést segítő, jótékony hatását az anyatej közvetítésével a szopó csecsemő is élvezheti.

Gyümölcsrizs

Édesség a szoptató anyáknak

Hozzávalók négy személynek

7,5 dl tej, egy csomag vaníliás cukor (vagy fél rúd vanília kikapart belseje), fél kávéskanál só, 7,5 dkg cukor, egy citrom héja, 20 dkg rizs, 20 dkg mélyhűtött ribizli

Egy fazekat kiöblítünk vízzel, utána öntjük bele a tejet. Beletesszük a sót, a megmosott citromhéjat, és felforraljuk. Beleszórjuk a rizst, majd kis lángon, gyakori kevergetés mellett harminc percig főzzük. A végén beleszórjuk a cukrot és a vaníliás cukrot. Ha igazi vaníliát használunk, a főzés kezdetén keverjük a tejhez. Utána fedő alatt negyedórán át állni hagyjuk. A ribizlit felengedjük, és beleforgatjuk a kész rizsbe. Hidegen is, melegen is finom!

Tipp: A tejberizs puhábbra sikerül, ha alapanyagnak kevés sóval, hagyományosan elkészített párolt rizst használunk. Ilyenkor kevesebb tejet kell ráönteni, a megadott mennyiség kétharmadát, és a főzésidő is rövidül. Természetesen más szezongyümölcsökkel is elkészíthetjük.

Árpagyöngyleves és tormakrémleves

Hozzávalók két személynek

Az árpagyöngyleveshez: 6 dkg árpagyöngy, 5 dl paradicsomlé, 2 dl húsleves, bazsalikom, három evőkanál olívaolaj, három evőkanál reszelt parmezán sajt, só, bors

A tormakrémleveshez: 30 dkg burgonya, 5 dl húsleves, 5 dkg torma, három evőkanál tejföl, három evőkanál zsázsa, só, bors

Az árpagyöngyöt szűrőbe téve meleg vízzel leöblítjük. A paradicsomlevet a húslevessel együtt lábosba öntjük, ebbe szórjuk az árpagyöngyöt. Negyedóráig lassú tűzön főzzük, amíg az árpagyöngy megpuhul. A friss bazsalikomlevelet az olajjal és a reszelt sajttal egy kisebb tálba tesszük, és botmixerrel összekeverjük. Rámerjük a meleg levest, ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük.

A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és a húslevesben puhára főzzük, majd áttörjük. A tormát meghámozzuk és lereszeljük. A tejföllel együtt a levesbe forgatjuk, sóval, borssal ízesítjük. Zsázsával megszórva tálaljuk. Készen kapható, üveges reszelt tormával is készíthetjük.

Tipp: A szoptatás időszakában megnövekedett folyadékigényt levesekkel is kielégíthetjük. A megszokott ízek mellett újakkal is kísérletezhetünk. A burgonya és az árpagyöngy tápláló, és kellemesen sűríti a levest.

Répasaláta rukkolával

Hozzávalók két személynek

50 dkg répa, 5 dkg aszalt sárgabarack, 5 dkg rukola, 5 dkg fenyőmag vagy mandula, 1,5 dl joghurt, egy citrom, fehérbors, olaj

A répát megtisztítjuk, karikákra vágjuk, és olajon megpároljuk. Egy deciliter vízzel felöntjük, megsózzuk, és beletesszük az apróra vagdalt aszalt sárgabarackot, és még öt-nyolc percig pároljuk kis lángon, majd leszűrjük róla a vizet. A megmosott és lecsepegtetett rukolalevelet beleforgatjuk. A fenyőmagot olaj nélkül megpirítjuk. A joghurtból, citromléből és a leszűrt főzőléből öntetet keverünk, majd a répára öntjük. Egy kevés citromhéjat reszelünk rá, meghintjük fenyőmaggal vagy hasábra vágott hántolt mandulával, és közvetlenül fogyasztás előtt öntjük le a dresszinggel.

Tipp: Jól záródó fedeles műanyag dobozban és csavaros üvegben a játszótérre is magunkkal vihetjük ezt a frissítő salátát és dresszinget. A jellegzetes, fanyar ízű rukolát szelídebb aromájú fejes salátával is helyettesíthetjük.

Rizsgolyók mártással

Hozzávalók két adaghoz

25 dkg rizs, 3 dl víz, egy kávéskanál só, 10 dkg főtt sonka, 10 dkg mozzarella sajt, egy tojás, három-négy evőkanál reszelt parmezán sajt, zsemlemorzsa, olaj

A rizst megmossuk, majd kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzzük. Forrás után mérsékelt hőfokon, fedő alatt tizenöt percig rotyogtatjuk, majd ugyanennyi ideig állni hagyjuk. Utána tálba kitéve hűlni hagyjuk. A sajtot és a sonkát kis kockákra vágjuk, majd a rizshez adjuk. Tojással és reszelt parmezán sajttal keverjük. Vizes kézzel kis golyókat formálunk a masszából, és zsemlemorzsában megforgatjuk őket. Forró olajban kisütjük, szalvétára szedjük, hogy leitassuk róla az olajat. Paradicsomszósszal, dzadzikival vagy zöldfűszeres kefirrel fogyasztjuk.

Paradicsommártás: A paradicsomot mártsuk forró vízbe, héját húzzuk le, és turmixoljuk össze egy tálkában. Sóval, cukorral, bazsalikommal vagy kakukkfűvel ízesítsük.

Dzadziki: Fél pohár kefirt keverjünk el fél pohár tejföllel, kissé sózzuk meg. Nyomjunk bele két gerezd fokhagymát, és reszeljünk bele egy darabka kígyóuborkát.

Zöldfűszeres kefir: A tejföl és kefir keverékébe ízlés szerint keverjünk apróra vágott petrezselymet, kakukkfüvet, kaprot, bazsalikomot vagy más fűszert.

Tipp: a friss paradicsomból készült mártás sokkal egészségesebb, mint a ketchup, remek vitaminforrás, és kiváló szomjoltó. A szószok a főzelékféléket helyettesíthetik. Zöldfűszereket nyáron cserépben is nevelhetünk a konyhaablakban.

Snidlinges omlett-tekercs

Könnyű ebéd

Hozzávalók négy személynek

Négy csomó snidling, egy diónyi gyömbérgyökér, szezámolaj, tíz tojás

A mártásokhoz: fél liter joghurt, egy zsenge karalábé, petrezselyem, vagy négy nagyobb, lédús paradicsom, egy kis fej vöröshagyma, őrölt bors, egy teáskanál balzsamecet, egy evőkanál szezámolaj

Három csomó snidlinget megmosunk, apróra vágunk, a gyömbért lereszeljük. Kevés olajban megpároljuk a snidlinget, megszórjuk a gyömbérporral, majd kivesszük a serpenyőből egy mély tálba. Hozzáadjuk a tojásokat, felverjük, megsózzuk, és nyolc vékony lepényt sütünk belőle. Még melegen megszórjuk a félretett, felaprított, nyers snidlinggel, feltekerjük, és ferdén félbevágjuk a tekercseket.

Az omletthez remekül illik valamilyen könnyű mártás. A joghurtba belereszelünk egy meghámozott, zsenge karalábét, picit megsózzuk, majd apróra vágott petrezselyemmel fűszerezzük. Hidegen kínáljuk az omletthez. A tejmentes változat nyers paradicsomból készül: a paradicsomokat egy pillanatra forró vízbe mártjuk, majd meghámozzuk, és összeturmixoljuk a megtisztított, feldarabolt hagymával, olajjal, balzsamecettel. Ízlés szerint frissen őrölt borssal fűszerezzük.

Tipp: A paradicsomszószt friss kakukkfűvel vagy szurokfűvel is ízesíthetjük.

Tavaszi rizstál

Közös ebéd a babának és a mamának

Hozzávalók négy személynek

Négy friss répa, négy burgonya, 15 dkg cukorborsó, két újhagyma, egy gerezd fokhagyma, egy narancs, egy evőkanál vaj, két teáscsészényi rizs, egy liter zöldségleves, só, friss petrezselyem.

A répát és a burgonyát folyó víz alatt ledörzsöljük, majd kis kockákra vágjuk. A megtisztított újhagymát felkarikázzuk. A narancsot alaposan megmossuk, szivaccsal ledörzsöljük. A levét kifacsarjuk, a héjából egy keveset finomra reszelünk. A vajat felforrósítjuk egy lábosban, megpirítjuk benne a rizst, majd kétszeres mennyiségű zöldséglevessel vagy vízzel felöntjük. Fedő alatt tíz percig pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a fokhagymapépet, az újburgonyát, a répát és a narancshéjat. Annyi zöldséglevest vagy vizet öntünk még rá, hogy éppen ellepje. Fedő nélkül főzzük tovább, majd ha elfőtte a levét, ismét öntünk rá keveset. Amikor a répa már majdnem puha, hozzáadjuk a cukorborsót és az újhagymát. Végül narancslével, sóval, apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük, és azonnal fogyasztjuk.

Tipp: Zöldségleves lét reformélelmiszer-boltban kapható biomix zöldségkeverékből készítsünk, ugyanolyan gyors és egyszerű, mintha leveskockát használnánk, de egészségesebb. A zöldségkeveréket a pirított rizsre is rászórhatjuk, ezután csak vízzel kell felönteni.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Ne főzd agyon a brokkolit!
  • Mit egyél, ha szoptatsz? Tényleg kell a túlsúly a sikerhez?
  • Segítség, üldöznek a sütemények!
  • Forrás: Kismama magazin