Baba

Pótszabadság 2021 – hány napot kapunk a gyerek után és az életkorunk szerint?

Az alapszabadságon és az életkor szerinti extra napokon túl pótszabadság illeti meg a szülőket. Hány napot kapunk 1 vagy több gyerek után? Hogy emelkedik a szabadságkeret az életkor előrehaladtával?
2021. Február 11.
Gyerek után járó pótszabadság: mennyi jár és meddig? (Fotó: Getty Images)

Összesen mindenki 20 munkanap szabadsággal indul – ez az alapszabadság. Ez éves szabadságkeret, amit arányosan vehetünk ki, tehát ha év közben kezdünk egy helyen, akkor nem élhetünk az egész éves szabadsággal, csak azt a részt használhatjuk, ami az év hátralévő időszakával arányosan fennmarad. Ehhez jön még hozzá az úgynevezett pótszabadság, amelynek két fő típusa van: az életkor szerinti plusz szabadság, továbbá a szülőket megillető plusz szabi. Lássuk, hány napot kapunk extrában?

Gyerekek után járó pótszabadság

Fontos tudni, hogy mindkét szülő igénybe tudja venni, ám ennek feltétele, hogy a szülő egy háztartásban éljen utódjával. A gyermek után járó pótszabadságot év elején kell igényelni egy nyilatkozat segítségével  (vagy munkába álláskor, év közben) a munkaadónál. Ezen a nyomtatványon adja meg a szülő a gyerek(ek) adata(i)t – név, születési idő -, valamint megerősíti, hogy egy háztartásban él a gyerekkel és kéri az őt megillető pótszabadságot.

Hány nap szabadság jár a gyerek(ek)
után?
1 gyerek 2 nap
2 gyerek 4 nap
2-nél több gyerek 7 nap
fogyatékos gyermek után 2 nap
ikrek 7 nap
apai pótszabadság (szülés után 2 hónapon belül ki kell venni) 5 nap

Lássuk, hogy az életkor szerint mennyi pótszabadságra vagyunk jogosultak? Lényeges, hogy arra az évre már jár, amelyben betöltjük az adott évet. Például hiába tölti valaki csak decemberben a 25. életévét, arra az egész évre (mikor még csak hivatalosan 24 éves) jár neki a plusz 2 nap szabi. A 25. életévnél jár először plusz szabi, s ez nagyjából 3-2 évenként kúszik fel 1 napokkal a 45. életév betöltéséig plusz 10 napra. Ezután már nem változik a szabadságkeret.

Életkor szerinti pótszabadság
18 év alatt 5 nap
25 év 1 nap
28 év 2 nap
31 év 3 nap
33 év 4 nap
35 év 5 nap
37 év 6 nap
39 év 7 nap
41 év 8 nap
43 év 9 nap
45 év 10 nap

Meddig jár plusz szabi a gyerek után?

Az első év, mikor már élhetünk a gyermek után járó pótszabadsággal, amikor megszületik a kicsi, s az az utolsó pótszabis esztendő, amikor a gyerek betölti a 16. életévét

Hogy vehető ki a szabadság? Mikor lehet megváltani?

Hét nappal a munkavállaló rendelkezik (kivéve munkába állásának első 3 hónapjában), a többi felől – a munkatörvénykönyv szerint – a munkaadó dönt. Mindkét félnél van 15 nap bejelentési kötelezettség, azaz ennyivel előtte kötelesek vagyunk szólni a szabadság tervezett kezdési időpontja előtt a másik félnek. Személyes, családi okok miatt el lehet térni a bejelentési kötelezettségtől és a rendelkezési jogtól is. A törvénykönyv szerint 14 napot egyben kell kiadnia a munkaadónak, természetesen ez rugalmasan kezelhető a munkaadó és a munkavállaló közös megegyezésével.

A munkatörvénykönyv szerint az adott évről csak maximum 5 nap szabi vihető át a következőre évre, az is csak akkor, ha folyamatos, tehát az előző évben megkezdett szabadság folytatásáról van szó. Rendkívüli gazdasági és működési érdek esetén – s ha a kollektív szerződés erre felhatalmaz –  lehetséges ezt a határt kitolni következő év március 31-ig, de fontos kitétel, hogy a napok száma nem haladhatja meg a szabadság egynegyedét.

A szabadság egyharmada vihető át következő év március 31-ig, ha adott évben október 1-jén vagy azután állt munkába a munkavállaló. A szabadság csak akkor váltható meg (fizettethető ki), ha megszűnik a munkaviszony.