Baba

Pelenkatrükkök: gyakorlatias tippek anyáktól

Pelenkázni mindenki, akinek van gyereke, tud. Ezt a rutintevékenységet annyira sokszor ismételjük, hogy egy-egy apró trükk, újítás a folyamatban sokszorosan megtérülhet idő vagy minőség vagy akár pénz szempontjából is.
2019. Június 26.
Pelenkatrükkök: gyakorlatias tippek anyáktól

Anyatársaktól származó javaslatokat, tippeket gyűjtöttem csokorba – kezdő anyukáknak jól jöhet egyik másik, sőt, esetleg haladóknak is.

Hogyan pelenkázzunk? Kényelmesen!

Mivel sok időt töltünk ezzel, nagyon fontos, hogy milyen testhelyzetet veszünk fel és tartunk meg perceken keresztül – napjában sokszor. Olyan pelenkázóhelyszínt alakítsunk ki tehát, ahol mi magunk kényelmesen férünk hozzá a babához és minden szükséges eszközhöz is. Ha túl magas nekünk például a pelenkázó, lépjünk rá egy fellépőre (egy év múlva úgyis vennünk kellene egyet), ha túl alacsony, nos, azon nehéz segíteni. Ezért kell kipróbálni a pelenkázókomódot vagy egyéb pelenkázóbútort megvásárlás előtt.

Ügyelj a hőmérsékletre!

Sokan vagyunk anyukák, akiknek a keze télen-nyáron, évszaktól függetlenül mindig hideg. Ősszel és télen emiatt különösen ügyelj arra, hogy pelenkázás előtt meleg vízzel moss kezet, vagy dörzsölgesd egy percig intenzíven a tenyereidet, hogy a kisbabához, aki nagyon érzékeny a hőhatásokra, ne jégcsapkezekkel érjél. Ugyanígy a külső hőmérsékletre is figyelj oda: a szoba, ahol pelenkázol a hideg hónapokban, mindig legyen felfűtve. Fürdetés után különösen fontos, hogy meleg helyen pelenkázd a babádat.Minden elővigyázatosság ellenére is sokszor meg fog történni, hogy amint megcsapja a hideg levegő a babát, megindul a pisiszökőkút – légy felkészülve erre a forgatókönyvre és nevess együtt a babáddal!

Mindent készíts elő!

A legjobb, ha a pelenkákat kiszeded a gyári zacskóból, és a popsikrémmel, törlőkendővel együtt egy kis dobozba rakod, hogy minden egy helyen legyen, és egy mozdulattal előszedhesd, ha kell. Az is megoldás, ha a pelenkázás helyszínénél fel van szerelve egy zsebes tároló, ahova szépen elő tudod készíteni a pelenkázás kellékeit. Otthon mi az utóbbit használtuk, a dobozos megoldást pedig nyaraláskor – meséli Edit.

Így csomagold be a babát: kuki, köldökcsonk, biztonságos csere és a fodrok

Apró, de fontos trükk kisfiú babák szüleinek: a legényke kukija mindig lefele mutasson, amikor bezárjuk felette a pelenkát. Így elkerülhető, hogy egy felfelé mutató fütykösnek köszönhetően a hasára kicsorogjon, amit a pelusba tesz a baba.A köldökcsonkos időszakban segítségedre lehetnek az olyan speciális pelenkák, amelyeknek alacsonyabbra hagyták a peremét, így a pelenkát egyszerűen elég feladnod a babára, nem kell visszahajtani a köldöke alá azt – ahogyan a szokásos pelenkáknál ez működik. Vagy, ahogy a kétgyermekes Edina ajánlja: a hagyományos pelenkába köldökmagasságnál vághatsz egy kis négyzetalakú lyukat, s akkor is biztonsággal ráadhatod a pelust teljes egészében, hajtogatás nélkül.Magát az új pelenkát pedig mindig a régi alá érdemes előbb becsúsztatni, csak utána nyitni ki a használtat. Ily módon a műsoros pelenka leemelésekor már ott van a tiszta a baba feneke alatt – gyakran adódhat úgy, hogy ennek a trükknek nagy szerepe lesz.Az örökzöld klasszikus pedig: mindig hajtogasd ki a kis fodros részét a pelenkának, igazítsd meg a gumírozást – ezzel tudod biztosítani, hogy a pelus a lehető legjobban zárjon, vagyis aminek bent kell maradnia, az bent is maradjon.

Krémezés és popsitörlők

A legtöbben alapesetben egyáltalán nem, vagy csak keveset krémezik a babájuk fenekét. Meghagyják a krémet olyan esetekre, amikor van miért használni: ha kipirosodott vagy kisebesedett a baba bőre. Pelenkakiütéskor magától értetődő, hogy be kell kenni megfelelő, cink-oxidos krémmel a baba bőrét.A háromgyermekes Orsi például normál esetben bio mandulaolajat ken a babapopsira, a gyógyszertári és egyéb popsikrémeket nem használja. Tapasztalata szerint nincsen rájuk szükség. A mandulaolaj pedig szépen ápolja a finom bababőrt, így az pont elegendőnek bizonyult az ő babáinál.A kétgyermekes Zsuzsa a 99% víztartalmú eldobható törlőkendőket ajánlja, azoktól még sosem lettek kiütésesek a gyermekei. Ez gyakorlatilag egyenértékű a benedvesített vattával – csak eggyel gyorsabb a használata.Én személy szerint az eldobható popsitörlők multifunkcionalitását emelném ki: viszonylag korán elkezdtünk otthon festeni a gyermekemmel, s ezeket a bababarát festékeket nemcsak a bőrről, de a fabútorról (asztal, szék), parkettáról, szőnyegről, kanapéhuzatról is le lehet törölni nedves törlőkendővel. Szóval kreatív foglalkozásainkon mindig gondoljunk a popsitörlőre, készítsük elő.

Mikor váltsunk nagyobb pelenkára?

Gyakorló anyukák is elbizonytalanodhatnak, mikor van itt az ideje az eggyel nagyobb pelenkaméretre váltásnak. Én mindig azt vettem észre, hogy az adott méretű pelenka rövid a gyermekünkre és nehezen tudom becsatolni. Ez persze kevésbé hosszú babáknál – a gyermekem a hosszpercentilist tekintve 98% felett állt mindig – nem feltétlen jelentkezik. De például észlelhetjük azt, hogy hamarabb ázik át ugyanaz a pelenka, ami korábban tovább bírta. Ez jel lehet arra, hogy a növekvő pisi- és kakimennyiséget nem tudja követni az adott méretű pelenka, tehát nagyobbra van szükség.Márti, akinek gyermeke elmúlt 3 éves, például azt figyelte meg, hogy a pelenka csomagolására írt maximális testtömegnél 1 kilogrammal korábban volt szükségük a nagyobb méretre váltani.

Kerüljük el a baleseteket: Pelenkázzunk a földön vagy váltsunk bugyipelusra!

Extrém mozgékony gyermekek szüleinek fontos tanács: ha csak egy pillanatig is bizonytalanok abban, nem esik-e le a baba a megszokott pelenkázós helyről, azonnal térjenek át a földön, szőnyegen pelenkázásra. Vagy állni/járni tudó babáknál a bugyipelusra, amit állva le lehet cserélni a folyton mozgó gyermeken.

Rémálom a totyogót pelenkázni? Kössük le a figyelmét!

Én a kezdetek óta úgy intézem a pelenkázást, hogy a gyermek ne unatkozzon. Eleinte – babakorában – beszéltem, énekeltem neki, később játékokat is rögzítettünk a pelenkázó fölé, amiket nézegethetett, újabb korszakban könyvet adtam a kezébe, mostanában pedig beszélgetni próbálok vele. Kérdezgetem, aztán vagy válaszol, vagy nem. Akkor beszélek én tovább. A kezébe mindig adok valamit, amivel játszhat, vagy amit olvashat, lapozhat – mindig olyasmit, amiről tudom, hogy érdekli. Így jó esélyem van rá, hogy ne rohanjon el közben, noha tudjuk mind, mennyire elfoglalt és nem ér rá ilyen úri murikra, mint pelenkázás.Egyébként ezt a problémát is orvosolhatja a bugyipelenka, hiszen akkor álló helyzetben pikk-pakk lecserélhetjük babánkon a pelust, szóval aki szeretné, megúszhatja az éneklést is akár.Kapcsolódó cikkeink: