Baba

Öt dolog, amit nem mondanak el a szülés utáni 24 óráról

"Az első terhességem idején nagyon sokat olvastam a babával kapcsolatos dolgokról az interneten, könyvekben és újságokban. Beszéltem más anyukákkal is, és biztos voltam benne, hogy tudom, mire számítsak majd az első napokban anyaként."
2021. Február 26.
Öt dolog, amit nem mondanak el a szülés utáni 24 óráról (Fotó forrása: Getty Images)

De tévedtem – írja Molly Forbes, a Babycentre.co.uk szerzője cikkében. Nem csak a szoptatásról vagy a szülés utáni felépülésről szólt az első 24 óra anyaként, számos más érzés és tapasztalat volt, amire nem készültem fel.

Az édesanya megosztott öt olyan dolgot, amelyek az anyaság első 24 órájában történnek, és amelyekről nem beszélnek gyakran.

Hatalmas eufória

Nem voltam felkészülve a születés utáni hatalmas adrenalin-löketre. Ehelyett arra számítottam, hogy a vajúdás után kimerült leszek, esetleg érzékeny és nagyon érzelmes. De úgy éreztem magam, mint Super Woman – idézte fel Molly. Amikor a szülőszobában büszkén a karomban tartottam a babámat, kitörő örömöt és eufóriát éreztem. Még soha nem tapasztaltam ilyet.

Szülés utáni fájdalmak

Azt gondoltam, hogy ha a babám már megszületett, a nehezén túl leszek. De a vajúdás csak a kezdet volt. A baba születése után néhány napig intenzív szülés utáni fájdalmaim voltak, minden alkalommal, amikor szoptattam. A második babám születése után ezek még erősebbek voltak, és azt mondják, ha valaha lesz egy harmadik gyermekem is, még intenzívebbek lehetnek. Olyannak éreztem ezeket, mint az összehúzódásokat, mert pontosan azok is voltak – a méhem a baba előtti méretére húzódott össze.

Szorongás

Az intenzív eufória és a kellemes érzések közé szorongás is keveredett. Ez nem valami kézzelfogható volt, amit meg tudtam volna fogalmazni, inkább nagymértékű felelősségtudat és egy kisebb szintű szorongás a babám biztonságának és egészségének megőrzése érdekében. Olyan picinek és törékenynek tűnt.

Béke

Azt gondolhatnánk, hogy az újszülöttek és a béke nem járnak együtt, de a születésük utáni első napokban sok újszülött hajlamos arra, hogy csak aludjon. A rövid sírós epizódok között a kisbabám nagyon jól aludt, és abba a hamis biztonságérzetbe ringatott, hogy ő ilyen baba. A csenddel együtt pedig egy kellemes, megnyugtató érzés is eltöltött. Azt hiszem, ezt hívják úgy, hogy “újszülött buborék”. Elszámítottam magam, hogy majd biztosan egy kis borra vágyom majd, és minden egyéb olyan dologra, amire a várandósság alatt nem volt lehetőségem, de helyette csak elvoltam, szundítottam és élveztem a béke kellemes érzését.

A terhesség hiánya

Az első babám a várthoz képest 12 nap késéssel érkezett, az Egyesült Királyság egyik legforróbb kánikulájakor az elmúlt években, így hatalmas meglepetés volt számomra, hogy hiányzott a pocakom, miután a pici megszületett. Pedig így volt. Valójában néhány napig hiányzott az érzés, hogy terhes vagyok. Éjszaka felébredtem, hogy megfogjam a hasam, hogy érezzem a baba mozgását, mielőtt eszembe jutott, hogy a kiságyában fekszik mellettem, és már nem a pocakomban.

Az eredeti cikk forrása: babycentre.co.uk