Baba

Orvoshiány miatt bezárják a Honvédkórház koraszülöttcentrumát

Szakorvos hiány miatt bezár a Honvédkórház koraszülöttcentruma, nincsenek meg a működéshez szükséges személyi feltételek.
2018. November 28.
Bezárják a Honvédkórház koraszülöttcentrumát

A Honvédkórház koraszülöttcentruma országos elismertségű osztály, de szakember hiány miatt nincsenek meg a működéséhez szükséges személyi feltételek, ezért december 15-én bezár a Perinatális Intenzív Centruma (PIC).

A Hvg információi szerint válságértekezletet tartottak kedden délelőtt a Honvédkórházban annak kitalálására, hogyan lehetne újra működtethetővé tenni az intézmény december 15-én bezáró koraszülöttcentrumát. A lap úgy tudja, hogy fél év alatt hét szakorvos mondott fel a főváros egyik legjobbnak számító, legmagasabb színvonalú PIC centrumában. A felmondások oka az alacsony fizetés és megbecsültség hiánya volt.

A szakember hiány miatt az intézmény már eddig is kevesebb beteget fogadott, illetve kisebb kockázatú eseteket vállalt, de november végére a szakmai stáb háromfősre zsugorodott, már a minimumfeltételeket sem tudja teljesíteni az osztály, ezért december 15-től bezár, egyelőre két hétre. Januárra igyekeznek megoldani a helyzetet. A Honvédkórházhoz tartozókat a bezárás alatt a János-kórházban működő PIC és a Semmelweis Egyetem Női Klinikája fogadja majd.

A Hvg úgy értesült, hogy Nádor Csaba, a PIC osztályvezetője a jelentős béremelésben látná a probléma megoldását, de a Honvédkórház parancsnoka, Kun Szabó István egyelőre nem állt kötélnek.

A Honvéd koraszülöttcentrumában olyan csecsemőket látnak el, akik méhen belül fejlődési rendellenességekkel, különféle fertőzésekkel vagy a születés körüli időszakban fellépő problémákkal jöttek a világra. A Honvéd fogadja a 33 hét előtt, illetve 1500 grammnál kisebb súllyal született babákat is.

Magyarországon évről évre nő a koraszülések száma: 2016-ban az újszülöttek 12 százaléka jött a vártnál hamarabb világra. A koraszülöttek 16 százaléka 1500 gramm alatti súllyal születik, a PIC-ek elterjedésének köszönhetően a túlélési esélyeik ma már közel 98 százalékosak.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: HVG.hu