Baba

Országos hiány van a rotavírus elleni oltásból

Országos méreteket öltött a rotavírus elleni vakcina hiánya, ami azokat érinti különösen rosszul, akik már elkezdték beadatni gyermeküknek a három részből álló oltássorozatot. A harmadik elem hiányzik, amit március végéig nem is lehet megrendelni.
2018. Február 13.
Országos hiány van a rotavírus elleni oltásból

A RotaTeq nevű rotavírus elleni védőoltásból van országos hiány, március végéig pedig nem is lehet megrendelni – írja a Magyar Nemzet. Azok, akik már elkezdték beadatni gyermeküknek a három oltásból álló oltássorozatot most azzal szembesülhetnek, hogy a harmadik oltóanyag hiányzik, és könnyen előfordulhat, hogy ezért 30 ezer forintot is ki kell fizetniük. A harmadik vakcina beadása nélkül nem kap védettséget a gyermek, ráadásul az oltást csak 8 hónapos korig lehet beadatni.

Magyarországon évente 5-7 ezer gyermek kerül kórházba a csak “hányós-hasmenéses” betegségként nevezett kórokozó miatt, és akár harmincezer otthon kezelt gyermek is érintett lehet a betegségben.

A Magyar Nemzet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján elérhető, átmeneti termékhiány adataiból megtudta, hogy a RotaTeqből már december 15. óta hiány van és legalább március 27-ig nem is lehet majd kapni az oltást, a gyártó átmeneti problémája miatt.

A Magyar Nemzet megkereste a terméket előállító MSD gyógyszercéget, de kérdéseikre nem érkezett válasz.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnökét sikerült elérniük, ő azt mondta, hogy a RotaTeq nem helyettesíthető, tehát, ha a gyermek nyolc hónapos koráig nem sikerül beadni a harmadik vakcinát, akkor nem lesz védett. A szakember azt is elmondta, hogy bár létezik egy másik vakcina is, a Rotarix, menet közben már nem lehet váltani egyik vakcináról a másikra.

A fővárosi gyógyszertárakban sem lehet kapni a RotaTeq vakcinából, várólista van. A várólista összeállításában figyelembe veszik a gyermek korát és azt, hogy eddig hány oltást kapott. Azt javasolták, hogy kisebb patikákban érdemes próbálkozni, hátha ott még akad egy-egy a vakcinából.

Mivel az oltás országosan hiánycikk, ezért hiába van olyan család, aki kifizetné a 45 ezer forintot, ezzel a megoldással sem lehet oltóanyaghoz jutni.

Kapcsolódó cikkeink rotavírus témában:

Forrás: Magyar Nemzet