Baba

Orrballon: így használd fülbajokra

Az orrballon használata egyszerű és biztonságos, és olyan betegségek kezelésében hatékony, mint a savós középfülgyulladás vagy a visszatérő fülkürthurut.
2019. December 12.
Orrballon: így használd fülbajokra (fotó: iStock)

Az speciális, latexből készült orrballon egy rendkívül hasznos eszköz, amellyel egyszerűen és hatékonyan lehet kezelni számtalan, a gyermekeket érintő fülproblémát. Az orrballon a középfül nyomáskiegyenlítését segíti elő azzal, hogy a fülkürtöt megnyitva levegőt juttat a középfülbe.

Milyen problémák megelőzésére alkalmas az orrballon? Kiknek javasolt a használata?

Az orrballon hatékonyan alkalmazható a nátha megszűnése után fennálló füldugulás, fülpattogás megszüntetésére, amit főként nyeléskor és ásításkor tapasztalhat a gyermek. Elhúzódó, halláscsökkenést okozó savós középfülgyulladás valamint a visszatérő fülkürthurut és az ebből kialakuló középfülgyulladás megelőzésére is alkalmazható. Emellett hasznos lehet repülőút során is, mert a leszállás során kialakuló nyomáscsökkenést kiegyenlíti.

Csak orvosi javaslatra célszerű használni?

Az orrballont akár orvosi javaslat nélkül is ki lehet próbálni, ha a fent említett problémákat tapasztalja gyermekénél a szülő, ám a szakember azt javasolja, hogy ha egy hét alatt nincs javulás, vagy a meglevő tünetek fokozódnak, akkor indokolt a fül-orr-gégészeti vizsgálat. Ilyenkor ugyanis ki kell zárni az orrmandula megnagyobbodást, az allergiát, vagy az orrmelléküreg gyulladást.

Hány éves kortól használható ez az eszköz?

Orrballont akkor érdemes használni, amikor már kooperál annyira a gyermek, hogy kivitelezhető az eszköz használata. Ez jellemzően az óvodáskortól már lehetséges. Fontos, hogy az orrballont csak tiszta orral és kizárólag szülői felügyelet mellett használja a gyermek!

Mikor nem javasolt az eszköz használata?

Ne használjuk az orrballont heveny hurutos tünetek, heveny, fájdalommal járó középfülgyulladás valamint orrváladékozás esetén.

Hogy kell használni az orrballont?

Az orr alapos kifújása vagy leszívása után lehet alkalmazni az eszközt. Az egyik orrfelet befogva, a szabad orrfélhez illesztve kell felfújni a lufit egymás után többször. Ezt naponta három alkalommal kell ismételni, és kúraszerűen néhány héten át javasolt a használata.+1 Tipp: Tegyük játékossá az orrballon használatát! A gyermekek biztosan szívesen kipróbálják, milyen lehet az orrukkal felfújni egy lufit. Az orrballon segítségével ráadásul az orrfújást is gyakorolhatják, hiszen megtanulja, miként kell az orrán át kifújni a levegőt.Lektor: dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológusKapcsolódó cikkeink: