Baba

Nyugdíjrendszer átalakítás – A gyerekesek járnának jól

Ahhoz, hogy nyugdíj legyen, arra van szükség, hogy kellő számú járulékfizető legyen. De a rendszer működéséhez az aktív korúak nemcsak a pénzzel, hanem gyerekneveléssel is hozzájárulnak. A nyugdíjrendszer átalakítására tesz javaslatot egy vitairat.
2018. Augusztus 07.
Nyugdíjrendszer átalakítás - A gyerekesek járnának jól

A jelenlegi nyugdíjrendszer feltételei nem veszik figyelembe azt a tényt, hogy a társadalombiztosítás fenntartásához nemcsak gyerekekre van szükség (akik később járulékfizetők lesznek), hanem ezeket a gyerekeket fel is kell nevelni, tehát szükséges az aktív korúak járulékfizetése és gyereknevelése is. Ezt azonban nem veszi figyelembe a rendszer, egyensúlytalanság van a jövedelem nélküli életszakaszok finanszírozási módjai között – erre figyelmeztet Morvayné Bajai Zsuzsanna, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) alelnökének tanulmánya.

Mivel a nyugdíj összege kizárólag azon múlik, hogy aktív korban ki, mennyi ideig és mennyi járulékot fizetett be, a gyermekesek és különösen a többgyermekesek hátrányba kerülnek. Azok az anyák, akik a sokgyerekes életmódot választják, vagy nem vállalnak olyan beosztást a munkájukban, ami nehezíteni a gyermeknevelést vagy egyáltalán nem dolgoznak sok éven át, így a nyugdíjuk elmarad az átlagtól.

Különösen nehéz helyzetbe kerülnek azok az idős nők, akiknek férje meghal: valószínűleg ő volt a jól kereső fél a családban, az ő nyugdíjának kiesése komoly gondot jelenthet az özvegynek.

A tanulmány kitér arra is, hogy a gyermeknevelés, gyermekgondozás időigényes feladat, nyilván a gyermek növekedésével csökken a 24 órás “szolgálat”, legalábbis fizikai értelemben.

A társadalombiztosítás működtetéséhez nemcsak pénzben fizetünk hozzájárulást, hanem gyermekneveléssel is. Ezt a természetbeni járulékfizetést mindenképpen indokolt beszámítani a későbbi nyugdíj összegébe – állapítja meg a NOE alelnöke.

A javaslat szerint a kiskorú gyermeket nevelő biztosítottak nyugdíjjárulék-fizetési kötelezettsége annak függvényében csökkenjen, hogy gyereket nevelnek: azok aki, 3 vagy 4 gyereket nevelnek, egyáltalán ne fizessenek nyugdíjjárulékot.

A már nyugdíjasok számára is kínál megoldást a javaslat: a legidősebbekkel kezdve fokozatosan vezetné be az általuk felnevelt gyermekek száma szerinti kiegészítő nyugdíjmodult.

A javaslat szerint születésösztönző hatása lehet annak a nyugdíjreform elemnek, ha már most biztosítjuk arról a gyermekvállalókat, hogy a több gyerek nem jelent automatikusan idős kori elszegényedést: 25 év múlva nyugdíjkiegészítést fognak kapni a gyermekeik számának megfelelően. Mindezt egy átlátható pontrendszerben képzeli el a javaslat, aminek segítségével folyamatosan nyomon követhetők lennének a járulékbefizetések, adócsökkentések, nyugdíjkorrekciók.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: napi.hu