Baba

Nőtt a babakötvény állami támogatása

Januártól a duplájára emelkedett a babakötvény után járó állami támogatás összege.
2022. Január 05.
Nőtt a babakötvény állami támogatása (Fotó: Getty Images)

Az eddigi 6 ezer forintól növekedett 12 ezer forintra a babakötvény után járó állami támogatás összege. Ahogy a hvg.hu portál írja, a babakötvényt egész pontosan a befizetett összeg 10 százalékával támogatja az állam, és ennek a maximális összege nőtt 2022. január 1-jétől.

Mit érdemes tudni a babakötvényről?

Minden magyar állampolgárságú, 2005. december 31. napját követően született gyermek alanyi jogon jogosult az életkezdési támogatásra. Ez egy egyszeri állami támogatás, amelynek a fix összege 42 500 forint, amit a minimális kamatozású, úgynevezett életkezdési letéti számlán írnak jóvá.

Az életkezdési támogatás összege évente az inflációval megegyező mértékkel kamatozik, egészen addig, amíg a gyermek be nem tölti a 18. életévét – ezután juthat hozzá a támogatáshoz. Ez az összeg nem növelhető további befizetéssel, azonban ha úgynevezett Kincstári Start-értékpapírszámlát nyitnak a gyermeknek, az életkezdési támogatás egy, a nevére szóló számlára kerül, és babakötvényben kamatozik.

Az értékpapírszámlán lévő összeget lehet további befizetésekkel gyarapítani, amelyhez az állam további támogatást nyújt – ennek az összege emelkedett január elejétől. A babakötvény változó kamatozású állampapír, amely az előző év átlagos inflációja felett további 3 százalékkal kamatozik.

A babakötvénnyel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat összefoglaltuk egy korábbi cikkünkben.

(Forrás: allamkincstar.gov.hubabakotveny.hu)

Forrás: hvg.hu/babaszoba.hu