Baba

Nevek kislányoknak, amik szépséget sugároznak

Egy névnek nemcsak a hangzása lehet csodaszép, hanem a jelentése is! Ha olyan nevet keresel, ami azt ígéri, hogy viselője szép és bájos, ezek közül válassz!
2021. Augusztus 04.
Szépen hangzanak, és a jelentésük is szépséget sugall - Fotó: Getty Images

Nagyon sok olyan nevet találhatunk az itthon anyakönyvezhető neveket tartalmazó utónévtárban, amelyek azt jelentik, hogy a viselőjük csodás külső-belső adottságokkal rendelkezik, ráadásul ezen felül még szépen is hangzanak

  • Az Ada héber eredetű, rövid és egyszerűen csengő lánynév, ami azt jelenti: feldíszített, szép. Bár maga a név – jelentésével ellentétben – egyáltalán nincs “túldíszítve”, klassz választás, ha azt szeretnétek üzenni a világnak, hogy kislányotok szépsége egyáltelán nem mindennapi. Ráadásul ezt a nevet nem viselik túl sokan, így ha ritkább, de cseppet sem komplikált nevet kerestek, gondoljatok erre is!
  • A finn eredetű Ajna név azt jelenti: szép, bájos, kedves, vagyis nemcsak arra utal, hogy a kicsi csodaszép, hanem arra is, hogy elismerésre méltó belső tulajdonságokkal rendelkezik. Ez sem tartozik a gyakran választott nevek közé, így egyszerre különleges és kedves is! Fontos megemlíteni, hogy hazánkban az Ajnácska is anyakönyvezhető, ám ez egy magyar gyökerekkel rendelkező keresztnév, ami egy hazai várról kapta a nevét, így nem szabad összemosni az Ajnával!
  • A héber eredetű, és rendkívül népszerű Anna név azt jelenti: nőiesség, kellem, báj. Több dupla keresztnévnek részét képezi, így remekül variálható sok más névvel: Annaliza, Annadóra, Annamária, Julianna, Rozanna és a sort még folytathatnánk. Az Anikó az Anna önállósult, becézett változata, azonos jelentéssel – ez kevébé gyakori és dupla nevekben sem fordul elő.
  • Az olasz-spanyol eredetű Bella név dallamos hangzású, és szó szerint azt jelenti: szép. Az Annához hasonlóan ez is kedvelt eleme a dupla keresztneveknek, mint amilyen az Annabella, az Arabella, az Izabella vagy a Mirabella. Ezek kifejezetten jól jönnek azoknak, akik kevésbé egyszerű, de szépséget sugárzó nevet keresnek a kislányuknak.
  • A Delinke ritkának számító, magyar eredetű név, ami azt jelenti: jó alakú, szép, deli, nimfa – ami egy kislánynak mindenképpen jól áll. A név már magában is becézett formának tűnik, ez különösen kedvessé teszi a hangzását. 
  • Az Eszter héber eredetű név, ám perzsa gyökerekkel is rendelkezik, és ezen a nyelvterületen azt jelenti: csillaghoz hasonlító, bájos fiatal lány. Népszerű, de egyáltalán nem tucatnév, ami becézés nélkül is szép és kedves.
  • Az olasz eredetű Karina név azt jelenti: csinos nő. Ritka névnek számít, így nem valószínű, hogy tömegesen fordul elő az óvodában vagy az iskolában, mégsem kell senkinek betűzni vagy magyarázni. A Karina a skandináv nyelvterületen a Katalin névváltozatának egyik alakja.
  • A latin eredetű Letícia név csupa pozitív jelentéssel bír: boldogság, vidámság, szépség, báj. Bár nem hallhatjuk túl gyakran ezt a nevet, érdemes megbarátkozni vele, mert szépen cseng, csupa jót jelent és sokféleképp becézhető is!