Baba

Nem kell azonnal megfürdetni az újszülöttet!

A korábbi protokoll szerint a születés után szinte rögtön megfürdették az újszülöttet, de a szakemberek úgy vélik, az első fürdetést nyugodtan el lehet tolni akár egy-két nappal későbbre is, ez ugyanis még a szoptatás sikerét is befolyásolhatja.
2019. Március 16.
Nem kell azonnal megfürdetni az újszülöttet

Egy nagyszabású kutatás eredményei szerint ha 12 órával (vagy még többel) elhalasztják az újszülött első fürdetésének időpontját, sikeresebb lesz a szoptatás, nemcsak a kórházi tartózkodás alatt, de a későbbiekben is. A vizsgálatban 1000-nél több anya-baba páros vett részt. A babák felét a születés után néhány órával megfürdették, a többiek fürdetését pedig elhalasztották. Úgy találták, hogy azoknál a babáknál, akiket hamar megfürdettek, 59,8% volt a kizárólagos kórházi szoptatás aránya, míg azoknál, akiket nem fürdettek meg, ez az arány 68,2% volt. Az utóbbi csoportba tartozó babáknál ráadásul akkor is nagyobb volt az anyatejes táplálás aránya, amikor már hazamehettek a kórházból.

Több tényezőnek is lehet szerepe ebben az összefüggésben: ha elhalasztják az első fürdetést, több időt tölthet együtt az anya és az újszülött , és a magzati illat is megmarad. Az újszülöttet az anyaméhre emlékeztető illat pedig segítheti a kisbabát abban, hogy megtalálja a mellet és sikeresen elkezdjen szopni. 

A kutatók szerint más előnyei is lehetnek az elhalasztott fürdetésnek, például az, hogy a későbbi fürdetés után hatékonyabban szabályozza, normalizálja a testhőmérsékletét a kisbaba. “Azok a babák, akiket közvetlenül a szülés után fürdettek meg, valamivel hűvösebbek voltak, mint a később fürdő társaik. Ez pedig szintén szerepet játszhat a szoptatás sikerességében, hiszen a lehűlt test kimerültséget okozhat, vagyis az újszülött egyszerűen túl fáradt lehet a szopáshoz” – magyarázza Heather DiCioccio, a kutatás egyik vezetője.  “Saját kórházunkban, a clevelandi klinikán igyekszünk minden újszülött első fürdetésével legalább 12 órát várni, csak akkor térünk el ettől, ha az anyuka nem kíván várni. Ebben az esetben 2 órával halasztjuk el a fürdetést.”

A kutatás eredményeiről a Journal of Obstetric, Gynecologic, and Neonatal Nursing című szaklapban számoltak be.

Forrás: webmd.com

Ezt is érdemes elolvasni: