Baba

Nem jó gyakorlat szeparálni az újszülöttet az anyától

A WHO kutatása szerint a koronavírus-járvány súlyosan befolyásolja az újszülöttek ellátásnak minőségét, szükségtelen szenvedéseket okozva. Különösen a koraszülöttek és a beteg újszülöttek ellátásban.
2021. Március 18.
Nem jó gyakorlat szeparálni az újszülötteket az anyáktól (fotó: Getty Images)

A WHO által végzett és a The Lancet EclinicalMedicine folyóiratban megjelent tanulmány szerint a koronavírus-járvány súlyosan befolyásolja elsősorban a koraszülött és beteg újszülöttek ellátásának minőségét. A tanulmány kiemeli annak fontosságát, hogy a csecsemők születésük után szoros kapcsolatban legyenek a szülővel, különösen érvényes ez a koraszülött vagy kis súllyal született újszülöttek esetében. Számos országban azonban, ha beigazolódik a COVID-19 fertőzés, sőt már gyanús esetben is elválasztják az újszülöttet az édesanyjától, amivel egész életen át tartó egészségügyi komplikációk kockázatának teszik ki őket.

Különösen igaz ez a legszegényebb országokban, ahol a legmagasabb a koraszülöttek és a csecsemőhalálozás aránya. A kockázatot csak növeli, ha elválasztják a babát az anyától és nem engedélyezik a szoros testközeli kapcsolatot közöttük. A koraszülött babák és az alacsony születési súlyú újszülöttek esetében különösen fontos a korai, hosszan tartó bőr-bőr kontaktus, a kizárólagos szoptatás, a kenguruzás. Akár 125 000 csecsemő életét lehetne megmenteni, ha lehetővé tennék a kenguru módszert az anya és a baba között – áll a tanulmányban.

Dr. Anshu Banerjee (WHO) úgy fogalmazott, hogy az alapvető egészségügyi szolgáltatások minőségének romlása a járvány során súlyosan befolyásolja a legkiszolgáltatottabb csecsemők számára szükséges ellátás minőségét, ami magába foglalja a számukra akár életmentő kontaktust a szülővel. Hozzátette, hogy a gyermekhalandóság csökkentése érdekében végzett évtizedes erőfeszítések kerülnek veszélybe, hacsak nem cselekszünk most: az anyák és az újszülöttek védelmében.

A WHO azt tanácsolja, hogy ne különítsék el az újszülötteket és az anyákat, hogy képesek legyenek a szoptatásra, a bőr-bőr kontaktusra, még abban az esetben is, ha koronavírus-fertőzés gyanúja merül fel, vagy ha be is bizonyosodik. Hozzáteszik, hogy a döntéshozóknak világszerte tisztában kell lenniük azzal, hogy az anyát és a babát együtt kell tartani a kritikus korai időszakban, különösen, ha a baba koraszülött, vagy alacsony súlyú. A kenguru módszer ráadásul még költséghatékony is.

A British Medical Journal (BMJ) Global Health kapcsolódó cikkében 62 ország egészségügyi dolgozóinak kétharmada arról számolt be, hogy nem engedélyezi a COVID-19 megerősített vagy gyanús anyáknak, hogy gyakorolják a bőr-bőr kontaktust az újszülött babáikkal, negyedük a szoptatást sem engedélyezi.

A legfrissebb becslések szerint évente 15 millió csecsemő születik koraszülötten, 21 millió pedig alacsony (2,5 kg alatti) testsúllyal. Ezek a csecsemők jelentős egészségügyi kockázatoknak vannak kitéve.

(Cikk forrása: who.int)