Baba

Nem bírja a bőröm!

Nem csak pollenekre és macskaszőrre lehetsz allergiás! Olyan is van, hogy hozzáérsz valamihez, és máris elkezdesz vakarózni. Jó esetben tudod, mi okozza, de mi van akkor, ha nem is sejted, hogy panaszaid mögött kontakt allergia áll?
2011. Július 23.

Tíz + egyes kontaktallergén toplista

Bár jelenleg több, mint 3500-féle kontakt allergént tartanak számon, ezek többsége ritkán fordul elő, az élbolyban csupán 20-30 anyag található. Míg a pár évvel ezelőtt még gyakran használt tiomerzál lassan, de biztosan háttérbe szorul, addig az illatosított kozmetikumok évről évre egyre többeknél okoznak panaszt, egy hazai vizsgálat tanúsága szerint már a gyerekeket is gyakran érint a probléma (köszönhetően a már újszülötteknél is használatos, illatosított termékeknek).

  • Nikkel: bizsu, fémgombok, ékszer ötvözőanyag, alpakka (réz, cink, nikkel ötvözet ezüstözve) evőeszköz, méhen belüli fogamzásgátló eszköz
  • Kobalt: hajfestékben, izzadásgátlókban, kobaltkék festékben, általában minden nikkeltartalmú tárgyban fordul elő
  • Illatanyag keverék: a bőrtesztekben használatos nyolc leggyakoribb kontaktallergén illatanyagot tartalmazza (fragrance mix), amelyek parfümben, italokban, arcszeszben, fogkrémben, szájvízben fordulhatnak elő. A jelenleg használatos, körülbelül ötezer-féle illatanyagnak csupán töredéke okoz gondot
  • Perubalzsam: természetes eredetű, gyantaszerű parfümalapanyag
  • Latex: gumikesztyűben, gumióvszerben, cumiban, játékokban, fülhallgatóban, gumipapucsban
  • Tiomerzal: higany tartalmú tartósító és fertőtlenítő szer, kontaktlencse fertőtlenítő és tároló folyadékban (különösen az all in one fajtákban)
  • Neomycin: kenőcsökben, szemcseppekben, kozmetikumokban, dezodorokban szappanokban és állateleségben előforduló antibiotikum
  • Formaldehid: széleskörűen alkalmazott, papíripari termékekben, háztartási tisztítószerekben, kozmetikumokban előforduló tartósítószer
  • Quaternium 15: kozmetikumokban, például önbarnítókban, samponokban, körömlakkban, napozószerekben előforduló tartósítószer
  • PPD, azaz parafenilén-diamin: hajfestékek alkotóelem
  • Nátrium-dikromát: cement, bőráruk alkotóeleme (jellegzetesen kőműves betegség a nátrium-dikromát kontakt allergia)
  • Az év kontaktallergénje 2009

    Az Egyesült Államok Kontakt Dermatitisz Társasága az úgynevezett vegyes dialkil-tiokarbamidolt választotta az év kontaktallergénjének . Sosem hallotta még ezt az elnevezést? Bár vegyészek és gumiipari szakemberek számára jól ismert, egyáltalán nem csoda, hogy az emberek többségére az újdonság erejével hat. A gumigyártásban folyamatgyorsítóként használatos, valamint a divatos alapanyaggá vált neoprén alkotóeleme. És épp ez az utóbbi alkalmazási terület az, ami miatt figyelmet érdemel.

    Neoprénből készül búvárruha, sportcipő, csizma, ortopéd betét, protézis, kesztyű, horkolást akadályozó alvómaszk, komputeres egérpad, számos autóbelső alkatrész. Kimutatták, hogy használat közben testnedvek, például izzadság hatására a tiokarbamidol kioldódik a neoprénből és a bőrrel érintkezve allergiás reakciót okoz. Tünetei a kontakt allergiáknál szokásoshoz hasonlítanak: viszkető, kivörösödött, gyulladt bőrfelület, súlyosabb esetben hólyagok is képződnek.

    A zokni viselése sajnos nem jelent védelmet, hiszen a kioldódás így is megtörténik a láb izzadása miatt. A tünetek jellegzetesen a neoprénnel érintkező részeken alakulnak ki. A tiokarbamidol allergia persze messze nem tartozik a leggyakoribbak közé, ám az esetek száma a neoprén diadalútjának köszönhetően meredeken emelkedik, erre a tendenciára szerették volna felhívni a szakemberek a közvélemény figyelmét ezzel a kétes dicsőséget jelentő címmel.

    Hasonló problémát más, gyors népszerűségre szert tevő, rövid idő alatt széles körben és sokféle alkalmazási területen elterjedő anyagok is okozhatnak.

    Bővebb információ: Egyesült Államok Kontakt Dermatitisz Társasága

    Így múlnak el a panaszok

    A legfontosabb, amit tehetünk: a kontaktallergén teljes mellőzése. Ha ez nem vagy csak részben lehetséges, érdemes valamilyen védőöltözékkel kísérletezni, vagy ha munkahelyi allergénről van szó, akkor a diagnózis birtokában áthelyezést kérni más, allergénszegény munkakörbe. Rövid szteroid kenőcsös kezeléssel javítható a bőr állapota, majd egy viszonylag új szerrel, kalcineurin gátlóval kezelhető akár hosszú távon is.

    Nagyon fontos a bőr kiszáradásának megakadályozása, mert a száraz, repedezett, megvastagodott, hámló bőr mindenféle betegségre sokkal fogékonyabb. Egyébként az utóbbi tünet például a talpon, a saroknál, a cipő valamilyen anyagára kialakult, krónikussá vált kontakt allergiára utalhat.