Baba

Nem a BMI a lényeg, hanem a csípő-derék arány

A szakemberek szerint a BMI nem feltétlenül mutatja meg, mennyire vagyunk egészségesek: ami azt illeti, gyakran épp emiatt a szám miatt írnak fel az orvosok nem megfelelő kezelési módot egy-egy páciensnek.
2017. Május 04.

Nem a BMI a lényeg, hanem a csípő-derék arány

A BMI az 1970-es évek végén vált igazán népszerűvé: ma már mindenki tudja, hogy az egészséges testtömeg-index 18,5 és 24,9 között alakul. Aki 18,5 alatt van, annak híznia kell, aki viszont 24,9-nél teltebb, az már enyhén túlsúlyos, 30 fölött pedig aggasztóan elhízott.

A friss kutatások szerint a csípő-derék arány ennél jóval megbízhatóbb mértékegység: a nőknél itt a 0,85, míg a férfiaknál a 0,9 az, ami veszélyes szám, vagyis amikor a hasi zsír aránya olyan magas, hogy a szív- és érrendszeri betegségek, a diabétesz és a stroke kockázata jelentősen megnő.

A brit Loughborough University és az ausztrál University of Sydney közös tanulmánya során több mint 42 700 férfi és nő BMI-jét és csípő-derék arányát vizsgálták egy tízéves periódus során. A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy a túlsúlyt középen hordó emberek körében gyakoribbak-e a halálesetek, mint azok körében, akik egyenletesen vannak elhízva.

Úgy tűnik, a hasi zsír minden esetben veszélyesebb, mint az egyenletes hízás, így a csípő-derék arány pontosabb képet ad az általános fizikai állapotról, mint a BMI – vonták le a következtetést a szakemberek.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress