Baba

Ne bízd a fűnyíróra!

Készíts a gyereknek új frizurát házilag! Fésű, olló már kéznél van, de miként lesz a bozontból rendezett haj? Lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan készül egy divatos kisfiúfrizura.

Készíts elő mindent, ami a hajvágáshoz szükséges: fésű, olló és egy fazék. Ezt ráborítod a kis gézengúz fejére, az alóla kilógó hajfürtöket körben levágod, és már kész is a bilifrizura!

A viccet félretéve: olló valóban szükséges, de a háztartási olló erre a célra nem felel meg. A szívós hajszálakhoz nem eléggé éles, becsípi a hajvégeket, és húz. Fodrászszaküzletben vagy drogériában vásárolj hajvágó ollót – ezzel az egyszeri beruházással sok szép frizurát vághatsz majd.

Ne bízd a fűnyíróra!

Hol vágjunk hajat?

Egyszerűbb lesz a hajvágás utáni takarítás, ha a fürdőszobát vagy más köves helyiséget rendezel be fodrászszalonnak. Minél magasabb, támla nélküli székre ültesd a gyereket, hogy ne kelljen görnyedezned, esetleg párnával polcold fel a kicsit.

Mikor?

Az egész művelet fél-egy órát vesz igénybe. Utána kellemes zuhannyal szabadíthatod meg a gyereket a csikiző hajszálaktól, tehát célszerű este nekilátni a hajvágásnak. Lehet, hogy másnap észreveszel néhány rendetlenkedő szálat, és utána kell igazítanod, ezért ne hagyd a hajvágást közvetlenül a „nagy nap” előestéjére.

Hogyan vágjuk?

Vetkőztesd le a gyereket, mert a ruhában megbúvó hajtól nehéz megszabadulni, és a kis hajszálak kínzóan csiklandoznak. Kanyaríts a nyaka köré nagyméretű lepedőt, ruhacsipesszel fogd szorosra. A hajat nedvesítsd meg, mert így „engedelmesebb”.

Hajvágáskor nem ül meg nyugodtan!

Szórakoztasd találós kérdésekkel, mesélj neki fejből, énekeljetek felváltva egy-egy éneket. Vagy játsszatok fodrászosat! Talán leköti a művelet, ha tükörből figyelheti. Végső esetben hadd nézze meg kedvenc meséjét dévédéről. Ha emiatt a szobába kényszerültök, teríts a szék és a lábatok alá nagyméretű takarófóliát, ezt utána ki is dobhatod, akkor nem kell takarítani.

Így készül a gólkirály sérója:

Ne bízd a fűnyíróra!

Húzz a fésűvel keresztirányú választékot az egyik fül mögül indulva a fejtetőn át a másik fül mögé. A választéktól fésüld előre, illetve hátra a hajat.

A tarkón függőleges irányú választékokat húzz a fésűvel. Egy-egy tincset ujjaid közé fogva felülről lefelé kurtítsd a hajat.

Ne bízd a fűnyíróra!

A fejtető felé eső részt kicsit hosszabbra hagyd, a tarkó felé rövidebbre nyírd. Mindig függőleges irányban haladunk tincsről tincsre, középtől oldalra haladva. Többször is végigmehetsz a területen, hogy egy hajszál se lógjon ki a sorból.

Ne bízd a fűnyíróra!

A fejtetőtől előre haladva hasonlóan, tincsenként rövidítsd a hajat. A fésűvel hátulról a homlok felé húzz egy-egy választékot, ujjaid közé csíped a hajat, és hátulról előre vágj. Vigyázz, a fejtetőn hagyd hosszabbra a szálakat, elöl kicsit rövidebbre. Csúnyán elállnak a tüskék, ha a forgónál véletlenül rövidebbre sikeredik.

Ne bízd a fűnyíróra!

A fül körül alulról nyírj a hajba az olló hegyével. Így a feleslegesen lelógó hajvégek lehullnak, és kicsit tépett hatást kelt a frizura. A kis lurkó tegye a tenyerét a fülére, nehogy baj érje!

Forrás: Kismama magazin