Baba

Náthás baba: teendők, praktikák

A babák veleszületetten orrlégzők, így számukra egy egyszerű nátha is számtalan kellemetlenséget okoz. Íme a legfontosabb teendők és praktikák nátha esetén.
2016. November 19.

Hogy lehet minél gyorsabban ismét egészséges a baba?

Az orr nyálkahártyájának duzzanata és a folyamatos váladékozás egy szopós kisbaba számára megnehezítheti a szopizást: a pici nyűgösebbé válik és előfordulhat, hogy rövidebb ideig, kevesebbeket tud enni. Ha hallhatóan szörcsög a baba, vagy láthatóan váladékozik az orra, akkor a váladékot el kell távolítani feltétlenül, mert a nátha nemcsak az alvást és a szopást nehezíti, de további betegségeket (pl. középfül-gyulladás, tüdőgyulladás) is okozhat.

Az orrváladék eltávolítása

Hogy tehetjük szabaddá a baba orrjáratait? Mivel 4-5 éves korig a gyerekek nem tudják megfelelő technikával kifújni az orrukat, így a náthás baba orrából orrszívóval kell a váladékot eltávolítanunk. Úgy gondolom, hogy érdemes már a pici születése előtt beszerezni egyet, és lehetőség szerint ne a ballonos változatot, mert azzal nem fogunk tudni hatékonyan dolgozni. Ma már többféle orrszívó közül választhatunk (pl. porszívós, csapra szerelhető, szájjal szívható vagy elektromos), melyekkel orvosolhatjuk ezt a problémát.

Fél évesnél kisebb gyermeknél a hátára fektetve érdemes ezt a műveletet elvégezni naponta akár többször is. Orrszívás előtt az orrban található váladék feloldása az első feladatunk.

A váladék feloldására kétféle szert is kipróbálhatunk.

Ha szoptatjuk babánkat, akkor anyatejet csöpögtessünk az orrába, amit pár perccel később a váladékkal együtt leszívhatunk. Ehhez fejjük a tejet egy tiszta pohárba, és gyógyszertári pipetta segítségével juttassunk a pici orrjárataiba 1-2 cseppet. Az anyatej vírus-és baktériumölő anyagokat tartalmaz, így a nátha ellen is kiválóan bevethető. Még hatékonyabbá tehetjük az orrszívást, ha úgynevezett izotóniás tengeri sós oldatot juttatunk az orrba. Ehhez kiváló orrsprayk állnak a rendelkezésre, melyeket drogériákban vagy patikákban vásárolhatunk meg. Az izotóniás orrsprayk tisztítják és nedvesítik az orr nyálkahártyáját, és fellazítják a váladékot.

Mindig az ellentétes oldalon használjuk: mikor tehát befújunk a jobb oldali orrjáratba, a bal oldalon szívjuk az orrot, majd fordítva.

Teendők a duzzadt orrnyálkahártyával

Az orrváladék eltávolítását követően – amennyiben a nyálkahártya duzzadt -, akkor kifejezetten csecsemők illetve kisgyermekek számára ajánlott orrcseppeket illetve sprayket kell használni, hogy a duzzanatot csökkentsük. Ennek kiválasztásához és használatához feltétlenül kérjük gyógyszerész és orvos segítségét, hiszen egy nem jól kiválasztott és alkalmazott szer károsíthatja az orrnyálkahártyát és további szövődményeket is okozhat!

Mivel az orrsprayk és cseppek a hatásukat csak akkor tudják kifejteni, ha az orrnyálkahártyára kerülnek, ezért előtte nélkülözhetetlen a váladék eltávolítása az orrból.

Amennyiben orrcseppet ír fel a gyermek orvosa, akkor a picit fektessük a hátára, tenyerünkkel rögzítsük a homlokát! Hatékonyabb lesz a csepp használata, ha fejét kissé hátrébb tudjuk hajtani. Cseppentsünk mindkét orrlyukba, majd egy fél-félpercre fordítsuk a fejet jobbra, majd ezt követően balra, hogy a szer eljuthasson rendeltetési helyére. Ügyeljünk arra, hogy az orvos által előírt mennyiséget cseppentsük be, hogy a felesleg ne csorogjon az orrába, mert ez köhögést illetve félrenyelést okozhat.

Hatékonyabbá tehetjük az orrcsepp használatát, ha gyógyszertárban veszünk pumpás üvegcsét, amibe áttölthetjük a készítményt, s így porlasztva juttathatjuk az orrba a szert.

Pár praktika nátha ellen

Náthás kisbabát szoptassunk gyakrabban, illetve gondoskodjunk folyadékigényéről, amely ilyenkor megnövekedik. Nátha idején érdemes a kicsit minél többet hordozni függőleges helyzetben, hiszen ezzel megkönnyítjük a levegővételt számára.

Ha a pici nem lázas, vigyük szabad levegőre, ami légutaknak jót fog tenni.

Ne legyen túlzottan meleg a baba szobája, mert ez csak tovább szárítja a nyálkahártyát! 21 foknál feljebb ne emelkedjen a hőmérő higanyszála!

Gondoskodjunk arról, hogy megfelelő páratartalmú (50-60%-os) legyen a baba szobája: ehhez a fűtőtestre tett párologtató edény vagy egy nagyobb vizes lepedő is segítségünkre lehet.

A pici szobájának levegőjét fertőtleníthetjük citrom, mandarin vagy narancs illóolajak segítségével. Ehhez csak 1-1 cseppet cseppentsünk a párologtatóba!

Ha az orrváladék besűrűsödik, színe megváltozik (sárgás, zöldes színű lesz), a gyermek állapota rosszabbodik (láz vagy egyéb szövődmény lép fel), mindenképpen fel kell keresni a gyermek orvosát!

Kapcsolódó cikkeink náthás baba témában: