Baba

Napfényben a baba

A nyári napsugarak melegére, jókedvre derítő simogatására szüksége van az emberi szervezetnek, de csak kellő körültekintéssel, mert az éltető napsugarak veszélybe is sodorhatják életünket.
2009. Július 18.

A tavasz beköszönte nem csak egy új évszak kezdete, hanem búcsú is egyben a téli napoktól, a fázós reggelektől, a korai sötétedéstől. A kizöldülő természetbe visszatér az élet, a nappalok is fokozatosan hosszabbak lesznek, és egyre többet süt a nap. Az egész testet betakaró téli holmikból kibújunk, és helyettük lenge, világos ruhákat veszünk föl. Csalogat a természet, egyre több időt töltünk a friss levegőn, a szabadban. Az apróságok babakocsiban sétálva vagy a játszótéri homokozóban, míg a nagyobbak az óvoda, iskola udvarán.

A test észrevétlenül elkezdi feltölteni a téli hónapokban kiüresedett D-vitamin raktárait, magába szívja a napsugarakat. A D-vitaminnak a csontképződés elősegítésén kívül, az immunrendszer erősítésében is jelentős szerepe van.

A simogató napsugarakkal azonban csínján kell bánni, mert bár nélkülözhetetlenek az élethez, mégis veszélyeztethetik is azt. A napsugárzás ugyanis jelentős mennyiségben tartalmaz ártalmas ultraibolya sugarakat, amelyek azonnal észlelhető, fájdalmas leégést okozhatnak, szélsőségesebb esetben károsíthatják a szemet, elősegítik a bőrrák kialakulását, s ez utóbbi problémák sokszor csak évtizedek múltával jelentkeznek.

Az emberi egészséget veszélyeztető ultraibolya sugárzástól (azon belül is főleg az UVB sugárzástól) a légkör magas rétegében lévő ózonpajzs védhetne meg minket, de ez a környezetszennyezés hatására elvékonyodott. Így mi, emberek vagyunk kénytelenek védekezni, és óvni magunk és gyermekünk egészségét.

Napfényben a baba

Gyakran hangoztatott alapszabály, hogy 11 és 15 óra között még a felnőttek se tartózkodjanak a napon, a gyermekekkel pedig mindenképpen kerülni kell a tűző napsütést. A legnagyobb veszélynek a kicsi, főleg 12 év alatti gyermekek vannak kitéve, hisz az ő védtelen, kevésbé ellenálló bőrük sokkal hamarabb leég, mint a felnőtteké. A három hónap alatti pici csecsemőket semmilyen közvetlen napsütésnek nem szabad kitenni, míg a nagyobbakat is csak megfelelő védekezés mellett szabad engedni a nyári levegőn hancúrozni.

A még babakocsiban ülő apróságokat lehetőleg a kora délelőtti vagy késő esti órákban levegőztessük, ilyenkor alacsonyabb a káros gázok koncentrációja a levegőben, mint a déli órákban. A sétára vékony pamutruhát és könnyű kis kalapot adjunk rá. Terítsünk a babakocsiba egy nedvszívó anyagból készült nyári huzatot vagy egy textil pelenkát, mert a babakocsik huzata gyakran nagyon műszálas, és a baba érzékeny bőrét ez irritálhatja. A babakocsi kupoláját vegyük le és használjunk helyette napernyőt.

Sok kocsinak nyáriasítható a teteje, vagy külön kapható hozzá nyári tető, amely szellőző nyílásokkal ellátott, így jobban áramlik a levegő, mégis védi a picit a napsugaraktól. Bizonyos modellekhez speciális UV védelemmel ellátott nyári tető vagy napernyő is vásárolható, így még nagyobb biztonságban tudhatjuk a kisbabát.

Fényvédő krémet mindenképpen fontos használni. A drogériák kínálatból kizárólag megbízható minőségűt válasszunk, vagy gyógyszertárban vásároljunk. Figyeljünk a szavatossági időre is, hisz a legtöbb naptej a felbontás utáni 12 hónapban használható fel biztonsággal. A picik érzékeny bőrére a legjobb, ha kifejezetten kisgyermekek számára kifejlesztett, legalább 15-ös faktorszámú napvédőt használunk. Lehetőleg hipoallergén, illatanyagmentes és vízálló napkrémet vásároljunk.

Van olyan típus, amely felkenés után már azonnal véd, és van, amelynek 20-40 perc kell, hogy kifejtse a hatását. Számolni kell azzal, hogy bizonyos felületek, mint a víz, a hó visszaverik a napsugarakat, ezzel is felerősítve az UV sugárzás erejét, így még hatékonyabban kell gondoskodni a bőr védelméről. Naptejet ne csak strandoláskor használjunk, hanem kirándulás, séta idejére is, hiszen felhős időben, árnyékos helyen is elérhetnek minket a káros UVB sugarak.

A nyári forróságban bizony jólesik megmártózni egy strand vagy a Balaton hűs vízében, és gyakran az egész napot a vízparton töltik a családok, bár a déli órákban még az árnyékban is nagy a leégés kockázata. Ha mégis egész nap a parton tartózkodunk, célszerű beszerezni egy könnyű, kicsire összecsukható strandsátrat, amely véd a nap UV sugaraitól. Ebben a pici baba akár alhat is, amíg a nagyobbak a vízben vagy a parton játszanak. Némelyik játszósátor olyan nagyméretűre nyitható, hogy még a felnőttek is vígan elférnek alatta, a súlya pedig csupán 1,5 kg.

Napfényben a baba

Egy kis kalap és egy UV védelemmel ellátott bébi napszemüveg pedig a nagyobb gyermekeknek is ajánlott. Az UVA és UVB sugarakat is 99%-os biztonsággal kiszűrő napszemüveget a mozgékony picikre tervezték, így mind méretében, mind rögzítési módjában kényelmes a babának. Napszemüveget – akár magunknak, akár kisgyermekünknek – lehetőleg ne utcai árusnál vásároljunk, hisz nagyon fontos, hogy az ártalmas napsugaraktól valóban (tesztelt, ellenőrzött módon) védjen, különben a sötét lencse mögött tágra nyílt pupilla még a maga természetes módján sem fog tudni védekezni.

Ha autóval indulunk hosszabb-rövidebb útra, tegyük ezt a lehető legkényelmesebbé gyermekünk számára. A biztonsági ülésben amúgy sem szeretnek túl sokat ücsörögni a picik, a rekkenő hőségben meg különösen megterhelő számukra az autózás. Az ülések többségéhez kapható már nedvszívó anyagból készült nyári huzat, így nem izzad bele annyira a baba háta, illetve elnyeli a nedvességet a puha pamuthuzat.

Gondoskodjunk a megfelelő árnyékolásáról is, rögzítsünk tapadókoronggal árnyékolókat az autó hátsó ablakaira. Bár maga a gépkocsi üvege is elnyel némi sugárzást, főleg az UVB-t, a leégésért felelős UVA sugarak nagy részét sajnos átengedi. Ha pedig sokat autózunk, akár az UV védelmet nyújtó fóliázásra is áldozhatunk, hisz ezzel teljes biztonságban tudhatjuk a csemetéinket.

Élvezzük a nyarat, a napsütést, töltekezzünk fel energiával a téli hidegre, de óvjuk testünket, és csak kellő óvatossággal fürdőzzünk a napfényben.

További hasznos cikkek:

  • 8 szabály, ha babával indulsz nyaralni
  • Napüdvözlet babamódra
  • Nyaralhatok kisgyerekkel? Hogyan?
  • Ezért veszélyesek a gyerekmedencék
  • Forrás: HáziPatika.com