Baba

Mozgasd meg a tested és az agyad is!

Pelus, popsikenőcs, bébipapigyártás. Egyszerű kis szerepjátékok a gyerekkel, mindennap játszótér, séta a boltig és vissza, esetleg egy kis babamasszázzsal tarkítva. Valld csak be, néha jól jönne valami izgalmasabb tevékenység is! Például a memóriatréning!
2012. Április 02.

Bármennyire imádjuk is gyerekeinket, az anyaságot, az otthon melegét, azért néha még a leganyább anyáknak is jól jön a változatosság. Sőt! Ha időt szánsz egy kis feltöltődésre, mintegy varázsütésre tolongani kezdenek az agyadban a jobbnál jobb új ötletek!

Arról nem is beszélve, hogy a memóriatréningbe fektetett idő mindig megtérül: vagy talán nem megy el nálatok is a kelleténél kicsit több idő eltűnt tárgyak felkutatására? Vagy nem feledkezel el újra és újra fontos dolgokról? Ha igen, akkor itt az idő, hogy változtass! Íme három hatékony és szórakoztató módszer, amit kisgyerek mellett, sőt, részben gyerekkel együtt is bármikor rendszeresen gyakorolhatsz.

Egyél memóriafejlesztő ételeket!

Számos kutatás igazolja, hogy bizonyos étkezési szabályok bevezetésével hatékonyan növelhető a szellemi teljesítmény, és megelőzhetők egyes agyi degeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór.

1. Sose hagyjátok ki a reggelit! A sokoldalú, változatos élelmiszereket tartalmazó első étkezés megalapozza a nap hátralevő részét: feltétlenül legyen benne némi nyers gyümölcs és zöldség.

2. Kerüljétek a magas glikémiás indexű ételeket! Ide tartoznak a finomított szénhidrátok (fehér liszt, hozzáadott cukrot tartalmazó desszertek, édességek). Ügyelj arra, hogy az étel mindig tartalmazzon elegendő élelmi rostot, és ne cukrozz semmit. Az ételek glikémiás indexéről itt tájékozódhatsz.

3. Lehetőleg ne kerüljenek az asztalra készételek! Amit te készítesz, annak az összetevőit jobban nyomon tudod követni.

4. Édességek helyett egyetek friss vagy fagyasztott gyümölcsöket, amelyek közül különösen előnyösek a magas antioxidáns-tartalmú bogyósok. További ötletekért kattints ide!

A rendszeres testmozgás hihetetlen hatással lesz rád, majd meglátod!

Tornázz vagy fuss!

Ha sportra is mindennap szánsz időt, meglepve fogod tapasztalni, hogy az agyad is jobban működik. Ennek az egyik oka az anyagcsere hatékonyabb működése és az, hogy a káros, szennyező anyagoktól is hatékonyabban szabadul meg a tested ennek köszönhetően.

A másik, hogy sokkal elégedettebb, boldogabb leszel, nő az önbizalmad, és ebből adódóan a problémamegoldó képességed is javul. A baba mellett is művelhető sportokról itt olvashatsz részletesen.

A netes kvízeket neked találták ki!

A televíziós kvízműsorok is remek agytornát jelentenek, de ma már az interneten is számtalan játékot találsz, amikre nem kell estig várnod. Az efféle műsorok és játékok előnye anyák számára, hogy akkor sem veszítik el a fonalat, ha közben háromszor-négyszer is fel kell ugrani valamiért.

Változatosabbnál változatosabb játékokat játszhatsz a neten, amikor csak az időd engedi. Hidd el, elég egy rövid agytorna is ahhoz, hogy felfrissülj egy kicsit szellemileg. Játékra fel!

Ezt is érdemes elolvasni: