Baba

Mit tehetünk, ha a baba nem akar napközben aludni?

Az éjszakai alvás mellett a napközbeni alvás fontosságáról sem szabad megfeledkezni.
2020. Június 23.
Mit tehetünk, ha a baba nem akar napközben aludni? (Fotó: Getty Images)

A csecsemők 6 hónapos korukig, sőt, sokszor azután sem alszanak hosszabb ideig éjszaka, ezért a napközbeni alvás is fontos, hogy a napi alvásszükségletük meglegyen. A baba megfelelő fejlődéséhez pedig később is szüksége lesz a napközbeni szundikálásra. A What to expect javasol néhány módszert, amelyet kipróbálhatunk, ha a baba küzd a napközbeni alvással, vagy nem alszik eleget napközben.

Miért nem akar aludni?

Számos oka lehet annak, hogy a baba megtagadja a napközbeni szundikálást. A leggyakoribb okok ennek hátterében a következők lehetnek:

  • Nem elég fáradt: ha többet alszik éjszaka, mint amennyire szüksége van, vagy valami extra-relaxáló dolgot csinálunk vele, mielőtt letennénk, lehet, hogy nem akar majd aludni. Érdemes megpróbálni fokozatosan lecsendesíteni alvás előtt, és figyelni, éjszaka mennyit alszik.
  • Túl fáradt: a túl aktív babáknál gyakori, hogy túlzottan fáradtak, feszültek ahhoz, hogy napközben vagy éjszaka rendesen aludjanak. Ilyen esetben próbáljunk ki olyan taktikákat, hogy minden nap ugyanabban az időpontban tesszük le aludni, és kialakítunk egy megnyugtató lefekvési rutint.
  • A szobája túl világos, zajos vagy forgalmas: ügyeljünk rá, hogy alvás előtt beárnyékoljuk a szobát, lekapcsoljuk a lámpát, hogy ne legyen túl világos, és igyekezzünk kizárni a túl sok zajt.
  • Nem a korának megfelelő mennyiséget alszik: ha a baba túl sokat vagy túl keveset alszik, az hatással van arra, képes-e szundi időben álomba merülni. A 2-3 hónapos csecsemőknek napi 3-5 alkalommal, a 4-5 hónaposoknak 2-3 alvásra van szükségük, míg a 7-12 hónaposoknak 2 alvás javasolt.
  • Éhes, fogzik, vagy más kellemetlenség érte: ha a baba éhes, fogzik, vagy más okból érzi magát kényelmetlenül, az is akadályozhatja a napközbeni alvást.
  • Hozzászokott valamihez: ha a baba ahhoz van szokva, hogy hintában, babakocsiban alszik, szüksége van a ringatásra az alváshoz, előfordulhat, hogy másképp nem akar majd aludni. Ilyen esetekben érdemes fokozatosan elválasztani az adott szokástól.

Tippek, ha nem akar aludni

Napi rutin

Bár úgy tűnhet, hogy a baba véletlenszerű időpontokban alszik, ez nem így van. Érdemes napi rutint kialakítani az étkezést, játékot, stb. tekintve, beütemezve a szundikálásokat is. Legyen elalvási rutinunk is, mint a mesélés vagy éneklés altatás előtt, hogy tudja, itt az ideje szunyókálni.

Szundi a kiságyban

Javíthat a napközbeni alváson, ha következetesen a kiságyba fektetjük le aludni, és megszokja, hogy ott alszik. Figyeljük meg, mennyi ideig van ébren két alvás között, és tervezzünk úgy, hogy a szundikálás idején otthon legyen, ne akkor akarjuk kivinni.

Rugalmasság

Vannak babák, akik jól reagálnak a szigorú rutinra, de olyanok is akadnak, akiknek kicsit nagyobb mozgástérre van szükségük.

Jelek, hogy álmos

Figyeljünk az olyan jelzésekre, mint az ásítás, a szemdörzsölés, a  nyűgösség, és tegyük le minél előbb aludni a kicsit, ha ezeket tapasztaljuk.

Legyen komfortosan

A baba akkor tud majd jót aludni, ha jóllakott, száraz a pelenkája és nem fázik, ezért mielőtt letesszük, ellenőrizzük ezeket a szükségleteket.

Fokozatosan altassuk

Ha végre kialakult egy szundikálási rendszer, az sem jelenti azt, hogy valamilyen fontos dolgot, mint az etetés vagy a játék, félbe kellene szakítani azért, hogy letegyük a babát, csak mert itt az ideje aludnia. Hagyjunk egy kis időt, hogy nyugodtan befejezhesse az alvás előtti tevékenységet.

Legyen aktív az alvások között

Ahogy a felnőttek, úgy a babák is jobban alszanak, ha kellőképpen elfáradtak, ezért ügyeljünk rá, hogy a kicsi elég aktív legyen a szundikálások között.

Forrás: whattoexpect.com