Baba

Mit tehetünk a szülés utáni álmatlanság ellen?

Az új szülők tudják, hogy az alvás mennyire értékes. Ha a babának éppen olyan időszaka van, amikor rosszul alszik, akár a fogzás, akár növekedési ugrás, akár regresszió miatt, akkor valószínűleg a szülők is még gyakrabban kelnek éjszaka a picihez.
2021. Szeptember 24.
Mit tehetünk a szülés utáni álmatlanság ellen? (Fotó: Getty Images)

Vannak, akik az éjszakai etetés, pelenkacsere után könnyen vissza tudnak aludni, míg másoknak az álmatlanság miatt már nem megy a pihenés, ha fel kellett ébredniük. Mi okozhatja a szülés utáni álmatlanságot, és mit lehet tenni ellene?

Mi az a szülés utáni álmatlanság?

A terhesség alatti álmatlanságról gyakrabban hallunk, a becslések szerint a harmadik trimeszterben a kismamák 75 százalékát érinti az inszomnia. Ez köszönhető akár az élénk, életszerű álmoknak, a szülés előtti szorongásnak és a fizikai változásoknak – mint a gyomorégés, a gyakori vizelési inger, a lábfájdalom, stb. – amik megnehezítik az alvást.

De álmatlanság a kisbaba születése után is előfordulhat, néhányaknak nehéz lehet visszaaludnia a megszakított éjszakai alvás után. Bizonyos esetekben pedig akkor is elhúzódhat az álmatlanság, ha a baba egyébként jól alszik éjszaka.

Ha a gyakori elalvási nehézség három hónapnál rövidebb ideig fordul elő, az rövid álmatlanságnak minősül, ha viszont hetente legalább háromszor, három hónapon át vagy annál tovább jelentkezik a panasz, krónikus álmatlanságról beszélünk.

A rossz alvás szorosan összefügg a rutin és a test változásaival, amelyek a szülés utáni időszakban történnek. A szülés utáni álmatlanság lehetséges okai:

  • stressz
  • az újszülött napirendje
  • az anya cirkadián ritmusát befolyásoló hormonális változások
  • a szülés utáni fizikai változások (pl. éjszakai izzadás, mellfájdalom, stb.)
  • szülés utáni depresszió vagy szülés utáni szorongás
  • változások a baba alvási rutinjában (pl. fogzás, növekedési ugrás, stb. miatt)
  • az általános változások az életben, ahogy alkalmazkodni kell az új, szülői léthez

A kutatások szerint a szülés utáni depresszióban és a szülés utáni szorongásban szenvedők nagyobb valószínűséggel szenvednek rossz alvástól. Sőt, az álmatlanság is növelheti a szorongás és a depresszió kialakulásának kockázatát.

Mit tehetsz az álmatlanság ellen?

  • Figyelj az étkezési szokásaidra – kerüld a koffein és a csokoládét, különösen késő délután és este, mert ezek ébren tarthatnak. Egy nagy esti étkezésnek is hasonló hatása lehet.
  • Mozogj rendszeresen – ha az orvosod szerint is lehet, akkor mozogj rendszeresen. A testmozgás segíthet levezetni a stresszt, az edzés miatt a pulzusszám emelkedése nap közben pedig megkönnyítheti az éjszakai alvást.
  • Következetes rutin – a napi rutin segít a babának jó alvási szokásokat kialakítani, de a szülők számára is előnyös lehet. Az esti lelassulás azt jelzi a testednek, hogy ideje pihenni. Kapcsolj kevésbé fényes lámpát, vegyél fel kényelmes ruhát, pizsamát, hallgass halk zenét, meditálj, olvass, jógázz, és próbáld kerülni a képernyőhasználatot néhány órával lefekvés előtt.
  • Jó alvási szokások – miután lefeküdtél, tartsd a hálószobát csendesen és sötéten, a telefonod pedig legyen távol az ágytól, mert a fény megzavarhatja a cirkadián ritmust, és megnehezítheti az elalvást.
  • Amikor a baba felébred éjszaka – akár etetés, pelenkacsere miatt, vagy mert megnyugtatásra van szüksége – etesd meg, büfiztesd, cseréld ki a pelenkáját, és tedd vissza az ágyába. A szobáját tartsd csendben és ne csinálj túl nagy fényt, hogy ne ébredjen fel teljesen.

Az alvászavarok gyakran tartoznak az új szülői léthez, de ha krónikus álmatlanságban szenvedsz, elengedhetetlen segítséged kérned. Ha egy hónapnál régebb óta tart az álmatlanság, tanácsos beszélned az orvosoddal, aki javasolhatja, hogy fordulj a problémával foglalkozó pszichológushoz, vagy felírhat vény nélküli vagy vényköteles készítményeket (ha szoptatsz, akkor olyat, amely biztonságos a szoptatás időszakában is).

Forrás: whattoexpect.com