Baba

Mit tehetsz, ha a baba állandóan ledobálja az ételt az etetőszékből?

Ha a baba ledobálja az ételt, az egy teljesen normális dolog a fejlődésében, de szülőként bizony nagyon frusztráló lehet. Mit érdemes tenni, ha a baba étkezéskor folyton lehajigálja az ételt?
2022. Április 01.
Mit tehetsz, ha a baba állandóan ledobálja az ételt az etetőszékből? (Fotó: Getty Images)

Az első néhány alkalommal, amikor a baba megragadja az ételt, majd lehajítja az etetőszékről a földre, valószínűleg még megmosolygod a dolgot, nevetsz rajta, és kedvesen azt mondod a kicsinek, hogy ne dobálja az ételt. De amikor már állandó játékká válik az étel hajigálása, úgy lesz egyre kevésbé vicces és aranyos – és lesz egyre frusztrálóbb a rendetlenség, és persze aggasztó az, hogy több étel kerül a padlóra, mint a baba szájába.

Sarah Remmer, gyermek dietetikus és táplálkozási szakértő a todaysparent.com portálon megjelent cikkében írja, hogy az ételdobálás sokszor az étel kontrolálásának és koordinálásának elsajátítása, valamint a finommotorika fejlődésének eredménye. A 6-8 hónapos babáknál az ételdobálás ritkán történik szándékosan, míg az idősebb babáknak – 9-12 hónaposok – az ok-okozati összefüggések gyakorlását jelentheti. Kisgyerekkorban az étel eldobálása szándékos kísérletté válik egy reakció (legyen az pozitív vagy negatív) kiváltására, és könnyen hatalmi harc lehet belőle.

A szakértő ad néhány tippet arra, mit érdemes tenni, ha a baba folyton dobálja az ételt.

Ne reagálj rá

Ahhoz, hogy ne ösztönözd ezt a viselkedést, érdemes higgadtnak és semlegesnek maradnod. Vedd fel az ételt a földről (de ne tedd vissza az asztalra, az etetőszékre), és mondj valami olyasmit, mint hogy: “az étel a tányérra való”, vagy “az ételnek az asztalon kell maradnia”. Legyél következetes a választott kifejezéssel, és mindenképpen valami olyat válassz, ami azt jelzi, hogy mit szeretnél, szemben azokkal, amik azt jelzik, hogy mit nem (utóbbira példa: “nem dobunk el ételt”). Azzal pedig, hogy az étel nem kerül vissza az asztalra, a baba látja, hogy ha egyszer ledob valamit, akkor az el is tűnik.

Az egész család tegyen hasonlóan

Ha vannak a babának idősebb testvérei, velük is beszélj arról, hogy miért ne reagáljanak az ételdobálásra. Hiszen az ő figyelmük is ösztönzi a kicsit az étel hajigálására. Segíts nekik is, hogyan maradjanak higgadtak, és mit mondjanak.

Iktasd ki a tányért

Amikor a baba a gravitációt fedezi fel, a tányér még csábítóbbá teheti az ételdobálós játékot. Iktasd ki a tálat, és told az etetőszéket az asztalhoz, hogy nehezebben lássa a baba a padlót. Így jobban tud az ételre és a többi családtaggal való interakcióra összpontosítani, és kevésbé lesz elszigetelve, jobban be tud vonódni a családi étkezésbe.

Engedd ki a kutyát

Egy kisbabának igazán szórakoztató dobálni az ételt, és nézni, ahogy a kutya megeszi, és még többet kér. Ha a lakásban tartott kutyátok van, és teheted, engedd ki étkezés közben, vagy akár csak a konyhán/étkezőn kívülre, amikor a baba az ételdobálási szakaszban van.

Vedd jelnek

Lehetséges, hogy az ételdobálás a babának egy utolsó próbálkozása arra, hogy elmondja, jóllakott. A korábbi jelek arra, hogy jóllakot, amikor elfordítja a fejét, összeszorítja az ajkait, vagy eltolja az ételt. Ezt tiszteletben kell tartani, és hagyni, hogy a gyermek határozza meg, mennyit szeretne enni minden egyes étkezéskor.

A babák intuitív evők, tudják, mennyi ételre van szükségük, és mikor kell abbahagyniuk, ezért érdemes bízni ebben, és nem rájuk kényszeríteni, hogy többet egyenek. Napi öt-hat étkezéssel, többféle, változatos ételek kínálásával biztosak lehetünk abban, hogy a kicsik egy hét alatt kielégítik a táplálkozási szükségleteiket. Célszerű olyan adagokat kínálni, amelyek nem túl nagyok (ez önmagában kiválthat ételdobálást), és inkább többször kínálni a babát, ha jelzi, és levenni róla a nyomást.

Forrás: todaysparent.com