Baba

Mit ne együnk, igyunk szoptatás idején?

Van néhány olyan dolog, aminek a fogyasztását jobb mellőzni (vagy legalábbis átgondolni), ha még szoptatod a babádat.
2018. Szeptember 14.
Mit ne együnk, igyunk szoptatás idején?

Alkohol

Néha egy-egy ital belefér, de semmiképp sem több, és nem rendszeresen. Az anyuka által elfogyasztott alkohol egy része ugyanis az anyatejbe is bekerül, és több szempontból is rossz hatással van a babára – hogy csak egy példát említsünk, rosszabbul fog aludni a kicsi. Különleges alkalmakkor persze nem kell nemet mondanunk például egy pohár pezsgőre, de azt időzítsük úgy, hogy legalább két óra teljen el az ital és a következő szoptatás közt. Így minimalizálhatjuk a tejbe jutó alkohol mennyiségét.

Cukros italok és koffein

Ezek fogyasztása sem tilos, de húzzunk meg egy ésszerű határt. A koffeinnél például, ha napi 400 milligrammnál kevesebbet viszünk be a szervezetünkbe, annak a babára nem lesz semmilyen kedvezőtlen hatása (az anya szervezetébe kerülő koffein 0.5 százaléka juthat az anyatejbe) – nyugtat meg a Parents.com.

Vegetáriánus vagy vegán étrend 

A húsmentes étkezés fenntartható anyatejes táplálás idején is, tejtermékekkel fedezhető a napi kalcium- és fehérjeadag. Ha viszont az anyuka vegán, tehát semmilyen állati eredetű terméket nem fogyaszt, a szoptatás idején B12-vitamint és egyéb táplálékkiegészítőket is ajánlott szednie. Erről érdemes egy szakemberrel is konzultálni.

Ételmérgezés-veszélyes dolgok fogyasztása, amiket a terhesség idején sem ettél

Például különleges sajtok és marhahúsok, felvágottak – a szoptatás idején már nem tilos, de bánjunk a romlandó ételekkel mindig körültekintően.

Saját igények, saját lista

Néhány (százból két) kisbabánál akkor jelentkezik erős hasfájás vagy allergiás reakciók szoptatás idején, ha anyukájuk tehéntejet fogyaszt, másoknál a tojás, a dió vagy a mogyorófélék is kiválthatnak ilyen reakciókat. Figyeljünk a kisbabánkra a szoptatás időszakában is, és ha bármilyen szokatlan dolgot vagy kiütést tapasztalunk, írjuk fel az aznap fogyasztott “gyanús” élelmiszert a saját, szoptatás alatt inkább nem fogyasztandó étellistánkra.

Kapcsolódó cikkek: