Baba

Mit kell tudni a lágyéksérvről?

A hasfalnak van néhány gyenge kötőszöveti rése, ahol az úgynevezett sérvek kialakulhatnak: mindenekelőtt a lágyék, ahol a véredények, idegek, szalagok és ondózsinórok a combba vagy a genitáliákba futnak.
2017. Október 13.

A hasfájás az egyik tünet

Sérv (hernia) akkor keletkezik, ha a hasüreg mozgékony szövetrészei (hashártya és bélkacsok) ezeken a réseken kitüremkednek. További sérvkapuk gyakran keletkeznek a köldökgyűrűben és a rekesz területén.

Csecsemőkorban a sérv leggyakoribb fajtája a lágyéksérv. A gyermekek egy százalékánál fordul elő, fiúknál és koraszülötteknél kilencszer olyan gyakran, mint lányoknál. A lágyéksérv családi hajlam lehet. A lágyéksérv az esetek kétharmadában az első három hónapban felismerhető. A combhajlatban egyértelmű kidomborulásként látható és jól kitapintható. Az egyik vagy mindkét oldalon megjelenhet. A lágyéki duzzanatok (sérvtömlők) különösen a hasizomzat megfeszülésekor szembetűnők, amikor a gyermek tüsszent, köhög, kiabál vagy székel.

A lágyéksérv leggyakoribb tünetei

Kizáródott sérv esetén ezenkívül:

  • Hányás
  • Székrekedés
  • Keringési elégtelenség

Normális lágyéksérv többnyire sem fájdalmat, sem rossz közérzetet nem okoz. A műtét szükséges, de nyugodtan megtervezhető. Ha viszont zsigeri részek is becsípődtek a sérvkapuba, erős fájdalom, rosszullét és hányás lép fel. Ilyenkor azonnal műteni kell (sürgősségi műtét!).

Lágyéksérv gyanúja esetén mindenképpen orvoshoz kell vinni a gyermeket. E látható lágyéktáji duzzanatoknál ugyan nyirokcsomókról vagy lágyékcsatornában megrekedt herékről is szó lehet, de orvosnak kell kizárnia a lágyéksérvet.

Lágyéksérv magától nem gyógyul. A lágyéksérvet mindig operálni kell. Amíg zsigerrészek nem csípődtek be, a műtét nyugodtan tervezhető. Kizáródott sérv esetén azonban sürgősségi műtétre van szükség. Tervezett műtét ambulánsan is végezhető a kórházban vagy gyermeksebészeti rendelőben.

Kapcsolódó cikkek:

A cikk Dr. med. Helmut Keudel-Dr. med. Barbara Capelle Gyermekbetegségek című könyve alapján készült.