Baba

Mit egyen a baba télen?

Ha már megkezdtétek a hozzátáplálást, akkor jöhet a fejtörés, mi kerüljön a baba tányérjába, mi az, amit ilyenkor télen jó szívvel adhatunk a kicsinek?
2015. December 31.

A hideg hónapokban elég nehéz a dolgunk, ha szeretnének friss alapanyagokból készült főzelékeket adni a babáknak, hiszen ilyenkor kisebb a választék szezonális zöldségből, gyümölcsből. Persze ez sem lehetetlen feladat, segítünk eligazodni a sok választék között.

Konzerv vs. mirelit

Bár generációk nőttek fel konzerveken, és rengeteg kifejezetten babáknak készült konzerv sorakozik a boltok polcain, továbbra sem ajánlott csupán konzervekkel kiegészíteni a kicsi táplálkozását. Természetesen sok bio és organikus feliratú termék közül választhatsz, mégis mielőtt a kosaradba raknád az árut, érdemes áttanulmányozni a címkét, esetleges E-betűk, tartósítószerek és más szintetikus hozzávalók után kutatva!

A gyümölcskonzervek és befőttek pedig cukor- és tartósítószer-tartalmuk miatt nem igazán alkalmasak az egészséges babatáplálásra. Inkább nyersen lefagyasztott zöldséget vagy gyümölcsöt használj az ételek elkészítéséhez. Bár a mirelit termékek a megfelelő felhasználás ellenére némi kémiai változáson mennek keresztül, ez azonban messze nem olyan fokú, hogy ne ajánlhatnánk a baba menüjéhez.

Ugyanakkor ne adj a kicsidnek félkész mélyhűtött árut, mert abban már stabilizáló anyagok, tartósítószerek is lehetnek. Ha mégis ilyesmi landol a kosaradban, fogyasztás előtt mindenképp olvasd el a csomagoláson az összetevőket!

Import vs. hazai

Télen ugyan csökken a választék, de próbálj mindig a hazai idénytermékek közül válogatni. Az ősz és a tél slágerzöldsége a sütőtök, ezernyi változatban elkészítheted a kicsinek. De kapható cékla, tök, sárgarépa is. Ráadásul az első bébiételek alapját képező alma és a burgonya télen is kapható, igaz, a hosszabb tárolás miatt ezeknek is csökken az élvezeti értékük.

Kerülhetnek a baba tányérjára import zöldségek és gyümölcsök is, de nem árt kicsit jobban odafigyelni az elkészítésükre. Ezek az importáruk sokszor csak további érlelés után kerülnek a fogyasztóhoz. Az utóérlelés a vitamintartalmat csekély mértékben csökkenti, de más minőségi változást nem okoz.

Ugyanakkor nem árt hangsúlyozni az import termékekkel kapcsolatban néhány higiénés szabályt. Például, hogy a banánt soha ne add a kicsi kezébe héjastul! Először mosd meg alaposan a gyümölcsöt, majd hámozd meg, és csak azután kínáld! Ha déligyümölcsökből készítesz ivólevet, előtte ugyancsak alaposan mosd meg a gyümölcsöket. Ne felejtsd el, hogy az egzotikus gyümölcsök allergizálhatnak, ezért allergiás hajlamú család esetén érdemes a védőnővel vagy a háziorvossal egyeztetni a baba menüjét!

Mi kerüljön a babatányérba?

Mielőtt teljesen elbizonytalanodnál, hogy akkor végül, mit is adj a gyermekednek, ha télen is egészségesen szeretnéd etetni, és a lehető legkevesebb bolti, előre gyártott étellel kínálni.

Gyümölcs: az életkorának megfelelő gyümölcsöket egyszerűen hámozd meg, és turmixold össze. Ha már darabosabban szereti, reszelheted is. Nyugodtan használhatsz fagyasztott gyümölcsöt is. Ha uzsonnára adod a gyümölcsöt, tehetsz hozzá zabpelyhet, csak hogy hagyd benne ázni egy ideig!

A bolti üveges gyümölcsök egy része tartalmaz hozzáadott rizst, keményítőt. Ezektől túlzottan is jóllakik baba, ezért ne lepődj meg, ha egy ilyen étkezés után már nem akar ebédelni vagy vacsorázni. A gyümölcsbe később tehetsz egy-egy kanál natúr joghurtot is, vagy az összeturmixolt gyümölcsöt túróval keverheted össze.

Főzelékek: A krumpli-répa lehet az kezdeti alap, ebbe lehet keverni az újdonságokat. Ha már itt a húskóstolás ideje, akkor ez kezdetben csirkemell legyen, később jöhet majd a comb, még később a marha-, és legkésőbb sertéshús.

A zsiradékot nem szükséges használni a főzelék elkészítéséhez, de ha teszel bele, akkor csak a végén, ha lehet olívaolaj formájában. Ha már sokfélét eszik, elkezdheted kóstoltatni a zöldfűszeres főzelékeket. A mesterséges ízesítőket, leveskockákat, porokat felejtsd el, nem kell a babát már ebben a korban ízfokozókkal, és nagy mennyiségű sóval tömni. Ha eljön az ideje, halat is nyugodtan adhatsz neki. Előtte persze alaposan vizsgáld át, nehogy szálka legyen benne!

Pépek: A kisbabák többsége rajong a pépekért. Nem kell drága, bolti pépet vásárolnod, otthon is elkészítheted a saját ízlésetek szerint. Szinte minden boltban kaphatóak natúr gabonapelyhek, amelyekhez csupán folyadékot kell adni, és máris, hidegen kikeverhető pépet kapsz. A folyadék lehet tápszer, anyatej, 100%-os gyümölcslé, vagy akár víz is. Sokkal több variációt tudsz természetes alapanyagokból elkészíteni, mint ami a boltban kapható, és valószínűleg sokkal olcsóbban. A babád pedig imádni fogja!

Ezek is érdekelhetnek:

  • Hozzátáplálás: mit ne tegyünk?
  • 9 lépés, hogy zökkenőmentes legyen a hozzátáplálás
  • Csecsemő hozzátáplálása: a startvonalon 6 hónaposan
  • Babák hozzátáplálása: nyugalom, figyelem, bizalom
  • Otthoni menzareform
  • Zöldséges receptek