Baba

Miről lehet felismerni a koszmót?

A koszmó ártalmatlan jelenség, ami a néhány hónapos kisbabáknál gyakori. Hogy néz ki pontosan?
2017. Szeptember 19.

Miről lehet felismerni a koszmót?

A kisbabák hajas fejbőrén észleljük a koszmót: zsíros, sárgás vagy barnás felrakódás. Elhalt hámsejtekből és a bőrmirigyek faggyújából áll. A fejtetőn a leggyakoribb, a kutacs környékén. Elszórva is találkozhatunk vele, de az is jellemző, hogy egybefüggő, viszonylag nagy területen jelentkezik. A hajas fejbőr mellett más testrészeken is felbukkanhat, a szemöldök körül, a füleken vagy a szemhéjon is.

A koszmót a faggyúmirigyek túlműködése okozza és semmi köze a higiéniás viszonyokhoz. A baba életkora és bizonyos alkati tényezői vannak: azoknál a babáknál gyakoribb a koszmó, akik atópiára, ekcémára is hajlamosabbak.

Miről lehet felismerni a koszmót?

A jelenség ártalmatlan, ettől függetlenül érdemes kezelni, mert gombás-vagy bakteriális felülfertőződés alakulhat ki, ha elhanyagoljuk. A legegyszerűbb kezelése a fürdetés előtti olajos bedörzsölése a fejbőrnek, majd egy kis cérnasapkát adunk a picire. Puha sörtéjű fogkefével, pelenkával vagy magával a törülközővel a felpuhult részeket könnyedén eltávolíthatjuk. Mindezt finoman tegyük, ne dörzsöljük durván. Egyszerű hajmosással zárjuk a folyamatot.

Makacsabb esetben gyógyszertárban kapható koszmó elleni sampont használjunk. Ha pedig sehogy sem akar elmúlni, akkor mindenképpen forduljunk bőrgyógyászhoz.

Kapcsolódó cikkeink: