Baba

Mire jó a percentilis kalkulátor?

Ez a görbe a baba növekedését mutatja meg.
2016. Május 23.

Testsúly mérés

A növekedési, más néven a percentilis görbe a testsúly, testmagasság statisztikai megoszlását mutatja a csecsemők között. Így például ha a baba testsúlya adott életkorban a görbe 30. percentilisére esik, az azt jelenti, hogy az egészséges csecsemők 30 százaléka nála nagyobb, 70 százalékának pedig kisebb a súlya.

Az egészséges csecsemők egymástól nagyon sokban különbözhetnek, és a 8. percentilisnél lévő baba pont annyira egészséges, mint az a kicsi, aki a 78. percentilisnél van.

Ezeket a görbéket érdemes a WHO méréseivel összehasonlítani, azok ugyanis kizárólag anyatejjel táplált babák adatait tartalmazzák. A magyar adatok becsapósak lehetnek, hiszen azokba beleszámolták a tápszeres babák adatait is. Azt pedig tudjuk, hogy a tápszeres babák eleinte sokkal gyorsabb ütemben növekednek, hozzájuk képest pedig a kizárólag anyatejjel táplált babák például súlygyarapodásban elmaradhatnak, amiből helytelen következtetéseket lehet leszűrni.

Ha eltér az átlagtól

Ha a percentilis görbén a gyermekünk adatai eltérnek az átlagtól, annak számos oka lehet. Nem kell feltétlenül a legrosszabbra gondolni, lehet, hogy olyan genetikai tényezők befolyásolják az eltérést, mint például a szülők testalkata, vagy éppen az, hogy már a szülők értékei is szokatlanok voltak-e annak idején.

Ha a súlyfejlődésben tér el a baba az átlagostól, érdemes egyeztetni a védőnővel vagy a gyermekorvossal. Betegségre utalhat például az, hogyha a táplálék nem szívódik fel, és ez is okozhatja a baba növekedési eltérését az átlagtól.

Az orvosok számára egyébként az a legfontosabb, hogy a csecsemő növekedési görbéje nagyjából egyenletes legyen. Önmagában a görbe még nem árul el semmit, csupán egy kis szelete a fejlődés tortájának, így fontos, hogy mielőtt saját magunk különböző következtetéseket vonnánk le belőle, ha aggályunk van, forduljunk szakemberhez!

Ha pedig már nem négyzetrácsos füzetbe szeretnéd írni a gyermeked eredményeit, próbáld ki fejlődési kalkulátorunkat ide kattintva!

Kapcsolódó cikkek:

Mit mondanak a percentilis görbék?

Megszületik, és máris fogyni kezd?

Alacsony növés