Baba

Mínusz 5 fok alatt ne vidd ki a babát

Levegőzni kell, de nagy hidegekben vigyázzunk a gyerekekre, főleg a kicsikre. Van olyan hideg idő, amikor már nem ajánlott kivinni a babát egy rövid sétára sem.
2018. Február 28.
Mínusz 5 fok alatt ne vidd ki a babát

Minél kisebb a gyerek, annál óvatosabbnak kell lenni a levegőzéssel, sétáltatással kapcsolatban. A kisbabák hőszabályozása fejletlen, a babakocsiban csak fekszenek, nem mozognak, nem aktívak, ezért nagyon jól meg kell gondolni, hogy kivisszük-e őket a levegőre vagy sem. A hordozott babák sem aktívak, de a szülőhöz simulva melegítik egymást, ettől függetlenül az arcuk, karjuk, lábfejük szabadon van és hőszabályozásuk ugyanúgy fejletlenebb.

Általános szabályként elmondható, hogy -5 fok a határ: ez alatt nem érdemes kockáztatni, inkább maradjunk otthon, ne mozduljunk ki. Nulla fok a másik határ: ekkor már nyugodtan ki lehet menni, de azért 1 óránál többet ne maradjunk a szabad levegőn.

Hideg időben, ha úgy döntesz, hogy inkább otthon maradtok, szellőztess többször, de ne közvetlenül a baba mellett.

A náthát okozó vírusoknak kedvez a hideg idő, bár nem a hideg okozza, mindenesetre, ha a kicsi náthás, köhög és nincs ordító hideg, akkor nem kell otthon maradni. Lázasan viszont ne menjünk ki a picikkel.

Természetesen azok a babák, akik éppen télen születnek, nagyobb óvatosságot igényelnek: a párhetes újszülöttet nem most kell a kinti levegőhöz szoktatni, biztonságosabb számukra a lakás melege. Várjuk meg nyugodtan a melegebb időt, akár 2-3 hónapot is várhatunk pl. egy decemberben született baba esetében.

Az öltözködés tekintetében mindig figyeljünk a réteges öltöztetésre, ne felejtsük el, hogy ha egy baba pici, akkor egyáltalán nem aktív, nem mozog. Nyugodtan adhatunk rá egy réteggel több ruhát, mint amennyit mi felveszünk. Jó szolgálatot tesz a jól szigetelő, hőtartó overall, bundazsák, meleg takaró a baba alá és rá is kerülhet. Azok a kicsik, akik már tudnak járni, kicsit könnyebb helyzetben vannak, de rájuk is érvényes a réteges öltözködés, a vízálló, hőtartó overall vagy bélelt esőnadrág (kantáros, hogy a derekát is védje), a meleg kabát. Vízálló csizma, bakancs, hótaposó is szükséges. A fejről, kezekről, nyakról se feledkezzünk el: a füleket meleg sapkával kell védeni, itt nagyon sűrű az érhálózat, elég kellemetlen a lehűlés. Mindent úgy válogassunk össze, hogy vízálló legyen és a gyerek jól tudjon mozogni benne.

Kapcsolódó cikkeink a baba levegőztetése témában: