Baba

Milyen hosszú egy átlagos baba?

A legtöbb kisbaba viszonylag jól előrejelezhetően növekszik az első évben. De mit is jelent az "átlagos" hosszúság? Mi van akkor, ha a baba sokkal hosszabb, vagy éppen kisebb, mint a kortársai?
2019. Március 24.
Milyen hosszú egy átlagos baba? (Fotó: Getty Images)

Kezdjük rögtön egy meglepő megfigyeléssel: a testsúllyal szemben, mely objektív szám, a kisbabák hossza egy kicsit szubjektívebb, vagyis függ attól is, hogy ki méri meg a babát, illetve, hogy a kicsi mennyit mocorog a mérés közben! Ezért fontos, hogy lehetőleg mindig ugyanaz mérje meg a babát (pl. a saját védőnőnk a rendszeres orvosi státuszvizsgálatok során). Az újszülötteket a születésük után mérik meg, a hosszúkat a fejük búbjától a sarkukig. A WHO adatai szerint az átlagos újszülött mérete 49-50 cm között van, de teljesen normálisnak tekinthető a 47-53 cm közötti hosszúság is. A fiúk általában egy kicsit nagyobbak, mint a kislányok.

Az élet első évében nagyjából 25 cm-t nőnek a csecsemők. Az első három hónapban egy kicsit gyorsabb növekedésre számíthatunk, ebben az időszakban akár 10-11 cm-t is nőhetnek a születési hosszhoz képest a kisbabák, majd ez a növekedési ütem lelassul. A megfigyelések szerint nem igazán számít, hogy milyen hosszal született egy baba, a növekedés üteme szine minden csecsemőnél azonos. Vagyis, egy hosszabb baba később is valamivel magasabb lesz, mint a kortársai.

A testhossz önmagában nem jelzője annak, egészséges-e a kisbaba, megfelelően fejlődik-e. Ehhez más adatokat is figyelembe kell venni, például a testsúlyt, vagy azt, mennyit eszik a baba (mennyi pisis, kakis pelusa van) stb.

Túl kicsi? Túl nagy?

Időről időre hallhatunk extrém méretű kisbabákról, óriásbébikről vagy épp tenyérnyi apróságokról. Általában nem kell aggódni, ha az újszülött valamivel nagyobb vagy kisebb, mint a társai, de a szélsőséges méretekkel születő kisbabákra jobban oda kell figyelni, hiszen ezek bizonyos egészségügyi problémák rizikóját is megnöveli. Ez azonban tényleg csak az átlagtól nagyon eltérő méretű babákra igaz!

A hosszabb baba magasabb felnőtt lesz?

Számos dolog befolyásolhatja, hogy milyen hosszal születik egy kisbaba, illetve, hogy milyen magas lesz felnőttként. Szerepet játszik ebben például a genetika, a táplálkozás, a hormonok, az esetleges veleszületett betegségek. Ezek hatása azonban gyakran csak később érvényesül, nem az első évben. Általánosságban kijelenthető, hogy a hosszabb újszülöttekből magasabb felnőtt lesz, illetve a gyermek örökli a szülőkre jellemző magasságot.(Cikk forrása: medicalnewstoday.com)Ezt is érdemes elolvasni: