Baba

Mikortól sírnak könnyekkel a kisbabák?

Az újszülöttek eleinte könnyek nélkül sírnak. Előbb-utóbb megjelennek a könnycseppek is a szemük sarkában, de életük első időszakában a sírás inkább vörös arcocskával és jajgatással jár.
2022. Február 17.
Mikortól sírnak könnyekkel a kisbabák? (Fotó: Getty Images)

A baba életének első 2 hetében a szeme kimondottan száraz lehet – még akkor is, amikor sír. Mi ennek az oka?

Ehhez először érdemes közelebbről megnézni a könnyezés folyamatát: a szem könnymirigyei termelik a könnyeket, amik ezután a szemüregen át folynak végül a könnycsatornába. Bár a csecsemőknél újszülött koruktól kezdve termelődik könny, ahhoz nem elegendő, hogy sírás közben könnyezzenek.

Mikor jelennek meg a könnyek?

Nagyjából a baba 2 hetes korában a könnymirigyei fokozni kezdik a könnytermelést, de előfordulhat, hogy még mindig nem veszel észre sok változást.  A kisbabák általában 1-3 hónapos koruk között kezdenek látható könnyeket hullatni síráskor.

Nem gyakori, hogy egy újszülött könnyekkel sírjon, mielőtt a könnymirigyei teljesen kifejlődtek volna. De ha legalább 2 hetes és könnyekkel sír, valószínűleg el is érte a valódi könnyekkel sírós szakaszt.

Milyen okokból könnyezhet még az újszülött baba?

  • Elzáródott könnycsatorna. Ha a baba szemei aktívan könnyeznek olyankor, amikor nem sír, akkor ennek az elzáródott könnycsatorna is lehet az oka. Ilyenkor problémák lehetnek a membránnal, amely azért felelős, hogy a könnyek a szemből az orrba kerüljenek. Ha a könnycsatornák elzáródnak, a könnyek visszafolynak és kifolynak a szembe, így az folyamatosan könnyesnek tűnhet. Ez általában nem ad okot aggodalomra, és a könnycsatornák elzáródása a legtöbb esetben magától megszűnik a baba 1 éves korára, de a biztonság kedvéért javasolt beszélni az orvossal.
  • Fertőzés. A könnycsatorna időnként annyira eltömődhet, hogy a szem sarkánál fertőzés alakulhat ki, amit könnytömlő-gyulladásnak (dacryocystitis) neveznek. Ez a csecsemőknél súlyos is lehet, és kezelést igényel. Ha a baba szeme duzzadt is, kipirosodott vagy gennyes, beszélj az orvossal is.
  • Vírusok és baktériumok. Az újszülöttnek lehet valamilyen betegsége, például egy megfázás, vagy kötőhártya-gyulladás, ami járhat könnyezéssel. A szemek vörössége nem gyakori az újszülöttnél, de komoly lehet, ezért keresd fel az orvost, ha a gyermek szeme vörös és váladékozik.

Mi okozhatja, ha a baba továbbra sem könnyezik?

Ha a baba néhány hónapos, és még mindig nem könnyezik sírás közben, az a leggyakrabban még egy normál tartományon belüli késés miatt van. Azonban ennek lehetnek egészségügyi okai is, ezért fel kell keresni a gyermekorvost is.

Ha a baba korábban már sírt könnyekkel, de aztán ismét könnyek nélkül kezdett el, az a kiszáradásnak is lehet a jele. Ez általában olyan tünetekkel is együtt járhat, mint a hányás, a hasmenés, vagy az étvágytalanság. Fontos meggyőződni róla, hogy a baba minden nap elegendő folyadékot kap (anyatejből vagy tápszerből).

A kiszáradás korai jelei lehetnek: a nedves pelenkák számának csökkenése, letargia, ingerlékenység, kevesebb könny sírás közben.

Ha a baba még nagyon fiatal, a könnyek nélküli sírás tehát teljesen normális. Azonban javasolt orvoshoz fordulni, ha:

  • 2-3 hónapos korában még nem könnyezik
  • csak az egyik szeme könnyezik, és fertőzés jelei láthatók, például bőrpír, genny, váladékozás vagy duzzanat
  • szokatlan dolgot fedezel fel, például elszíneződött pupillákat, vagy homályos szemeket

Forrás: healthline.com