Baba

Mikortól lehet kivinni az újszülött babát levegőzni?

Újdonsült szülőként felmerülhet benned a kérdés, hogy mikor lehet először kimenni az újszülött babával levegőzni, sétálni egyet. A baba mennyi idős korától lehet őt kivinni, és mire érdemes figyelni?
2022. Július 21.
Mikortól lehet kivinni az újszülött babát levegőzni? (Fotó: Getty Images)

Régen az újszülött gondozás egy sarkalatos szabálya az volt, hogy a babáknak a születésük után hetekig otthon kell lenniük a szüleikkel. De ahogy azt a What to Expect portál is írja, ma már tudjuk, hogy teljesen biztonságos, ha az újszülöttet akár az első napoktól kezdve – miután hazaengedték a kórházból – kiviszik a szabadba.

Ehhez azonban be kell tartani néhány biztonsági intézkedést, az időjárásnak megfelelően felöltöztetni a kicsit, és kerülni a szélsőséges időjárást, illetve távol maradni a közvetlen napfénytől.

A The Bump portálon ezt megerősítette Dr. Laura Purdy, a Williamson Medical Center kórházi orvosa, és az OpenLoop főorvosa, aki elmondta, hogy: “Amíg a baba egészséges, és a gyermekorvos nem figyelmeztetett valami olyan dologra, amely megakadályozná, hogy a baba kimenjen a szabadba, bármikor biztonságos!”.

A portál szerint ami a nyilvános helyeket illeti, lehetőleg kerülni kell azt, hogy a babát zsúfolt helyre vigyék, legalább az első oltásig. “A néhány hónaposnál fiatalabb babák nem kapják meg az első védőoltásaikat (a szamárköhögés, a gyermekbénulás, a pneumococcus okozta betegségek, stb. elleni védőoltásokat), és az immunrendszerük éretlen, ezért fontos kerülni a zsúfolt helyeket” – mondta el Dr. Meghan Martin, a floridai St. Petersburg-i Johns Hopkins All Children’s Hospital gyermekgyógyásza. Ez azonban elővigyázatosság, és nincs határozott szabály erre vonatkozóan. Érdemes a gyermek orvosának véleményét is kikérni ezzel kapcsolatban.

Mire kell figyelni, ha kiviszed levegőzni az újszülött babát?

A következő javaslatokat érdemes szem előtt tartani, ha a szabadba indulsz a kisbabával.

  • Ha túl meleg vagy túl hideg van, inkább érdemes megvárni, amíg jobb lesz az időjárás, és addig visszamenni a lakásba. A meleg napokon, abban az időszakban, amikor az UV-szint a legmagasabb, nagyjából 10-16 óra között sem javasolt kimenni.
  • Tartsd távol a babát a közvetlen napfénytől. Adj rá széles karimájú sapkát/kalapot, és használj a babakocsira szerelhető árnyékoló ernyőt. A 6 hónaposnál idősebb babákat be lehet kenni a számukra megfelelő fényvédő krémmel is.
  • Mindig az időjárásnak megfelelően öltöztesd a babát.
  • Érdemes kerülni a rovaroknak, szúnyogoknak kitett helyeket, erdőket.
  • A babák nem tudják szabályozni a testhőmérsékletüket, ezért fontos figyelni a túlmelegedés jeleit (vagy akár a túlzott lehűlését). Ha kipirul, ingerült lesz, túlzottan melege lehet; ha didereg, vagy hidegek a kezei, lábai, a bőre pedig sápadt, ideje lehet felmelegednie.
  • Legyél tudatában a kórokozóknak, ezért nyilvános helyen célszerű tartani a szociális távolságot, és ne engedd, hogy az emberek túl közel menjenek a babához, vagy hogy megérintsék. Moss gyakran kezet, és a baba kezét is töröld át időnként.

Források: whattoexpect.comthebump.com