Baba

Mikortól látogatható az újszülött baba?

Amikor a családban, baráti társaságban megszületik egy kisbaba, természetes, hogy mindenki szeretne minél előbb találkozni az új jövevénnyel. De mikor érdemes meglátogatni az újszülöttet?
2018. Június 17.
Mikor látogassuk meg először az újszülöttet?

Az elsődleges szabály természetesen az, hogy látogatás előtt mindenképpen egyeztessünk az újdonsült szülőkkel, és ne állítsunk be hívatlanul. Az első napokban, hetekben bizony mindenkinek bele kell jönnie az új szerepbe, a kismamának is regenerálódnia kell, és azt sem szabad elfelejteni, hogy ilyenkor kezd kialakulni a család napirendje. Nem tudhatjuk, hogy éppen szoptat-e az anyuka (és bár lehet, hogy sem az anyát, sem a látogatót nem zavarja a szoptatás, könnyen előfordulhat az is, hogy nehezebben megy, a “figyelő szemek” pedig csak tovább fokozzák az egyébként is kínlódó anyuka idegességét) vagy altatni próbál-e.

Minden családban mások a szokások, van, akiknél elképzelhetetlen, hogy több hetet várjanak a látogatással, mások viszont “megelégszenek” azzal is, ha csak telefonon vagy a számítógépen keresztül érdeklődnek a kismama és a baba után. Van olyan anyuka, aki igényli a társaságot, jól esik neki egy kis nyüzsgés, de olyan is, aki csak nyugalomra vágyik. A látogatás megtervezésénél több szempontot is érdemes figyelembe venni az egyéni preferenciákon kívül. Meghatározó lehet például az évszak, hiszen ősszel, télen vagy kora tavasszal gyakoriak a fertőző betegségek, influenzásan, náthásan pedig tilos kisbabát látogatni! Az újszülöttek az első hónapban a legérzékenyebbek, a koraszülöttekkel pedig még óvatosabbnak kell lenni, hiszen az ő szervezetük még fogékonyabb lehet a fertőzésekre. Érdemes tehát legalább a második hónapig várni a látogatással.

Ha azonban a baba egészséges és éppen nincs semmilyen járvány, akkor nyugodtan mehetünk látogatóba, persze csak akkor, ha előtte megkérdeztük erről a szülőket. 

Szabályok a babalátogatáshoz

  • Már említettük, hogy betegen szigorúan tilos babalátogatóba menni! A kicsiknek sokkal gyengébb az immunrendszere, a betegségek jobban megviselik őket, ami a felnőtteknek egy kellemetlen kis nátha, az náluk akár életveszélyes szövődményekkel is járhat. Semmiképpen ne látogassuk meg az újszülöttet náthásan, köhögős vagy lázas betegséggel, de akkor se, ha néhány nappal korábban hánytunk, hasmenésünk volt. A bőrtünetekről, herpeszről, kiütésekről se feledkezzünk meg!
  • Családon, baráti társaságon belül ne csak a szülőkkel egyeztessünk, hanem a többiekkel is! Lehetőleg ne egyszerre tíz ember állítson be vendégségbe, a sok idegen bizony felzaklathatja a kisbabát (és az anyukát is lefáraszthatja).
  • Érkezés után azonnal mossunk kezet – még akkor is, ha nem vesszük fel, fogjuk meg a babát!
  • Mindenképpen kérjünk engedélyt, ha szeretnénk megfogni a kicsit! “Csak úgy” ne nyúljunk bele a kiságyba, hordozóba. Ha felvesszük a babát, terítsünk a vállunkra egy tiszta textilpelenkát, ezzel nemcsak a ruhánkat, de a kisbabát is óvjuk.
  • Nehéz megállni, de ne nagyon puszilgassuk az újszülöttet, különösen ne a száját! Bizonyos kórokozók hosszú ideig életben maradhatnak a szervezetünkben, és ezeket bizony továbbadhatjuk a kisbabának, még akkor is, ha nem észlelünk magunkon tüneteket!
  • Ha dohányzunk, várjunk legalább 20-30 percet az utolsó cigaretta elszívása után, és csak ezután menjünk a kisbaba közelébe vagy vegyük fel. Nemcsak a passzív dohányzás lehet a veszélyes a kicsire, hanem az is, ha a hajunkról, ruhánkról vagy éppen a lehelletünkből kerülnek a szervezetébe a dohánytermékekből származó káros anyagok.
  • Ne késsünk el a megbeszélt időpontról, és ne maradjunk túlságosan sokáig (kivéve, ha a kismama maga kéri ezt). Később még biztosan lesz lehetőségünk órákig játszani a kicsivel vagy beszélgetni a szülőkkel, de az első látogatásunk legyen inkább rövidebb.
  • Ne érkezzünk üres kézzel – és itt nem drága ajándékokra, mütyürökre vagy játékokra gondolunk! Az újszülöttről való gondoskodás bizony kimerítő és fárasztó, és könnyen előfordulhat, hogy a kismamának még főzni (vagy éppen enni) sincs ideje. Vigyünk tehát valamilyen könnyen felmelegíthető, tápláló és egészséges ételt!
  • Ajánljuk fel a segítségünket, és ne várjuk el, hogy a kismama körülöttünk ugráljon!  

(Cikk forrása: babycentre.co.uk, bellybelly.com.au)

Ez is érdekelhet: